Postoje kolačići koji oduševe teksturom, i oni koji osvoje izgledom, a marshmallow kolačići rade oboje. Mekani su, lagani, slatki i imaju onu karakterističnu “cloud” strukturu koja ih razlikuje od klasičnih slastica. Upravo zato, idealni su za blagdane, dječje proslave ili trenutke kad želite nešto brzo, efektno i jednostavno za pripremu.

Posebnost ovih kolačića je u tome što spajaju nježnu, mekanu sredinu s lagano karameliziranim rubovima, dok se komadići kolačića tijekom pečenja rastope i stvore teksturu kojoj se teško odolijeva. Stoga, uz nekoliko jednostavnih sastojaka, već danas možete napraviti vlastite domaće marshmallow zalogaje!

U nastavku donosimo recept:

Sastojci:

  • 1 bjelanjak
  • 200 g šećera u prahu
  • 150 ml vode
  • 200 g šećera
  • 20 g želatine u prahu
  • žlica ruma

Priprema:
  1. Istucite bjelanjak u čvrsti snijeg te postupno dodajte šećer u prahu i nastavite miksati dok smjesa ne postane gusta i sjajna.
  2. Zakuhajte 150 ml vode i kristal šećer, a kada se kristali potpuno otope, tankim mlazom ulijevajte vrući sirup u posudu sa snijegom, stalno miksajući i dodajte nekoliko kapi ruma. Nastavite tako miksati još oko 10 minuta dok smjesa ne postane pjenasta i stabilna.
  3. Želatinu pomiješajte sa 100 ml vode i lagano zagrijte dok se potpuno ne otopi, a zatim vruću želatinu ulijte u smjesu i miksajte dodatnih 10–15 minuta.
  4. Smjesu izlijte u lim obložen papirom za pečenje i poravnajte površinu. Stavite u zamrzivač oko 2 sata, dok se smjesa ne stisne.
  5. Ohlađenu smjesu izvadite iz lima i izrežite na kocke ili oblike po želji.

Dodatno:

Marshmallow kolačići odlično podnose male dorade, pa ih lako možete prilagoditi vlastitom ukusu. Odlično se slažu s čokoladom; bilo da ih umočite u rastopljenu tamnu, mliječnu ili bijelu čokoladu za dodatnu slatkoću i fini sjaj. Jednako su zanimljivi uz šalicu kave, gdje se lagano otope i pretvore u mekanu, pjenastu poslasticu. Također, u samu smjesu možete dodati i aromu po želji: nekoliko kapi vanilije, badema, ruma ili naribanu koricu naranče, što će kolačićima dati potpuno novi karakter i boju. U slast!

Foto: Pexels