Budimo realni, ljeto može biti dvosjekli mač, pogotovo kad je riječ o kozmetici koju je potrebno mijenjati u skladu s vremenskim uvjetima

Koža je masnija, skincare i šminka se tope, sklonija je prištićima, zimska hidratacija može biti previše, a loš zaštitni faktor može dodatno zakomplicirati stvari. Posebno ako ne čistite lice pravilno. Tajna dobre ljetne rutine, baš kao i u prehrani, glasi – lagano. Birajte proizvode koji su lagani, gelastih i laganijih tekstura te izbjegavajte one od kojih će vam koža još više reagirati na sunce.

Kako bismo vam olakšali slaganje vaše ljetne kozmetičke torbice, otkrit ćemo vam koje bi to proizvode svakako trebalo izbjegavati, uz sastojke kao što su mineralna ulja, silikoni i petroleum (budući da začepljuju pore).

Ulja i teške kreme
Hidratacija je nužna u svako godišnje doba, no postoji pregršt različitih proizvoda za hidrataciju. Velik broj preparata koja volimo zimi sadrže emolijente kako bi se što bolje spriječio gubitak vlage iz kože, ali ti isti sastojci ljeti dovode do toga da je koža masnija te mogu začepiti pore. Najbolja zamjena su hidratantne kreme laganih, gelastih tekstura, kao i intenzivno hidratizirajući serumi i dnevni boosteri.

Masna krema sa zaštitnim faktorom
Iako neprestano govorimo da svakodnevno treba nanositi zaštitni faktor na lice, doista treba paziti što točno stavljamo na lice. Kreme sa zaštitnim faktorom mogu začepiti kožu, no danas, srećom, postoje brojni mineralni preparati za zaštitu, formulirani posebno za masnu ili osjetljivu kožu.

Teške maske
Maska ne mora biti u formi kreme kako bi bila djelotvorna – za hidrataciju koristite lagane teksture s dodacima aloje i hijaluronske kiseline, a najbolja vrsta maski za čestu uporabu u ljetnim mjesecima su one koje dubinski čiste kožu, pospješuju njezinu blistavost i umiruju je nakon izlaganja suncu.

Tekući puder sa snažnim prekrivanjem
Ako vam je koža u lošem stanju, prekrivanje teškim puderima samo će vam napraviti još gori efekt, koliko god mislili da on prekriva. Najbolje je koristiti šminku na kojoj je posebno naznačeno da je nekomedogena. Za to su idealne BB ili CC kreme, hidratantne kreme kojim je dodana boja, podloge na bazi vode ili podloge u formi pudera koje mogu upiti višak masnoće i znoja.

Ovaj članak originalno je objavljen na ljepotaizdravlje.hr

Fotografija: Ryan Christodoulou