
Ako ste u potrazi za zdravijom verzijom klasičnih palačinki, rižine palačinke savršena su alternativa koju svakako morate isprobati. Ovaj jednostavan recept idealan je za sve koji žele izbjeći rafinirano brašno, smanjiti unos glutena ili jednostavno unijeti malo raznolikosti u svoj doručak ili slatki snack
Zahvaljujući osnovnim sastojcima, odnosno riži, jajima i vodi (ili mlijeku umjesto vode), ove su palačinke lagane, nutritivno bogate i neće prouzročiti osjećaj težine nakon obroka. Također, riža je odličan izvor složenih ugljikohidrata koji pružaju dugotrajan osjećaj sitosti, a u kombinaciji s jajima čini obrok bogat proteinima i energijom. Osim toga, ovaj recept lako se prilagođava različitim prehrambenim navikama: palačinke od riže možete puniti slanim nadjevima poput humusa, povrća, tune i svježeg sira ili se pak prepustiti slatkoj verziji s voćem, kikiriki maslacem, medom, topljenom čokoladom…
U nastavku donosimo recept:
Sastojci:
- 300 g riže (bilo koja vrsta)
- 2 jaja
- 400 ml vode ili mlijeka
- sol
Priprema:
- Rižu namočite u vodi i ostavite preko noći da omekša.
- Sljedeći dan sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Po potrebi blendajte malo dulje da bi se riža potpuno usitnila.
- Dobivenu smjesu pecite kao obične palačinke na neprianjajućoj tavi, a zatim punite po želji slatkim ili slanim nadjevima. Ako imate klasičnu tavu, palačinke pecite na kokosovom ulju.
Dobar tek!
Foto: Unsplash, Pexels