Zakoračili smo u blagdanski mjesec i već razmišljamo o novim idejama za kolače i deserte koji će se naći na stolu. A ako postoji desert koji savršeno spaja blagdansku tradiciju i talijansku klasiku, onda je to panettone tiramisu

Ovo je vrsta slastice koja na stol donosi i nostalgiju i nešto novo; mekani panettone koji upija aromu kave te laganu, prozračnu kremu bez vrhnja. Recept smo preuzeli od gastro blogera Conora Currana, široj publici poznatog po Instagram profilu @creamy_confusion, čiji su blagdanski deserti posljednjih godina postali pravi hit.

U nastavku donosimo točan recept!

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 500 g hladnog mascarponea
  • 1 mahuna vanilije
  • 80 g sitnog šećera
  • 2 g soli
  • 500 ml espressa
  • 30 g šećera
  • 90 ml marsale ili likera s toplim, začinskim notama
  • 750 g panettone
  • 80 g tamne čokolade

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Conor Curran (@creamy_confusion)

Priprema:

  1. U zdjeli pomiješajte žumanjke, zrna vanilije i mascarpone pa lagano miksajte dok smjesa ne postane nešto gušća i voluminoznija. Važno je ne pretjerati s miksanjem.
  2. U drugoj zdjeli istucite bjelanjke, šećer i sol do mekanih vrhova. Dodajte bjelanjke mascarpone smjesi u tri navrata i lagano umiješajte dok se sve ne sjedini. Stavite kremu u hladnjak do slaganja tiramisua.
  3. Skuhajte espresso, umiješajte šećer i marsalu (liker) te ostavite smjesu da se ohladi na sobnu temperaturu.
  4. Pomoću nazubljenog noža odrežite tanak sloj korice kako biste izložili mekani dio. Zatim panettone narežite na ploške debljine 1–1,5 cm.
  5. Na dno posude nanesite tanki sloj kreme. Na to posložite ploške panettonea tako da tvore ravnomjeran prvi sloj. Polijte polovinom pripremljene kave, dovoljno da panettone dobro upije, ali da se ne raspadne.
  6. Premažite polovinom preostale kreme, potom naribajte polovicu tamne čokolade po cijeloj površini Ponovite postupak s ostatkom panettonea: složite drugi sloj, natopite preostalom kavom i završite ostatkom kreme.
  7. Poravnajte vrh tiramisua špatulom i obilno naribajte tamnu čokoladu preko vrha.
  8. Ohladite najmanje četiri sata, idealno preko noći, prije posluživanja.

Foto: Unsplash, Instagram/@creamy_confusion