Let it glow, let it glow…

Pogledaj galeriju
13 Fotografije
Let it glow, let it glow…

Let it glow, let it glow…

Let it glow, let it glow…

Let it glow, let it glow…

Let it glow, let it glow…

Let it glow, let it glow…

Let it glow, let it glow…

Let it glow, let it glow…

Let it glow, let it glow…

Let it glow, let it glow…

Let it glow, let it glow…

Let it glow, let it glow…

Let it glow, let it glow…

Blumarine, Photo by Rosdiana Ciaravolo/Getty Images)

Kosa, ten, nokti, šminka… Trendovi i poželjne smjernice se svako malo mijenjaju, ali jedno jest stalno – sjaj. Otkrivamo na koji način postići ovaj poželjan beauty moment i kako blistati od glave do pete (doslovno)

Baš poput dijamanata koji su vječni, isto kao i njihov sjaj, i ovaj efekt u kozmetici nikako ne izlazi iz mode, nego samo djelomično mijenja svoju vizuru. Razlog tome je vrlo jednostavan – sjajna kosa, koža i nokti nisu samo estetski poželjan faktor nego ukazuju i na zdravlje istih, a svaka šminka s dojmom blistavog odsjaja, pa čak i prelijevanja koje se nametnulo kao mikrotrend, uvijek izgleda mrvicu bolje od onoga bez ovog popratnog efekta. Za razliku od slojeva shimmera, iluminatora i drugih optičkih varljivih proizvoda koji zapravo stvaraju efekt druge, nove kože, sada je težište na minornoj količini make-upa koji potencira prirodnu ljepotu zdrave i blistave kože. Vodeći uzor ženama diljem planeta je novopečena “beauty heroina” Alicia Keys, koja već dulje vrijeme praktički ne konzumira dekorativnu kozmetiku, a zahvaljujući prekrasnom tenom, izgleda ljepše i bolje nego ikad prije. Također, ženama je očigledno dosta iscrtanih lica neprirodne ljepote s Instagrama i drugih vizualno naglašenih društvenih platformi koja su do te mjere izmijenjena da su u stvarnom svijetu doslovno neprepoznatljiva. Tako se žarište zanimanja lagano okrenulo u korist preparativne kozmetike, čija je zadaća učiniti kožu mekanom, podatnom i bogato hidratiziranom, kao i preparata za kosu koji omogućuju da njezin prirodni sjaj, inače ugušen slojevima suhih šampona i bogatih koloracija, napokon dođe do izražaja. Također, umjetne nokte, često nalik na životinjske kandže, ne treba posebno komentirati.

Alberta Ferretti (Photo by Rosdiana Ciaravolo/Getty Images)

MANJE JE VIŠE

Većini žena na spomen sjajne kože prva će asocijacija biti pubertetske traume, kada se na licu, zbog prekomjernog lučenja sebuma, nakupljao masni sjaj koji smo pod svaku cijenu pokušavale prikriti matirajućim puderima i maramicama za uklanjanje viška masnoća. Međutim, sjaj o kojem mi govorimo je onaj kakvim se diči zdrava i zategnuta koža, jednako brižno njegovana iznutra i izvana. Izreka: “Ono si što jedeš” u ovom smislu nikada nije bila aktualnija, pa uvijek imajte na umu i to da je vaš izgled također i odraz vašeg duha i unutarnjeg stanja. Umjesto gomile kistova i četkica te proizvoda koji zauzimaju veći dio vaše kupaonice i kojima stvarate lažni ten o kakvom maštate, okrenite se cjelovitoj i redovitoj pomnoj brizi o koži koja je najveći organ vašeg tijela te umjesto kamuflaže upotrijebite tehnike kojima ćete potencirati njezinu pravu, prirodnu ljepotu. Neke žene već su toliko duboko ogrezle u gore navedene metode šminkanja da im ovo zvuči kao mission impossible, ali jednom kada se odlučite “ogoliti” do kraja, imat ćete osjećaj kao da ste sa sebe zbacile ljušturu koja vas već dugo vremena guši i oslobodili se maske iza koje se već godinama skrivate. Osim lica, obratite pozornost i na ramena, vrat i dekolte te imajte na umu da su baš ovi, diskretno pokazani dijelovi tijela, muškarcima neodoljivi, osobito ako su pomno njegovani i pozivaju na dodire i nježne poljupce.

 

POVRATAK KORIJENIMA

Kao i inače, i kozmetička industrija prati u stopu ove promjene koje se događaju na tržištu, pa novim make-up kolekcijama sve više dominiraju neutralni tonovi, prirodne teksture i, naravno, proizvodi sa sjajnim finishem. Sjajila za usne sve češće su gotovo pa potpuno transparentna, ali zato obogaćena hranjivim i hidratantim sastojcima koji na selfiejima, čak i onima debelo filtriranima, izgledaju kao da ih niti nema, dok na dnevnom svjetlu stvaraju decentne efekte koristeći sunčevu svjetlost. Sve više kozmetike kao da se kreira za “stvaran” život, a ne više onaj virtualan, umjetno proizveden. Gotovo identična situacija je i sa svim ostalim proizvodima za šminkanje te se, globalno gledajući, općenito čini da matirajuće teksture polako odlaze u drugi plan. Prirodno, sjajno i transparentno sve više postaje simbol iskrenosti, sofisticiranosti i želje za promjenom te novim znakom prave, iskonske ženstvenosti. Treba li posebno naglašavati da je odaziv krajnjih korisnica sve veći i da se povećava iz dana u dan?

 

Neka bude SJAJ

Novi pokret glowifikacije zahtijeva, osim novih proizvoda, i drukčije tehnike šminkanja, ali i posve novo poimanje sjaja. Ovo nije tek običan odsjaj na licu; on je višeslojan, trodimenzionalan, efektan pa čak i hologramski, pod uvjetom da ste već prije savladale umijeće korištenja i nanošenja ovakvih tekstura i proizvoda. Baze za pudere i razne tekuće varijacije ovih proizvoda sve češće preuzimaju funkciju samih pudera, a osvjetljivači onu shimmera. Umjesto čistih pigmenata, visažisti koriste nježne boje koje dodatno nadograđuje prirodna svjetlost, a ne neki umjetni zahvati i proizvodi, čime je krajnji make-up na licu potpuno individualiziran. Umjesto teških, gustih, nepropusnih i zagušujućih tekstura, sada su na red došle one vodenaste, lakirane, gelaste, uljaste, pjenaste i želatinaste. Kao što su mnoge od nas intuitivno prepoznale ovaj novi trend i shvatile da je sada stvarno previše svega, i pri samom šminkanju treba osluškivati tu istu žensku inticiju i proizvode nanositi u onoj količini i na način kako osjećamo da nam to najbolje odgovara. Tako slobodno nanesite primer na cijelo lice i još jedan sloj oko očiju, a prstima utapkajte ruž za usne na obraze ili malo sjajila nanesite na kapke. Sve prolazi i sve je dopušteno dokle god osjećate da vaš odraz u ogledalu izgleda jednostavno – sjajno.

 

mm
Iva Todorić

beauty i lifestyle novinarka