Frizerski saloni su nam nažalost još zatvoreni, s čime se mnogi nisu uspjeli pomiriti te su uzeli škare u svoje ruke. No umjesto da posežemo za drastičnim mjerama, možda je bolja opcija prvo krenuti od samih temelja. Sada je pravo vrijeme za naučiti kako zaista kvalitetno i ispravno njegovati kosu. Za isto smo ponovno upitali vrhunsku hair stilisticu i vlasnicu frizerskog salona Fabula de Forma, Katicu Topčić. 

Baza njegovane kose je bez sumnje kvalitetno očišćena kosa, ali mnogi samom pranju kose daju mnogo manje pažnje od primjerice stavljanja maske za kosu. “Kosu je potrebno očistiti šamponima koji dubinski čiste te koji su bogati voćnim kiselinama. Ispravno pranje je da kosu perete kružno kao da masirate, a ne da trljate, dok dužinu polirate, pogotovo vrhove. Pošto  je poanta skidanje neželjenih naslaga na kosi, potrebno je nakog prvog pranja još jednom oprati šamponom koji je hranjivi, štiti boju i sprječava isušivanje. Perite kosu dva puta tjedno kako biste vratili kosi vlagu, odstranili masnoću i nečistoću te otvorili kosu za tretmane.” objašnjava nam Katica fazu jedan.

“Ako perete prečesto, odstranjujete zaštitu i isušujete tjeme i vlas, kosa postaje tanka. Skidate joj ovojnice tep postaje beživotna. Ako pak perete prerijetko, nečistoća će uzrokovati masnu ili suhu prhut, svrbež tjemena…” 

Nakon toga dolazi njega kose koja se kod većine nas vrti oko regeneratora. “Regeneratori su važni jer zatvaraju vlas i njeguju tjeme; nadoknađuju hidrataciju, vitamine i minerale, a preporučam one bez parabena na prirodnoj bazi koje možete nanijeti i na tjeme. Moram priznati da sam ljubitelj kvalitetnih profesionalnih proizvoda prirodne kozmetike kao što je Kevin.Murphy.”  kaže nam Katica te ne zaboravlja spomenuti i neke prirodne alternative. “Naravno postoje i domaći pripravci koji pomažu kao što su med i limun, maslinovo ulje, kokosovo ulje, bademovo ulje, mlijeko itd. Ono što morate znati jest da morate jako paziti kada sami pripravljate tretmane: kosa je dugo masna i zasićena, a ako je masna kosa impregnirana i kisik ne ulazi u kosu isto tako sprječava ulazak boje u kosu.”  upozorava. Naravno, dotakli smo se i omiljenog preparata, maske za kosu “Predlažem da nanesete Young. Again masku na vrhove umjesto styling proizvoda ili neku drugu masku koja će ostati djelovati do sljedećeg pranja. Što se pak tiče drogerijskih proizvoda potražite one koji su organic, nisu testirani na životinjama i imaju ambalažu sa oznakom za reciklažu.” 

A što je s onim važnim faktorom u njezi kose, češljanjem? Jer, moramo priznati, češljanje mnogi od nas uzimaju zdravo za gotovo te mu ne dajemo pažnju koju zaslužuje. “Jedan od važnih faktora u njezi kose je češljanje! Kosu je potrebno češljati gustim prirodnim četkama kako bismo ravnomjerno raspodijelili njegu duž vlasi, što je bitno za zdravlje kose. Češljajte kosu ujutro i naveče gustom prirodnom četkom i kosa će vam biti sjajna i mekana poput svile” naglašava Katica.