Najnovije izdanje Michelinovog vodiča za Hrvatsku donijelo je veliko priznanje domaćoj gastronomskoj sceni. Dva su nova restorana dobila svoju prvu Michelinovu zvjezdicu – rovinjski Cap Aureo i splitski restoran Krug, a brojni su obranili svoja ranije zaslužena priznanja

Rovinjski Cap Aureo već je nekoliko sezona među favoritima za zvjezdicu, a sve pod chefom Jeffreyjem Vellom koji je, za Maistru, izjavio: “Ova zvjezdica nije samo priznanje našem timu već i cijeloj ideji Cap Aurea – kuhinji koja odražava krajolik, godišnja doba i duboko poštovanje prema prirodi koja nas okružuje. Ponosan sam na to što je naš rad prepoznat na ovakvoj razini i zahvalan što imamo priliku gostima ponuditi nešto autentično, istarski nadahnuto, a istovremeno suvremeno.”

Svoju prvu zvjezdicu zaradio je i splitski Krug pod vodstvom chefa Karla Kaleba i voditelja te sommeliera Jurice Delića. U samo dvije godine postojanja istaknuli su se modernim pristupom fine diningu.

Popis restorana s Michelinovom zvjezdicom u Hrvatskoj sada je još bogatiji:

  • 360º, Dubrovnik
  • Agli Amici, Rovinj
  • Alfred Keller, Mali Lošinj
  • Boškinac, Novalja
  • Cap Aureo, Rovinj
  • Dubravkin put, Zagreb
  • Korak, Jastrebarsko
  • Krug, Split
  • LD Restaurant, Korčula
  • Monte, Rovinj
  • Nebo, Rijeka
  • Noel, Zagreb
  • Pelegrini, Šibenik

Michelin dodjeljuje i zelene zvjezdice odnosno oznake koje pohvaljuju restorane posvećene gastronomiji na održiv i ekološki prihvatljivi način. Ove su godine to priznanje zadžali restorani Zinfandel u Zagrebu, Korak u Jastrebarskom te Konoba Mate na Korčuli.

I dok gastronomska karta cijele zemlje postaje sve bogatija, Rovinj prednjači s čak tri restorana s Michelinovim zvjezdicama!

Popis svih restorana uvrštenih u Michelinov vodič za Hrvatsku možete pogledati ovdje.

Foto: Cap Aureo, Krug, Pexels