Unatoč tome što volimo eksperimentirati s različitim receptima i okusima, vrlo često se poželimo dobrih starih, provjerenih klasika. Kad je riječ o slatkim zalogajima, mačje oči ili rolade s bananom bez imao dvojbe drže visoko mjesto na listi omiljenih kolača. Ipak, njihova priprema nerijetko zadaje muke, no mi smo ovaj put pronašli provjerenu verziju koja uspijeva svaki put.
Radi se o receptu srpske gastro blogerice Natalije Milodanović koja je nedavno objavila detaljan recept za mačje oči, a nama nije dugo trebalo da ga i sami isprobamo te se uvjerimo koliko je odličan. Želite li i vi isto, u nastavku donosimo detaljne upute, a još odličnih recepata možete pronaći na Natalijinom blogu!
SASTOJCI:
*(dimenzije pleha: 40 × 30 cm)
Za biskvit
- 6 jaja
- prstohvat soli
- 6 žlica šećera
- 3 žlice glatkog brašna
- 3 žlice kakaa
- 1/2 vrećice praška za pecivo (6 g)
Za čokoladnu kremu
- 3 jaja
- 100 g šećera
- 1 žličica arome vanilije
- 200 g čokolade za kuhanje
- 150 g margarina
Dodatno
- 4 banane
- par kapi limunovog soka
PRIPREMA:
Biskvit
Odvojite bjelanjke od žumanjaka te u posudu s bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa počnite miksati uz postupno dodavanje šećera. Miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg, a zatim smanjite mikser na najmanju brzinu i dodajte jedan po jedan žumanjak. Na kraju dodajte prosijanu mješavinu brašna, kakaa i praška za pecivo te žlicom lagano sjedinite pazeći da smjesa ne splasne. Zatim uzmite veliki pleh dimenzija 40 × 30 cm, obložite ga papirom za pečenje i ulijte smjesu. Poravnajte i stavite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva da se peče oko 15 minuta. Biskvit hladite pet minuta i još topao zamotajte zajedno s papirom – oba kraja prema sredini. Ostavite tako da se ohladi i poprimi oblik.
Čokoladna krema
Razmutite cijela jaja u lonac, dodajte šećer i aromu vanilije pa mikserom pjenasto izmiksajte par minuta (dovoljno je da se smjesa malo zapjeni). Ovaj lonac stavite na drugi s proključalom vodom i kuhajte na pari desetak minuta uz stalno miješanje. Pazite da voda ispod ne ključa prejako kako vam se jaja ne bi zgrušala. Pred kraj kuhanja kad su jaja počela zgušnjavati, dodajte čokoladu izlomljenu na kocke i miješajte sve dok se skroz ne otopi i stopi u glatku kremu. Maknite lonac s pare i ostavite kratko da se ohladi, oko 15 minuta.
Savjet: Lonac stavite u posudu s hladnom vodom na otprilike 5 minuta.
U malo ohlađenu, ali još uvijek toplu kremu, dodajte margarin sobne temperature, komad po komad i miješajte mikserom dok se ne spoji u glatku kremu. Nemojte predugo miksati kako krema ne bi posvijetlila. Dobivenu kremu stavite na nekih 30 minuta u hladnjak kako bi se malo stisnula i postigla idealnu konzistenciju za mazanje.
Punjenje
Ohlađeni biskvit odmotajte i skinite papir za pečenje. Namažite oko 2/3 čokoladne kreme preko cijele površine, a zatim ogulite banane i pokapajte ih s malo limunovog soka kako ne bi potamnile. Složite ih uz sami kraj, s dvije strane biskvita, po dvije jedna uz drugu. Sada počnite rolati – prvo jednu stranu biskvita prema sredini, pa drugu dok se dva kraja ne spoje na sredini. Uzmite prozirnu foliju i čvrsto zamotajte roladu pa stavite na hlađenje otprilike 30 minuta. Ostatak kreme sačuvajte van hladnjaka za premazivanje rolade izvana. Kad su se rolade stvrdnule, premažite ih izvana ostatkom kreme i vratite u hladnjak do posluživanja te po želji pospite ribanom čokoladom.
Napomena: Želite li odmah premazati rolade izvana te sve odjednom završiti, okrenite roladu na drugu stranu jer se tako neće razmotavati zarolani krajevi i odmah premažite ostatkom kreme.
Foto: Privatni album