Ako se ne želite petljati s tijestom, ali želite iskustvo pizze, probajte pita – pizzu, verzija u kojoj tijesto za pizzu mijenja pita prelivena dodacima umjesto nadjeva. Danas gotove kore možete kupiti u gotovo svakoj trgovini

Od tog trenutka možete stavljati preljeve po svom ukusu i želji. Iako se možemo držati i tradicionalne talijanske verzije, sada smo donijeli uzbudljivu (i zdravu) mediteransku verziju! Ovdje će umjesto umaka od rajčice baza biti humus, a dodat ćemo povrće i uzbudljivu domaća mješavina začina. Mljac!

Ispecite pite u pećnici i za nekoliko minuta imate toplu pitu poput pizze, a zatim je prelijte božanstveno kremastim grčkim jogurtom! Najbolja stvar je što sve možete pripremiti za 10-15 minuta, ali krajnji rezultat ipak može biti hranjiv i uzbudljiv ručak ili večera.

Mediteranska pizza-pita

Sastojci (za 2 pizza pita):

Za mješavinu grčkih začina:

2 žlice sušenog origana

1 žlica sušenog bosiljka

1 žlica osušene majčine dušice

1 žlica suhog ružmarina

1 žlica češnjaka u prahu

1 žlica soli

1 žlica svježe mljevenog papra

1 žličica sušenog muškatnog oraščića

Za pita pizzu:

4-5 žlica humusa

2 kore za pitu 

2 šake mladog špinata

6-8 cherry rajčica prerezanih na pola

2 žlice maslina narezanih na ploške

2 žlice feta sira

Grčki jogurt po ukusu

malo soka od limuna po ukusu

Priprema: 

Suhe začine dobro izmiješajte za grčku mješavinu začina. Kore namažite humusom, zatim pospite baby špinatom, preko njih rasporedite rajčice i masline i na kraju izmrvite feta sir. Pospite ih 1 žlicom mješavine grčkih začina.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 8-10 minuta, dok feta malo ne porumeni. Prelijte jogurtom i/ili limunovim sokom, poslužite toplo!