U našoj sve popularnijoj rubrici Wine/Crush, ovog puta smo ugostili Ninu Štulić iz Nesputanih Vina koja nam je dala krasnu vinsku listu. Možete je iskoristiti za brunch, ručak i večeru, ali obavezno – u društvu! Prigodno za ovaj mjesec, zar ne?
Da, Nina Štulić iz onih Nesputanih vina na adresi Ulica Jurja Žerjavića 7/2 (u Dvorištu), vinoteke specijalizirane za organska, biodinamička i prirodna vina, koji održavaju i strašno dobre radionice. Usput rečeno, u veljači možete posjetiti one na temu Lepeza mjehurića, Nisam znao da volim rosé, Sve nijanse vinarije Gut Oggau te Demistificiranje riječi prirodno. Kao što vidite, teško je bilo odlučiti se kakav biodinamički mini-šalabahter želimo, ali s obzirom na mjesec u kojem se nalazimo, prikladno je bilo da se radi o vinima koja su izvrsna u sljubljivanju s hranom. Nina kaže da se ovdje radi o vinima divnih kiselina i voćnosti idealnih za isto. A zašto ih obavezno kušati u društvu? Njihovu divnu aromatiku sigurno ćete imati potrebu odmah s nekime prokomentirati.
Meinklang Prosa Frizzante 2021
O vinu
Prvo vino proizvedeno na jednoj od najvećih biodinamičkih farmi u svijetu i to baš za vjenčanje mladog para, Anneliese i Wernera Mitchlit – današnjih vlasnika i voditelja vinarije Meinklang. Radi se o frizzante pet-natu sorte pinota crnog. Zamišljen kao vino koje nas drži budnim, koje se toči kroz zabavu bez da nas opterećuje. Svaki gutljaj osvježava svojim nježnim kremastim mjehurićima i ekstremnom voćnosti. Kravica na etiketi dočarava povezanost vinograda sa samoodrživim ekosustavom farme Meinklang u čijem su središtu upravo životinje, njihovo govedo.
Sorte
Pinot noir (80%), Blaufränkisch, Zweigelt
Regija
Burgenland, Austrija
Tlo
pjeskovita ilovača
Arome
jagode, šumske i domaće, slatke zrele maline, crveni grejp
Alkohol
10,5 %
Sljubiti s
kanapeima raznih varijanti, slatko – kiselim salatama i noodlesima, polu slatkim desertima s višnjama, jagodama i citrusima
Poslužiti na temperaturi: 8-10°C
Cijena: 13,54 EUR (102,02 HRK)
Olivier Horiot Sève Rosé de Saignée 2014
O vinu
Jedan od prvih šampanjaca Oliviera Horiota koji je postao njegov prepoznatljiv klasik. Proizvodi se isključivo s jednog vinograda, samo od sorte pinot crni, a vinificiran je kao Rosé de Saigne. Potekao od samotoka karbonske maceracije pri proizvodnji crnog vina. Odležavao u drvenim bačvama oko 9 mjeseci, degoržiran nakon 15 mjeseci. S jedne strane krase ga upečatljive arome crvenog voća i cvijeća, a s druge strane bogata struktura i slojevito tijelo izražene mineralnosti.
Sorta
Pinot Noir
Regija
Cote des Bar, Champagne
Položaj
En Barmont
Tlo
crvena glina i kimeridžijski vapnenac
Arome
šumske jagode, trešnje, maline, crvena naranča, latice ruže, brioche
Alkohol
12%
Sljubiti sa
svježim tuna sashimi zalogajima, kremastim rižotom od gljiva i fužima s bijelim tartufima
Poslužiti na temperaturi: 11°C
Cijena: 66,96 EUR (504, 51 HRK)
Judith Beck, Hunny Bunny 2021
O vinu
Najprosperitetnija crna sorta Austrije u izvedbi vinarke Judith Beck. Lagano crno vino koje na oko može proći i kao rosé, nastalo je spontanom fermentacijom četverosatnim nježnim gnječenjem cijelih grozdova. Provokativna etiketa je fotografija nastala u Tokiju dok je suprug mlade vinarke putovao Japanom. Hunny Bunny označava prisnost ove obitelji s vinom, koje se u njihovom domu pije kao kućno, a reprezentira jednostavnost, ljubav i nesputanost. Pravo je osvježenje – vibrantno, pitko, izuzetne voćnosti te vanserijske sočnosti.
Sorta
Blaufrankisch (Frankovka)
Regija
Burgenland, Neusiedlersee
Arome
ribizl, crveni grejp, trešnje, jagode, maline, crvene jabuke
Alkohol
12,5%
Sljubiti sa
svježim mladim sirevima, rotkvicama, ciklom, svježim i dimljenim
lososom i laganom tjesteninom s umakom na bazi rajčica
Poslužiti na temperaturi: 12°C
Cijena: 20,84 EUR (157,02 HRK)
Frank Cornelissen Susucaru Rosato 2021
O vinu
Južnjački rosé koji dolazi s vulkanskog tla podno Etne. Strastven vinar, podrijetlom iz Belgije – Frank Cornelissen odlazi na Siciliju, zaljubljen, te poželi stvarati tekući kamen u boci. Danas je po tome i prepoznatljiv. Njegova vina u svima (provjereno) bude strast i oduševljenje. Transparentnost teroara i mineralnost koja se igra svilenkastim kiselinama i teksturom čitavim nepcem je zadivljujuće. Ovo vino pleše na granici između rosé-a i laganog crnog vina, a pravi je izbor za ljubitelje gurmanskih rosea.
Sorta
Nerello Mascalese, Malvasia, Moscadella, Insolia
Regija: Sicilija, Etna
Arome
šipak, sok od jagode, rabarbara, dehidrirane maline, pepel, rooibos, lovor
Alkohol
13,5%
Sljubiti sa
širokom paletom jela, od sireva i masne i plave ribe, sicilijanskom caponatom s patidžanima, pizzom i jelima iz krušne peći pa do mesnih jela s roštilja, ili uz aromatičnu rižu
Poslužiti na temperaturi: 12 – 14°C
Cijena: 22,50 EUR (169,53 HRK)
Claus Preisinger Pinot Noir
O vinu
Vinar i surfer u duši, grožđe za ovo vino bere sa najviših pozicija svojih vinograda koji se nalaze sa obje strane jezera Neusiedler. Održivost i biodinamika osnovna je misao mladog Clausa, a dugogodišnji je član i Pannobile grupacije vinara. Vino je vrlo iskričavo i teško ga je smjestiti u okvire. Nefiltrirano, buteljirano mutno, nakon dozrijevanja u amfori kroz 8 mjeseci te konačno u boci. Gustoća i sočnost visokih kiselina, iznimne voćnosti i mineralnosti odjekuju u čaši.
Sorta
Pinot noir
Regija
Neusiedlersee, Burgenland (Austrija)
Arome
ekstra zrele i slatke jagode, cvat trešnje, slatki ‘cherry’ duhan
Alkohol
12%
Sljubiti sa
hrskavim i pečenim meso peradi i svinje, sočnim steakovima, općenito hranom koja je bogata umamijem, izvrsno i uz laganiji brunch
Poslužiti na temperaturi: 18°C
Cijena: 39,09 EUR (294,52 HRK)
Matošin Babić Zero
O vinu
Još jedan surfer, samo s mora! Iz sela Široke, u zaleđu Primoštena Ivo Matošin odlučio je oživjeti svoje korijene sadnjom novog vinograda u samom kršu. Opušten, strastven i skroman, njegovi babići cvjetaju organskim vinogradarenjem u samom srcu svojega podrijetla. Babić Zero je njegov noviji projekt koji predstavlja sortu u punom sjaju, spontano fermentiran i bez dodanog sumpora.
Sorta
Babić
Regija
Primošten, Sjeverna Dalmacija
Tlo
vapnenac, crvenica
Arome
višnje maraske, kupine, griotte, granit, eukaliptus, makija
Alkohol
14%
Sljubiti sa
zrelim odležanim mesom, divljači, odležanim sirevima, pečenim
gljivama i plavom ribom na savor
Poslužiti na temperaturi: 18°C
Cijena: 29,20 EUR (220 HRK)
Microbio Ruf y Ann
O vinu
Microbio projekt je Ismaela Gonsala, pete generacije vinara u Nievi (Segovia). Podrum se nalazi ispred stare crkve, a korišten je davno od strane tadašnjih svećenika. Najstarije loze broje preko 250 godina, a vinogradi nikad nisu bili tretirani sintetičkim sredstvima te se oduvijek njeguje organski i biodinamički pristup. Mlado vino ‘Crianza’, dozrijevalo u drvenim bačvama 9 mjeseci, najviše se razlikuje od vina iznad. Iako se najviše ističe strukturom i mladim, ali ne agresivnim, taninima iz drva, ono je laganog do srednjeg tijela te nas ne opterećuje, ali svakako traži zalogajčiće hrane.
Sorta
Rufete
Regija
Castilla y Leon, Segovia (Španjolska)
Tlo
pjeskovito
Arome
crne kupine, rogač, griotte, pečene šljive, crne masline, vanilija
Alkohol
12,8%
Sljubiti sa
Iberico šunkom i raznim pršutima, plavom ribom, maslinama, tacosima, tapenadom od slanih inćuna, maslina i kaparima
Poslužiti na temperaturi: 16 – 18°C
cijena: 27,10 EUR (204,18 HRK)