Situacija je sljedeća – previdjeli ste da je Nova godina iza ugla i niste na vrijeme isplanirali slastice za kućni doček? Vjerujemo da niste jedini i upravo zato odlučili smo vam pomoći te pronaći jednostavan recept za slasne medenjake koje vole baš svi

Recept je jednostavan i brz, a po želji ga možete upotpuniti i modificirati određenim sastojcima koje volite. Stoga još danas požurite po sastojke koji nedostaju u vašoj kuhinji te krenite s izradom!

Sastojci:

  • 350 g glatkog brašna
  • 100 g šećera
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica đumbira u prahu
  • 150 g meda
  • 100 g maslaca (sobne temperature)
  • 1 jaje
  • prstohvat soli

Za glazuru (nije obavezno):

  • 1 bjelanjak
  • 150 g šećera u prahu
  • nekoliko kapi limunovog soka

Postupak:

  1. Pripremu tijesta započnite tako što ćete u zdjeli pomiješajte brašno, šećer, sodu bikarbonu, cimet, đumbir i prstohvat soli. Zatim dodajte med, maslac i jaje pa zamijesite glatko tijesto. Ako je tijesto premekano, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku oko 30 minuta.
  2. Zagrijte pećnicu na 180 °C, a na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto na debljinu od oko 5 mm. Kalupima izrežite željene oblike i posložite ih na lim obložen papirom za pečenje. Medenjake pecite 8-10 minuta, dok ne poprime blago zlatnu boju te pazite da ih ne prepečete kako bi ostali meki.
  3. Glazura nije obavezna, ali ako ju želite napraviti, postupak je ovaj – mikserom izradite bjelanjak sa šećerom u prahu i par kapi limunovog soka dok ne dobijete gustu smjesu, a zatim pomoću vrećice za ukrašavanje ili žličice dekorirajte ohlađene medenjake.

Uslast!

Foto: Pexels