
Maslac od badema nije samo ukusan, već i vrlo hranjiv dodatak svakodnevnoj prehrani. Naime, njegova vrijednost krije se u nutritivnom sastavu badema koji su bogati zdravim mononezasićenim mastima, vlaknima i proteinima. Osim toga, sadrže i važne mikronutrijente poput vitamina E, vitamina B skupine i magnezija.
Isto tako, za razliku od mnogih kupovnih verzija koje sadrže dodane šećere, hidrogenizirana ulja i konzervanse, domaći bademov maslac nudi čistu, prirodnu energiju bez nepotrebnih dodataka. Idealan je za najrazličitije obroke; može se mazati na tost, dodati u smoothieje, umiješati u zobenu kašu, koristiti kao preljev za palačinke ili waffle, a odličan je i kao sastojak u zdravim desertima, kolačima i proteinskim kuglicama.
Potaknuti time, u nastavku donosimo jednostavan recept za slastan maslac od badema!
Sastojci:
- 300 g sirovih badema
- prstohvat soli
- žličica meda ili javorovog sirupa (po želji)
- žlica kokosovog ulja (po želji)
Priprema:
- Pećnicu je potrebno zagrijati na 180 °C, a bademe ravnomjerno rasporediti po limu za pečenje.
- Bademi se peku 10 do 12 minuta, dok ne poprime laganu zlatnu boju i ne počnu ispuštati orašastu aromu. Na taj način postaju aromatičniji i lakši za blendanje.
- Nakon pečenja, ostavite ih nekoliko minuta da se ohlade, a zatim ih prebacite u jači blender.
- Blendaju se u intervalima, uz povremena zaustavljanja kako bi se smjesa sastrugala sa stijenki posude. U početku će nastati prah, zatim gusta pasta, a na kraju glatki i kremasti maslac. Cijeli proces može potrajati 10 do 15 minuta, ovisno o jačini uređaja.
- Po želji se može dodati prstohvat soli, žličica meda ili malo kokosovog ulja, ali sve to umiješajte ručno, nemojte blendati.
Foto: Pexels