
Kad temperature porastu, prirodno nam više odgovaraju lagani, svježi obroci, a iako ljeto donosi obilje sezonskih namirnica, rijetko tko ima volje provoditi puno vremena u kuhinji, osobito tijekom radnog tjedna
Baš iz tog razloga ukusne ljetne salate savršen su izbor jer se brzo pripremaju, lako ih je nositi i pružaju dovoljno energije tijekom dana bez osjećaja težine. Stoga, kako bismo vas inspirirali fora receptima, u nastavku donosimo tri ideje za slasne i nutritivno bogate salate koje bez problema možete ponijeti na posao!
Salata s kvinojom, pečenim povrćem i feta sirom
Ova salata odličan je izvor biljnih proteina, vlakana i zdravih masnoća. Naime, kvinoja je lagana za probavu i dugo daje osjećaj sitosti, pečeno povrće unosi raznolikost tekstura i okusa, dok feta sir zaokružuje kombinaciju s dozom slanog i kremastog.
Sastojci:
- 1 šalica kuhane kvinoje
- 1 tikvica
- 1 crvena paprika
- 1 batat
- 100 g feta sira
- maslinovo ulje
- limunov sok
- vježa menta ili peršin
- sol i papr
Priprema:
- Tikvicu, papriku i batat narežite na kockice, začinite s malo maslinovog ulja, soli i papra pa pecite u pećnici na 200 °C dok ne omekšaju i blago porumene (oko 25 minuta).
- U međuvremenu skuhajte kvinoju prema uputama na pakiranju.
- U većoj posudi pomiješajte kvinoju, pečeno povrće, nasjeckanu svježu mentu i limunov sok.
- Dodajte razmrvljeni feta sir i sve lagano promiješajte.
- Može se poslužiti mlaka ili hladna, a lako se prenosi i čuva do ručka.
Salata s lubenicom, rikolom i mozzarellom
Ova salata donosi pravi val svježine jer lubenica hidrira, rikola osigurava dozu zelenog gorkastog balansa, dok mozzarella daje blagu kremoznost. Savršena je za dane kad vam se jede nešto jako brzo, lagano, ali zanimljivo.
Sastojci:
- 2 šalice kockica lubenice
- 1 šalica svježe rikole
- 1 kuglica mozzarelle (ili mini mozzarelle)
- nekoliko kapi balzamičnog octa
- maslinovo ulje
- krupna sol i papr
Priprema:
- Lubenicu narežite na kockice i ostavite da se ocijedi višak soka, a mozzarellu narežite na ploške ili dodajte mini kuglice.
- Na tanjur složite rikolu, preko nje lubenicu i mozzarellu, pa začinite s nekoliko kapi balzamičnog octa, maslinovim uljem, soli i paprom.
- Čuvajte u posudi s poklopcem i dodajte dressing netom prije jela.
Pileća salata s avokadom i kukuruzom
Ako vam treba nešto “konkretnije”, ova je salata pun pogodak. Pečena piletina pruža izvor proteina, dok avokado i kukuruz osiguravaju zdrave masnoće i slatkastu svježinu.
Sastojci:
- 1 pečena pileća prsa
- 1 zreli avokado
- 1/2 šalice kuhanog kukuruza (ili iz konzerve)
- 1 šalica cherry rajčica
- 1 krastavac
- sok od limete
- maslinovo ulje
- sol i papar
Priprema:
- Piletinu narežite na trakice, a avokado, krastavac i rajčice narežite na komade po želji.
- U većoj zdjeli pomiješajte sve sastojke i začinite limetom, maslinovim uljem, solju i paprom.
- Po želji možete dodati i malo svježeg korijandra ili peršina.
- Spremite u posudu s poklopcem i uživajte u svježem, hranjivom obroku koji će vas držati sitima do kraja radnog dana.
Foto: Pexels, Unsplash, Instagram/@hannaschonberg