U vrućim ljetnim danima tražimo osvježenje u bilo kojem obliku, a jedno od najdražih nam je – ispijanje koktela! Kako bismo saznali najbolji recept za koktel s tekilom, obratili smo se profesionalcu. Evo kako se radi koktel Paloma!
Marko Pećnik je bivši barmen koji danas radi kao brend ambasador za jaka alkoholna pića u Coca-Cola HBC Adria, a uz to je i glavni predavač na Raise the Bar akademiji. Svoje iskustvo gradio je u ponajboljim barovima u Zagrebu te u Nizozemskoj, gdje je vrlo brzo postao menadžer velikog bara i restorana te kreativni voditelj cijele grupacije izuzetno uspješnih restorana. Iz tog razloga sasvim sigurno je prava osoba kada su u pitanju najbolji recepti za koktele, a danas nam otkriva sve o tekili i jednostavnom, ali prefinom koktelu Paloma!
Kako prepoznati kvalitetnu tekilu?
Kada su u pitanju kokteli s tekilom, većina ljudi prvo bi pomislila na Margaritu ili Tequila Sunrise koktel. Razlog tome je, nažalost, naša (gotovo) nepostojeća kultura prepoznavanja i/ili ispijanja kvalitetne tekile. Naime, tekila se zakonski smije proizvoditi samo u 5 saveznih država Meksika i to isključivo od soka plave Weber agave, no ono što čini razliku u kvaliteti tekile je postotak soka koji se koristi u destilaciji završnog proizvoda. Da bi se tekila mogla zvati tekilom, ona mora biti destilat minimalno 51% soka plave agave, dok ostatak može biti bilo kakav izvor šećera za fermentaciju, odnosno alkohola. Sva sreća da će, u slučaju vrhunske tekile, to svaki put pisati na boci pa svakako sljedeći put potražite onu na kojoj piše da je proizvod napravljen od 100 posto plave agave (blue weber, agave azul).
Paloma – osvježavajući koktel s tekilom
Sada, kada znamo da je Meksiko domovina tekile, možemo saznati i kako napraviti njihovo nacionalno piće – Palomu. Riječ je o vrlo jednostavnoj mješavini tekile i limete s produženom sodom od crvenog grejpa. Kombinacija koja definitivno pomaže u tome da se lakše podnesu cjelogodišnje meksičke vrućine!
Sastojci:
- 50 ml Herradura Plata tekile
- 20 ml svježe cijeđenog soka limete
- Prstohvat soli
- 100 ml Schweppes Pink Grapefruita
Priprema:
U visoku (highball) čašu dodajemo sve sastojke, napunimo čašu ledom do vrha, lagano promiješamo i ukrasimo kriškom crvenog grejpa. Izgleda prejednostavno? Često su najbolje stvari u životu one – najjednostavnije. Za svaki slučaj, evo nekoliko trikova koji zaista čine razliku između kućnih i profesionalnih barmena:
- Ne postoji tako nešto kao previše leda u piću – ako leda nema dovoljno, prebrzo će se otopiti i piće će postati razvodnjeno i mlako
- Nemojte previše miješati piće nakon što ste ulili gazirani sastojak jer će tako ishlapiti svi mjehurići koji su zapravo i poanta takvog pića
- Sol ne služi za „ublažavanje“ okusa tekile. Dapače, ona ga pojačava. Ako vam sol ne paše u piću, možete ga staviti i na pola ruba čaše (prije premazati kriškom limete ili grejpa) kako biste pri svakom gutljaju mogli birati želite li sol
- Kako bi svaki put bilo jednako dobro, uvijek izmjerite sastojke koje stavljate u piće
- Svježe dekoracije su uvijek najbolje, bilo da se radi o citrusu ili začinskom bilju
- Ako volite ljutinu, sol na rubu čaše možete pomiješati s kajenskim paprom
Uživajte!
Foto: Shutterstock, PR