
U gastro svijetu sve je više maštovitih varijacija na klasične recepte, a jedna od onih koja posebno privlači pažnju je pizza u obliku sladolednog korneta.
Iako naziv može zbuniti, ovdje zapravo nema govora o pravom sladoledu, već je riječ o klasičnom tijestu za pizzu koje se oblikuje u stožac, puni sastojcima po želji i peče dok ne postane savršeno hrskavo izvana, a mekano i sočno iznutra.
Stoga, želite li probati pizzu na nešto drukčiji način, u nastavku donosimo recept:
Sastojci za tijesto:
- 250 g glatkog brašna
- 150 ml mlake vode
- 1 žličica suhog kvasca
- 1 žličica šećera
- 1 žličica soli
- 2 žlice maslinovog ulja
Za punjenje:
- 100 ml umaka od rajčice
- 100 g naribanog sira (mozzarella ili gouda)
- 50 g šunke (narezane na trakice)
- 50 g gljiva (narezane na ploške)
- par listića origana ili bosiljka
@ssteponiInovativna Biznis Ideja! 🔥♬ original sound – ssteponi
Priprema:
- U mlaku vodu dodajte kvasac i šećer pa ostavite nekoliko minuta da se aktivira. Umiješajte brašno, sol i maslinovo ulje te zamijesite tijesto. Pokrijte i ostavite da se diže oko 45 minuta.
- Od aluminijske folije oblikujte čvrste stošce i lagano ih premažite uljem. Tijesto razvaljajte tanko, izrežite trake i oblažite oko folije tako da dobijete formu korneta.
- Kornete položite na lim obložen papirom i pecite 8–10 minuta na 200 °C, dok ne postanu čvrsti i lagano zlatni te izvadite aluminijsku podlogu.
- Unutrašnjost korneta premažite umakom od rajčice, napunite sirom, šunkom i gljivama pa dodajte još malo sira na vrh.
- Vratite u pećnicu i pecite još 10–12 minuta dok se sir ne otopi i dobije zlaćanu koricu.
Dobar tek!
Foto: TikTok, Pexels