
Vikend prije Božića idealno je vrijeme za to da malo usporimo, upalimo pećnicu i u dom unesemo “miris blagdana“. Upravo su takvi trenuci kao stvoreni za pečenje jednostavnih, klasičnih keksića koje možemo izrezivati u razne oblike; od zvjezdica i borova pa do svih onih motiva koji nas posebno vesele
Osim što su brzi i jednostavni za pripremu, ovi keksići savršeni su za zajedničko pečenje s djecom jer se tijesto lako oblikuje i dopušta igru kalupima. Upravo zato idealni su i kao mali znak pažnje kad idete u goste; lijepo posloženi u blagdansku kutijicu, postaju pažljiva pripremljena gesta.
U nastavku donosimo provjeren recept za prhke blagdanske kekse koje se odmah može oblikovati kalupima!
Sastojci:
- 250 g glatkog brašna
- 125 g maslaca (sobne temperature)
- 100 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- prstohvat soli
- naribana korica limuna ili naranče

Priprema:
- Maslac (sobne temperature) pjenasto miksajte sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok ne dobijete svijetlu i glatku smjesu. Dodajte jaje i kratko izmiksajte tako da se sve poveže.
- Umiješajte prstohvat soli i po želji koricu agruma, a zatim postupno dodajte brašno.
- Tijesto mijesite kratko, tek toliko da se spoji u glatku kuglu. Ne treba ga dugo obrađivati kako bi keksi ostali prhki.
- Tijesto odmah razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na debljinu nekih 3-5 milimetara i izrezujte željene oblike pomoću kalupa.
- Izrezane keksiće pažljivo prebacite na lim obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C, 8-10 minuta, dok rubovi ne počnu tek lagano poprimati zlatnu boju.
Uslast!
Foto: Pexels, Unsplash





