
Ukusne krem juhe idealan su spoj jednostavne pripreme, sezonskih sastojaka i bogatog okusa koji grije i tijelo i dušu. Brze su za pripremu, a ujedno i odličan način za unijeti u prehranu više hranjivih namirnica. Također, zahvaljujući laganoj i kremastoj teksturi, lako se uklapaju u svaku dnevnu rutinu i mogu biti jednako dobar izbor za ručak, večeru ili topao međuobrok
Čim stigne rujan, posebno se ističe juha od bundeve. Naime, bundeva obiluje vitaminima A i C, antioksidansima i vlaknima, pa osim što je zasitna, pozitivno djeluje na imunitet i probavu. A kad joj dodamo đumbir, dobivamo prirodan boost za cirkulaciju i energiju, dok kokosovo mlijeko unosi kremoznost i zdrave masnoće. Također, pomalo neočekivani dodatak soka ili korice naranče ne samo da podiže aromu nego i unosi dozu svježine koja balansira slatkoću bundeve. Rezultat je juha koja je istovremeno ukusna, hranjiva i jednostavna za pripremu.
U nastavku donosimo recept koji možete isprobati već danas!
Sastojci:
- 1 srednja bundeva
- 1 glavica crvenog luka
- 2 češnja češnjaka
- komadić svježeg đumbira
- 1 mrkva
- 500 ml povrtnog temeljca
- 200 ml kokosovog mlijeka
- maslinovo ulje ili maslac
- sol, papar
- prstohvat cimeta ili muškatnog oraščića
- malo soka od naranče ili korice za svježinu i laganu citrusnu notu
Postupak:
- Na maslinovom ulju lagano propirjajte nasjeckani luk, češnjak i naribani komadić svježeg đumbira.
- Dodajte narezanu bundevu i mrkvu te kratko prepržite zato da bi povrće pustilo slatkoću.
- Ulijte povrtni temeljac i kuhajte dok povrće ne omekša.
- Dodajte kokosovo mlijeko i začine te potom sve zajedno izmiksajte u glatku, kremastu juhu.
- Na kraju umiješajte malo svježeg soka ili naribane korice naranče za svježinu i aromu.
- Juhu poslužite s prženim košticama bundeve ili nekoliko kapi bučinog ulja kao završni detalj.
Dobar tek!
Foto: Unsplash, Pexels