Proizvode iz kuhinje ostavite upravo tamo, a evo još nekoliko profesionalnih savjeta s potpisom frizera!

Kosa je postala jedan od top tri problema u trenutačnoj situaciji. Žene su shvatile koliko im znače i nedostaju njihovi frizeri te lako dostupni proizvodi za kosu. Internetom kruže sadržaji o ‘homemade’ pripravcima za njegu kose, bojanju kod kuće ili šišanju, a 90% žena ima problematiku suhe dužine i vrhova, samo 9% njih ima zdravu kosu, ali ih muči masno vlasište i postoji onaj 1% koje imaju savršenu kosu.

Marko Listeš-Marin vlasnik je salona Living Room koji postoji 4 godine, a kreirao je vlastitu kvalitetnu priču zbog želje za samostalnošću i slobodom u kreiranju kvalitete. Specijalizirani su za šišanje i koloraciju te veliku pažnju stavljaju na pristup klijentu. Marko je inače i edukator brendova Matrix i Biolage, a kroz edukaciju i educiranje drugih kolega gradi sebe i Living Room zajednicu. Otkrio nam je ključne savjete za njegu kose kod kuće!

  • Kosu svakodnevno treba raščešljati jednom, osim ako se radi o kovrčavoj kosi, najbolje sa četkom za raščešljavanje počevši od vrhova kretajući se prema vrhu glave.
  • Ulje za vrhove je dobro došlo, bitno je da nije premasno kako bi čestice ulja mogle prodrijeti u samu dlaku. Ulje se stavlja na suhu kosu, jer znamo što se dogodi kad pomiješamo vodu i ulje – dolazi do razdvajanja i ulje većinom klizi s kose. Ulje u većini slučajeva služi za zaglađivanje, što znači da ne hrani kosu dubinski nego zaglađuje površinu dlake kako bi dobili sjajnu i zaglađenu kosu.
  • Kosu prije šamponiranja obavezno treba raščešljati. Preporuka je da se kosa šamponira dva puta. Prilikom odabira šampona važno je da šampon ne sadrži silikone jer oni stvaraju prividan osjećaj njegovane kose te se talože na dlaci i vlasištu, što često izaziva perut i pretjerano mašćenje. Šampon je na kiseloj bazi, otvara kutikulu kako bi mogao detaljno očistiti nečistoće iz kose, što znači da na šampon moramo gledati kao čistač, a ne njegu. Prilikom šamponiranja radite lagane kružne pokrete na vlasištu da ne bi kosu previše zapetljali i prije nanošenja njege dobro, dobro isperite šampon. Kosa mora škripati i petljati se pod prstima, u suprotnom šampon nije dobro ispran i očekuje vas ubrzo masna kosa.

  • Balzam je bitan dio svakog pranja. Žene ga često ne koriste jer im “masti” kosu. Balzam se nanosi isključivo na vrhove. Koliko zapravo obraćamo pažnju na to? Balzam je na kiseloj bazi i zatvara kutikulu, time kosa postaje sjajnija i otporna na vanjske utjecaje. Balzam ne hrani dubinski kosu što najčešće primjete žene sa izrazito suhom kosom, za njih je u tom slučaju maska.
  • Maska dubinski prodire u samu dlaku i time, osim zaglađivanja kutikule, prilikom nanošenja unosi hranjive sastojke u vašu dlaku. Dame koje imaju tanku, masnu kosu mogu staviti masku jednom u dva tjedna prije šamponiranja. Time će nahraniti kosu, ali neće je dodatno otežati. Normalna do lagano suha kosa zahtjeva masku svaka 3 do 4 pranja (maska ima najbolji učinak kada se nakon nanošenja ostavi 10 do 20 minuta u kosi zamotanoj ručnikom). Žene sa izrazito suhom kosom trebaju izbaciti balzam iz upotrebe i koristiti samo maske, obzirom da je koriste na svakom pranju nema potrebe za ostavljanjem maske 10 do 20 minuta svaki put, ali ako imamo dodatnog vremena rezultat će biti bolji.
  • Kosu nikad nemojte grubo trljati ručnikom, on služi za upijanje viška vode. Također, nemojte nikad češljati mokru kosu sa češljom ili četkom, isključivo ju češljajte prstima jer je češljanje mokre kose najčešći uzrok mehaničkog oštećivanja kose. Kosu malo prosušite fenom, nanesite sprej za zaštitu i krenite s raščešljavanjem od vrhova.
  • Prilikom sušenja fen nemojte nikad zalijepiti uz četku. Možda vam se čini da mi u salonu to radimo, ali mi držimo fen pod posebnim kutem kako ne bi previše zagrijali kosu na četki. Četka je jako bitna kod sušenja. Moja preporuka za kućnu upotrebu su četke sa što više prirodne dlake. Fen nikad nemojte staviti na pretopli zrak, uvijek radije odaberite srednju jačinu topline i najjaču brzinu. Time ćete sprječiti da se vaša kosa presuši i naelektrizira
  • Kod korištenja pegle i figara nikada nemojte ići iznad 180 stupnjeva. Nemojte previše puta prelaziti preko jednog pramena, a obavezno prije korištenja, nakon što ste kosu osušili fenom i lagano kosu izradili četkom, dodajte još spreja za toplinsku zaštitu.

Marko nam je dao i savjet na temu ‘homemade’ proizvoda. ‘‘Moje mišljenje je da proizvodi iz kuhinje trebaju i ostati u kuhinji. Maslinovo i kokosovo ulje su najčešći sastojci koji se koriste za njegu kose. Ta ulja su namijenjena kuhanju i samim time tehnologija koja omogućuje prodiranje u kosu nije sastavni dio njih. Znamo što se dogodi kod kuhanja kada nam ulje kapne na kožu, zamislite što se događa vašoj kosi. S obzirom na to da nam dolaze ljetni mjeseci i nadam se da ćemo se što prije vratiti u normalni život, bitno je zaštiti našu kosu od sunca jednako kao i kožu. Nemojte kosu preopteretiti proizvodima, savjetujte se s vašim frizerom i vaša kosa će biti lijepa i lakša za oblikovanje!”

Više informacija na: livingroom.hr