Kad je u pitanju kuhanje, ljeti se držimo jednog pravila – što jednostavnije, to bolje. U tom kontekstu, brze, ukusne i zdrave ljetne juhe nameću se kao idealan obrok koji pruža sve potrebno pa kako bismo vam pomogli s inspiracijom, u nastavku potražit tri sjajna recepta koja može napravit već u nadolazećim danima!
Gazpacho s avokadom i krastavcem
Sastojci:
- 6 zrelih rajčica
- 1 krastavac
- 1 crvena paprika
- 1 glavica crvenog luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 avokado
- žlica maslinovog ulja
- 2 žlice vinskog octa
- začini – sol, papar, korijandar
Priprema:
- U blenderu pomiješajte nasjeckane rajčice, krastavac, crvenu papriku, crveni luk i češnjak te blendajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- Dodajte maslinovo ulje i vinski ocat te začinite solju i paprom pa ponovno blendajte.
- Dodajte avokado i kratko blendajte dok se ne spoji s ostatkom smjese, a ako je juha pregusta, dodajte malo hladne vode.
- Ohladite u hladnjaku najmanje dva sata prije posluživanja.
- Poslužite hladno, ukrašeno svježim korijandrom.
Krem juha od tikvica s limunom i metvicom
Sastojci:
- 4 srednje tikvice
- 1 veliki krumpir
- 1 mala glavica luka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 750 ml povrtnog temeljca
- sok od 1 limuna
- žlice svježe metvice
- sol i papar
Priprema:
- U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje i pirjajte luk dok ne omekša pa dodajte nasjeckane tikvice i krumpir te pirjajte još nekoliko minuta.
- Ulijte povrtni temeljac i kuhajte dok tikvice i krumpir ne postanu potpuno mekani, oko 15 minuta.
- Upotrijebite štapni mikser za blendanje juhe u glatku kremu, a po potrebi dodajte malo vode za željenu konzistenciju.
- Umiješajte sok od limuna i nasjeckanu metvicu te začinite solju i paprom.
- Juhu poslužite toplu ili hladnu – po izboru.
Gusta juha od rajčice i bosiljka
Sastojci:
- 8 zrelih rajčica
- 1 mala glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 500 ml povrtnog temeljca
- 1/2 šalice vrhnja za kuhanje (ili kokosovog mlijeka za laganiju verziju)
- 1/4 šalice svježeg bosiljka, sitno nasjeckan
- sol i papar
Priprema:
- U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje i pirjajte luk dok ne postane staklast. Dodajte češnjak i nasjeckane rajčice te kuhajte dok rajčice ne omekšaju, oko 10 minuta.
- Ulijte povrtni temeljac i kuhajte još 10 minuta.
- Upotrijebite štapni mikser za blendanje juhe, a zatim umiješajte vrhnje za kuhanje (ili kokosovo mlijeko) i nasjeckani bosiljak te začinite solju i paprom.
- Poslužite toplu ili hladnu, s dodatkom svježeg bosiljka po vrhu.
Foto: Unsplash