Kad je riječ o kuhanju, ljetni dani “vole” brze recepte koji ne zahtijevaju puno našeg vremena, ali svejedno osvajaju okusom. To znači da ako već niste, pravi je trenutak za isprobati poke bowl – tradicionalno havajsko jelo koje je zaludjelo cijeli svijet.

Poke bowl uglavnom se sastoji od sirove ribe narezane na kockice, poslužene s rižom i raznim povrćem, voćem i umacima. Naziv “poke” dolazi od havajske riječi koja znači “rezati” ili “sjeći”, što se odnosi na način pripreme ribe, a glavni sastojci poke bowla uključuju svježu tunu ili losos, mariniranu u mješavini sojinog umaka, sezamovog ulja i sličnih začina. Međutim, kako je jelo postalo globalno popularno, postoje i razne modifikacije pa tako zapravo u svoj poke bowl možete dodati što god volite i želite, a kako bismo vam olakšali proces, u nastavku donosimo tri  jednostavne ideje.

Poke bowl s lososom

Sastojci: 

  • 200 g svježeg lososa, narezanog na kockice
  • 1 šalica kuhanog sushi riže
  • 1 avokado, narezan na kockice
  • 1/2 krastavca, narezanog na tanke ploške
  • 1/4 šalice edamame graha
  • 1/4 šalice ribane mrkve
  • 2 žlice sojinog umaka
  • 1 žlica sezamovog ulja
  • 1 žličica meda ili agavinog sirupa
  • sok od 1 limete
  • 1 žlica nasjeckanog mladog luka
  • sezamove sjemenke za posipanje

Postupak: 

  1. U zdjeli pomiješajte losos sa sojinim umakom, sezamovim uljem, medom i sokom od limete te ostavite da se marinira 10-15 minuta.
  2. U zdjelu za posluživanje stavite kuhanu rižu, a zatim dodajte marinirani losos, avokado, krastavac, edamame i ribanu mrkvu.
  3. Posipajte nasjeckanim mladim lukom i sezamovim sjemenkama te poslužite.

Veganski poke bowl s mangom i avokadom

Sastojci: 

  • 1 šalica smeđe riže
  • 1 mango, narezan na kockice
  • 1 avokado, narezan na kockice
  • 1/2 crvene paprike, narezane na trakice
  • 1/4 šalice ribane mrkve
  • 1/4 šalice kukuruza
  • 2 žlice tamari umaka (ili sojinog umaka)
  • 1 žlica sezamovog ulja
  • sok od 1 naranče
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • kokosovi listići za posipanje
  • 1/4 šalice edamame graha (po želji)

Postupak: 

  1. U zdjeli pomiješajte tamari umak, sezamovo ulje i sok od naranče kako biste napravili preljev, a u zdjelu za posluživanje stavite kuhanu smeđu rižu.
  2. Zatim dodajte mango, avokado, crvenu papriku, ribanu mrkvu i kukuruz. Ako ga koristite, dodajte i edamame grah.
  3. Sve prelijte preljevom i nježno promiješajte kako bi se svi sastojci spojili, posipajte nasjeckani peršin i kokosove listiće.

Poke bowl s tunom

Sastojci:

  • 200 g svježe tune, narezane na kockice
  • 1 šalica sushi riže
  • 1 avokado, narezan na kockice
  • 1/2 krastavca, narezanog na tanke ploške
  • 1/4 šalice edamame graha
  • 1/4 šalice ribane mrkve
  • 2 žlice sojinog umaka
  • 1 žlica sezamovog ulja
  • 1 žličica meda ili agavinog sirupa
  • sok od 1 limete
  • 1 žlica nasjeckanog mladog luka
  • sezamove sjemenke za posipanje

Postupak:

  1. U zdjeli pomiješajte tunu sa sojinim umakom, sezamovim uljem, medom i sokom od limete pa ostavite da se marinira 10-15 minuta.
  2. U zdjelu za posluživanje stavite kuhanu sushi rižu, dodajte mariniranu tunu, avokado, krastavac, edamame i ribanu mrkvu.
  3. Za kraj, posipajte nasjeckani mladi luk i sjemenke sezama.

Foto: Pexels, Unsplash