Najnovije izdanje Michelinovog vodiča za Hrvatsku donijelo je veliko priznanje domaćoj gastronomskoj sceni. Dva su nova restorana dobila svoju prvu Michelinovu zvjezdicu – rovinjski Cap Aureo i splitski restoran Krug, a brojni su obranili svoja ranije zaslužena priznanja
Rovinjski Cap Aureo već je nekoliko sezona među favoritima za zvjezdicu, a sve pod chefom Jeffreyjem Vellom koji je, za Maistru, izjavio: “Ova zvjezdica nije samo priznanje našem timu već i cijeloj ideji Cap Aurea – kuhinji koja odražava krajolik, godišnja doba i duboko poštovanje prema prirodi koja nas okružuje. Ponosan sam na to što je naš rad prepoznat na ovakvoj razini i zahvalan što imamo priliku gostima ponuditi nešto autentično, istarski nadahnuto, a istovremeno suvremeno.”
Svoju prvu zvjezdicu zaradio je i splitski Krug pod vodstvom chefa Karla Kaleba i voditelja te sommeliera Jurice Delića. U samo dvije godine postojanja istaknuli su se modernim pristupom fine diningu.
Popis restorana s Michelinovom zvjezdicom u Hrvatskoj sada je još bogatiji:
- 360º, Dubrovnik
- Agli Amici, Rovinj
- Alfred Keller, Mali Lošinj
- Boškinac, Novalja
- Cap Aureo, Rovinj
- Dubravkin put, Zagreb
- Korak, Jastrebarsko
- Krug, Split
- LD Restaurant, Korčula
- Monte, Rovinj
- Nebo, Rijeka
- Noel, Zagreb
- Pelegrini, Šibenik
Michelin dodjeljuje i zelene zvjezdice odnosno oznake koje pohvaljuju restorane posvećene gastronomiji na održiv i ekološki prihvatljivi način. Ove su godine to priznanje zadžali restorani Zinfandel u Zagrebu, Korak u Jastrebarskom te Konoba Mate na Korčuli.
I dok gastronomska karta cijele zemlje postaje sve bogatija, Rovinj prednjači s čak tri restorana s Michelinovim zvjezdicama!
Popis svih restorana uvrštenih u Michelinov vodič za Hrvatsku možete pogledati ovdje.
Foto: Cap Aureo, Krug, Pexels