Za većinu žena menstruacija nije baš točna kao sat. Na naš ciklus mogu utjecati ili ga poremetiti mnogi čimbenici – ali kada je taj trenutak kada poremećaj menstrualnog ciklusa zahtijeva posjet liječniku?

Ženski ciklus u prosjeku traje 28 dana, ali to može varirati od osobe do osobe. Također je sasvim normalno da neke osobe imaju mjesečnice svaka 23 dana, dok ih druge imaju svaka 33 dana. Razlika od nekoliko dana ne smatra se abnormalnom. Ako pak dođe prerano, odnosno prije 21 dan, ili prekasno, odnosno nakon 35 dana, može ukazivati ​​na poremećaj menstrualnog ciklusa. Zanimljivo je da boja, miris, tekstura i količina menstrualne krvi kod svakoga mogu biti različiti, ali treba obratiti pažnju i na neobične promjene. Ako nam, primjerice, menstruacija ima posebno jak miris, vrijedi što prije posjetiti liječnika jer to čak može biti signal da se radi o spolno prenosivoj bolesti.

Što sve izaziva poremećaj menstrualnog ciklusa?

Mnogi čimbenici mogu utjecati na naš ciklus. Dok uzimanje kontracepcijske pilule čini točnost gotovo u minutu, drugi čimbenici, kao što su dob, fizičke ili mentalne promjene povezane s određenim životnim situacijama, utjecaji okoline i moguće bolesti mogu je relativno poremetiti. O poremećaju ciklusa možemo govoriti ako se duljina, učestalost ili količina krvarenja razlikuju od normalnih.

Razlike na koje vredi obratiti pažnju

O “negativnom” poremećaju menstrualnog ciklusa možemo govoriti kada menstruacije nema ili je njena količina manja. To je obično tijekom adolescencije (kada jajnici još ne rade punom snagom) ili kasnije, primjerice tijekom trudnoće ili menopauze. O “pozitivnom” poremećaju ciklusa možemo govoriti ako krvarenje dolazi u očekivano vrijeme, ali je obilno ili drugačije prirode (komadići, ugrušci). Ali može se pojaviti i ako se menstruacija pojavi u neočekivano vrijeme (između ciklusa) ili je češća nego inače.

Kada treba otići liječniku?

Kao što je spomenuto, postoji mnogo čimbenika koji mogu utjecati na vaš ciklus. Na primjer, pretjerano bavljenje sportom ili ekstremne dijete mogu ga poremetiti i mogu uzrokovati izostanak menstruacije na dulje vrijeme. Na isti način, pretilost može imati negativne posljedice, povećana razina estrogena u tijelu može uzrokovati preduga ili neredovita krvarenja.

U mnogim slučajevima uzrok mogu biti promjene životnih okolnosti, veliki emocionalni preokret ili stalni stres. Dugotrajni stres može poremetiti menstrualni ciklus, spriječiti trudnoću, a može i smanjiti libido. No također je važno znati da iza poremećaja menstrualnog ciklusa mogu stajati bolesti: miomi, ciste na jajnicima ili polipi na maternici također mogu uzrokovati nepravilno krvarenje. Stoga je svakako preporučljiv ginekološki pregled, ako primijetite da se vaš ciklus značajno mijenja ili odstupa od norme. Općenito, ako simptomi potraju dulje vrijeme ili ako želite ostati trudni, svakako vrijedi posjetiti svog liječnika i istražiti problem.

Foto: Pexels