Neovisno o godišnjem dobu, krumpiri su jelo koje su nam konstantno na meniju, ponajprije zbog jednostavnog načina pripreme, a onda i pregršt načina na koji ih možemo pripremiti

Osim što je ukusan, krumpir je namirnica koja je izrazito bogata vitaminima B6, C i D, željezom, magnezijem, kalijem i karotenoidima te je prirodni zaslađivač koji se polagano otpušta u krvotok čime se osigurava uravnotežen i redovit izvor energije. Također, apsolutno je dovoljan i kao glavno jelo, uz salatu ili svježe povrće koje će tada biti u ulozi priloga. U nedostatku inspiracije, obratili smo se domaćoj gastroblogerici Marie Wasler, koja je uvijek puna genijalnih ideja kako pripremiti tradicionalne namirnice na potpuno drukčiji način.

Sastojci

Pečeni krumpiri:
mladi krumpir
svježe začinsko bilje (kadulja, timijan, ružmarin…)
3 češnja češnjaka
maslinovo ulje, kurkuma, sušena crvena paprika, sol

Salsa:
cherry rajčice
1/2 glavice ljubičastog luka
sok od 1/2 limuna
svježi chili
1/2 avokada
1 Medjool datulja
maslinovo ulje
sol

Ostalo:
šaka kelja (ili drugog zelenog lisnatog povrća)

Priprema

Zagrijte pećnicu na 200 °C.
Pripremite krumpir: Očistite i narežite ga na polovice.
Stavite polovice krumpira i češnje češnjaka u vatrostalnu posudu, pomiješajte s maslinovim uljem, svježim začinskim biljem i začinima.
Pecite 30-40 minuta ili sve dok krumpiri ne postanu zlatni i hrskavi.
U međuvremenu pripremite salsu: cherry rajčice, datulju, luk i chili narežite na sitne komade i prebacite u zdjelicu. Narežite avokado na kockice i također dodajte u zdjelicu. Zatim dodajte maslinovo ulje, limunov sok i sol te promiješajte.
Narežite kelj na manje komade i blanširajte ga u vrućoj vodi 2-3 minute.
Kad je krumpir gotov, prebacite ga na tanjur, dodajte salsu od rajčice i blanširani kelj te ako želite, dodajte malo pečenih sjemenki.

Ovaj članak originalno je objavljen na ljepotaizdravlje.hr