Ako se ne želite petljati s tijestom, ali želite iskustvo pizze, probajte pita – pizzu, verzija u kojoj tijesto za pizzu mijenja pita prelivena dodacima umjesto nadjeva. Danas gotove kore možete kupiti u gotovo svakoj trgovini
Od tog trenutka možete stavljati preljeve po svom ukusu i želji. Iako se možemo držati i tradicionalne talijanske verzije, sada smo donijeli uzbudljivu (i zdravu) mediteransku verziju! Ovdje će umjesto umaka od rajčice baza biti humus, a dodat ćemo povrće i uzbudljivu domaća mješavina začina. Mljac!
Ispecite pite u pećnici i za nekoliko minuta imate toplu pitu poput pizze, a zatim je prelijte božanstveno kremastim grčkim jogurtom! Najbolja stvar je što sve možete pripremiti za 10-15 minuta, ali krajnji rezultat ipak može biti hranjiv i uzbudljiv ručak ili večera.
Mediteranska pizza-pita
Sastojci (za 2 pizza pita):
Za mješavinu grčkih začina:
2 žlice sušenog origana
1 žlica sušenog bosiljka
1 žlica osušene majčine dušice
1 žlica suhog ružmarina
1 žlica češnjaka u prahu
1 žlica soli
1 žlica svježe mljevenog papra
1 žličica sušenog muškatnog oraščića
Za pita pizzu:
4-5 žlica humusa
2 kore za pitu
2 šake mladog špinata
6-8 cherry rajčica prerezanih na pola
2 žlice maslina narezanih na ploške
2 žlice feta sira
Grčki jogurt po ukusu
malo soka od limuna po ukusu
Priprema:
Suhe začine dobro izmiješajte za grčku mješavinu začina. Kore namažite humusom, zatim pospite baby špinatom, preko njih rasporedite rajčice i masline i na kraju izmrvite feta sir. Pospite ih 1 žlicom mješavine grčkih začina.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 8-10 minuta, dok feta malo ne porumeni. Prelijte jogurtom i/ili limunovim sokom, poslužite toplo!