Ljetne večeri i druženja s prijateljima idealna su prilika za uživanje u ukusnim koktelima. No jeste li znali da možete pripremiti koktel kao pravi profesionalac, i to u udobnosti vlastitog doma?

Kad razmišljamo o pripremi koktela kod kuće, često se čini da je to domena samo profesionalnih barmena. No, prema Denisu Vlahovcu, osnivaču Cocktail Empirea, ključ uspjeha leži u jednostavnosti, eksperimentiranju i korištenju osnovnih alata i sastojaka koje već imamo kod kuće.

Evo nekoliko savjeta koje je Denis podijelio s nama o postizanju savršenog balansa okusa koktela koji će oduševiti goste.

Denis Vlahovac, osnivač Cocktail Empire by Denis Vlahovac

Ne bojte se eksperimentirati

Prema Vlahovcu, ključno je ne bojati se eksperimentirati s okusima. “Kroz pogrešku i prepoznavanje okusa možemo naći pravi balans u koktelu. Ono čemu bismo trebali težiti jest naći balans u kiselini i slatkoći koktela”, ističe Vlahovac.

Pravi način za postizanje tog balansa jest korištenje svježe cijeđenog soka od limuna i domaćih sirupa od voća ili začina. Čak i kupovni sirupi mogu poslužiti, ali važno je isprobavati slatkoću i prilagoditi je vlastitim preferencijama.

Blender kao najvažniji alat

Iako su shaker, mjerice i barska žlica korisni, Vlahovac naglašava da je blender najvažniji uređaj za pripremu koktela kod kuće.

“Možemo napraviti više koktela odjednom. Nema nereda, dobijemo pjenu u koktelu, brzo je i možemo čak i napraviti slushy koktel.”

No čak i ako nemate profesionalnu opremu, poslužit će i termosica, staklenka ili čašica za rakiju. Što se tiče namirnica, preporučuje limune, šećer, razno voće i začine kao odličnu bazu za koktele, a kod alkohola teško je pogriješiti s votkom, ginom i rumom.

Kulinarski pristup koktelima

Kokteli, kao i kuhanje, nastaju kušanjem i spajanjem različitih okusa, začina, alkohola, sirupa i kiselina.

“U koktelima je važno dobiti balans kiseline i slatkoće te punoću okusa. Bitno je ne pretjerivati sa sastojcima.”

Jednostavnim sastojcima poput domaćeg sirupa od začina možete pripremiti jedinstvene koktele. Primjerice, sirup od bosiljka možete napraviti tako da pet listova bosiljka natopite u šećeru i vodi. Ovaj sirup, pomiješan sa sokom od limuna i dvostruko više gina te dopunjen mineralnom vodom, stvara osvježavajući ljetni koktel.

Koristite gorke likere

Gorki elementi poput vermoutha, pelinkovca i amara odlični su za produbljivanje okusa koktela: “Ne treba pretjerivati s gorčinom, no pametnim korištenjem ovih sastojaka možemo dobiti jedinstvene i uistinu prefine koktele”.

Važno je imati na umu da neki gorki likeri sadrže puno šećera pa treba prilagoditi količinu sirupa u koktelu. Omjer gorkog likera može biti 1/4 od ukupnog alkohola. Na primjer, 45 ml gina i 15 ml amara, uz dodatak 30 ml sirupa i 30 ml kiseline, stvara uravnotežen koktel.

Osnovni sastojci za koktele

Najjednostavnija baza za koktele jest svježe cijeđeni sok od limuna, šećerni sirup (dobiven topljenjem šećera u vodi u omjeru 1 : 1), prozirni alkohol i mineralna gazirana voda. Na toj osnovi možete eksperimentirati s različitim sirupima, likerima i kiselinama.

Minimalizam u dekoracijama

Što se tiče dekoracija, Vlahovac preporučuje minimalizam: “Cvijet maćuhice, stabljika mente, list kadulje ili grančica ružmarina.” Uz to, važno je koristiti kristalno čist led i lijepu čašu da bi se zaokružilo prezentaciju koktela.