Ako ste ljubiteljice kave i ne možete zamisliti dan bez prve šalice omiljenog napitka, ovaj tekst je za vas… Ako se nakon napornog dana volite opustiti uz čašu crnog vina, nastavite čitati…

Ti mali rituali nam stvaraju rutinu, pružaju osjećaj poznatoga i uvijek im se veselimo. No jeste li znali da svakodnevno uživanje u kavi, vinu, kao u drugim obojenim namirnicama, može ostaviti trag na vašem osmijehu?

Snažno obojena hrana i napici utječu na bijelu boju vaših zuba. Kako se nositi s tim izazovom i zadržati bijeli osmijeh unatoč svim tim neodoljivim navikama? Stomatolozi iz Futura Dent Estetice otkrili su nam sve što trebate znati o tome kako kava, vino i druge namirnice mogu utjecati na vaše zube i što učiniti kako bi oni ostali blistavi, bez odricanja od omiljenih užitaka.

Kava – čaroban napitak koji ostavlja tragove

Kava je jedan od onih napitaka bez kojeg mnoge od nas ne mogu zamisliti početak dana. Taj prvi gutljaj ujutro, miris, okus – doslovno je čarolija u šalici. Međutim, dok nas kava održava budnima i daje nam energiju, ona može ostaviti trajne tragove na našim zubima. “Kava sadrži tanine koji se vežu za zubnu caklinu i mogu uzrokovati promjenu boje”, objašnjavaju iz Futura Dent Estetice. “Tanini su odgovorni za to da zubi postanu žućkasti, a ako pijete kavu više puta dnevno, vjerojatno ćete primijetiti da se ti tragovi s vremenom nakupljaju.”

Cold brew je kava koja se priprema hladnim namakanjem kave u vodi, što daje napitku manje kiseline i nježniji okus, zbog čega je cold brew “milosrdniji” prema zubnoj caklini u usporedbi s vrućom kavom. Međutim, cold brew je i dalje kava, što znači da može izazvati mrlje na zubima zbog tanina koje sadrži.

Iako sama kava ne uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme, dugotrajna konzumacija može učiniti zube vizualno tamnijima. “Ako volite kavu, najbolje je prati zube odmah nakon ispijanja. Ako to nije moguće, isperite usta vodom kako biste smanjili negativni učinak tanina”, savjet je stomatologa.

Crno vino – odlično za opuštanje, loše za zube

Slično kavi, crno vino je nešto bez čega mnoge ne možemo zamisliti svoj opuštajući trenutak nakon napornog radnog dana. Iako je poznato po svojim zdravstvenim benefitima (da, svi volimo dobar antioksidans), crno vino može negativno utjecati na bjelinu vaših zuba. “Crno vino sadrži i tanine, ali i visok postotak prirodnih kiselina, koje mogu nagristi caklinu”, objašnjava stomatolog iz Futura Dent Estetice. “To znači da, osim što uzrokuje promjene u boji, može i oslabiti zubnu caklinu, čineći zube osjetljivijima na druge vrste oštećenja.”

Savjet stomatologa je jasan: “Ako uživate u crnom vinu, pokušajte ga piti u manjim gutljajima i ne zaboravite isprati usta vodom. Također, imajte na umu da je najbolje izbjegavati čišćenje zuba odmah nakon ispijanja vina jer kiseline mogu učiniti caklinu osjetljivijom.”

Obratite pozornost i na ove namirnice

Iako nije toliko jak kao kava, crni čaj također sadrži tanine koji mogu uzrokovati promjenu boje zuba. Dugotrajna konzumacija može dovesti do stvaranja žutih mrlja na zubima pa je preporučljivo prati zube nakon pijenja.

Ako ste fan smoothieja, pogotovo onih od tamnog bobičastog voća kao što su borovnice, maline, kupine i acai bobice, razmislite o tome kako mogu utjecati na vaš osmijeh. Ove bobice s visokim udjelom pigmenata mogu ostaviti mrlje na zubima, pogotovo ako ih konzumirate često.

Tamni umaci poput umaka od soje i balzamičnog octa mogu uzrokovati bojenje zuba zbog svoje visoke koncentracije boja i kiselina. Ako konzumirate ove umake, preporučljivo je isprati usta vodom odmah nakon obroka.

Iako su rajčice zdrave i bogate vitaminima, one sadrže kiseline koje mogu djelovati na caklinu, a također mogu izazvati promjene u boji zuba, posebno kad se konzumiraju u velikim količinama, poput umaka za tjesteninu.

Kurkuma je začin poznat po svojim protuupalnim svojstvima i pravi je hit u modernoj prehrani. Iako je odlična za zdravlje, može biti katastrofalna za boju vaših zuba. “Kurkuma je snažno pigmentirana i može ostaviti trajne mrlje na zubima”, upozoravaju u Futura Dent Estetici. “Taj žuti pigment može biti teško ukloniti, čak i s redovitim čišćenjem zuba.”

Iako je jedna od zdravijih opcija za vaše zube kad su slatkiši u pitanju, tamna čokolada (osobito ona s visokim udjelom kakaa 70 % i više) sadrži tvari poput tanina i flavonoida, prirodne spojeve koji mogu uzrokovati mrlje na zubima.

Sokovi s umjetnim bojama mogu uzrokovati mrlje na zubima. Ove boje mogu biti posebno teške za uklanjanje, a uz to, visok sadržaj šećera u tim napicima može povećati rizik od razvoja karijesa.

Kiseli plodovi poput naranči, limuna i grejpa ne boje zube sami po sebi, ali čine ih podložnijima bojenju od drugih namirnica. Njihov visoki udio citronske kiseline može omekšati caklinu i učiniti zube osjetljivijima. Zato se preporučuje konzumacija ovih plodova u umjerenim količinama i ispiranje usta nakon toga.

Sačuvajte bijeli osmijeh bez odricanja

Ako volite ove namirnice i napitke, ne brinite se, ne morate ih se odreći. Evo nekoliko savjeta stomatologa za smanjenje njihovog negativnog utjecaja na zube:

1. Isperite usta vodom odmah nakon konzumiranja bilo koje od ovih namirnica.

2. Redovito perite zube i koristite zubni konac ili intradentalne četkice za temeljito čišćenje.

3. Ako su vam zubi već obojeni, ne očajavajte, postoje rješenja. Moderna tehnika laserskog izbjeljivanja u samo jednom posjetu stomatologu izbijelit će zube na dulje vrijeme. A ako ste više DIY tip osobe, kućno izbjeljivanje udlagama savršen je izbor za vas.

“U konačnici, sve je u umjerenosti – uživajte u omiljenim okusima, ali pazite na svoj osmijeh!”, poručuju iz Futura Dent Estetice.