Tijekom vrućih ljetnih dana, osvježavajuće juhe mogu biti odličan način da se rashladite i hidratizirate. Donosimo četiri recepta za juhe koje su savršene protiv vrućina – tri hladne i jedna koja je idealna upravo na nešto malo višoj sobnoj temperaturi.
Gazpacho (Španjolska hladna juha)
Sastojci:
6 zrelih rajčica
1 krastavac, oguljen i narezan
1 crvena paprika, narezana
1 mala crvena lukovica, sitno nasjeckana
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
4 šalice soka od rajčice
1/4 šalice maslinovog ulja
2 žlice octa (bijeli ili crveni vinski ocat)
Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
Svježi bosiljak ili peršin za ukras
Priprema:
Operite rajčice i narežite ih na komade.
Stavite rajčice, krastavac, papriku, crveni luk i češnjak u blender.
Dodajte sok od rajčice, maslinovo ulje, ocat, sol i papar. Blendajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Prebacite smjesu u posudu i ohladite u hladnjaku najmanje 2 sata ili dok se potpuno ne rashladi.
Poslužite hladnu gazpacho juhu s listićima svježeg bosiljka ili peršina.
Hladna juha od krastavaca
Sastojci:
4 krastavca, oguljena i narezana
2 šalice grčkog jogurta
1/4 šalice svježeg soka od limuna
1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
2 žlice svježeg kopra, sitno nasjeckanog
Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
Kockice leda (opcionalno)
Priprema:
Stavite krastavce, jogurt, sok od limuna, češnjak i kopar u blender.
Blendajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smjesu.
Dodajte sol i papar po ukusu.
Ohladite juhu u hladnjaku najmanje 1 sat prije posluživanja.
Po želji, poslužite s kockicama leda za dodatnu svježinu.
Tarator (Bugarska hladna juha)
Sastojci:
2 krastavca, oguljena i narezana
1 šalica grčkog jogurta
2 šalice vode
1/2 šalice mljevenih oraha
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
2 žlice maslinovog ulja
Sok od 1 limuna
Svježa metvica ili kopar za ukras
Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
Priprema:
Stavite krastavce, jogurt, vodu, orahe, češnjak, maslinovo ulje i limunov sok u blender.
Blendajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smjesu.
Dodajte sol i papar po ukusu.
Ohladite tarator u hladnjaku najmanje 1 sat prije posluživanja.
Ukrasite svježom metvicom ili koprom prije posluživanja.
Ove juhe su osvježavajuće i ukusne opcije za vruće ljetne dane. Uživajte u njima kao predjelu ili laganoj večeri!
Tradicionalna juha od junetine
Sastojci:
450 grama junećeg mesa (koristite komad s kostima za bolji okus)
1 velika glavica luka, nasjeckana
2 mrkve, oguljene i narezane na kolutove
2 stabljike celera, narezane na kolutove
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
2 litre vode
2 lovorova lista
Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
Svježi peršin ili kopar za posipanje (opcionalno)
Priprema:
U velikom loncu stavite komad junećeg mesa i prelijte ga vodom. Pustite da proključa, a zatim smanjite vatru i kuhajte 10-15 minuta kako biste uklonili višak masnoće i nečistoća. Ocijedite meso i bacite vodu. Vratite meso u lonac i dodajte 2 litre svježe vode. Dodajte nasjeckani luk, mrkve, celer, češnjak, lovorov list, sol i crni papar prema ukusu. Pustite da juha proključa. Nakon što juha proključa, smanjite vatru na najnižu razinu i pokrijte lonac. Pustite da juha krčka najmanje 1,5 do 2 sata. Tijekom kuhanja, povremeno skidajte pjenu koja se može pojaviti na površini. Nakon što je juha kuhana, ocijedite je kroz cjedilo kako biste odvojili meso i povrće od tekućine. Vratite tekućinu (juhu) natrag u lonac. Meso s kostima možete odvojiti od kostiju, nasjeckati ga i vratiti u juhu, ili ga koristiti za druge recepte. Poslužite juhu blago ohlađenu, skoro pa na sobnoj temperaturi, posipanu svježim peršinom ili koprom ako želite. Možete je poslužiti kao predjelo ili glavno jelo, uz svježi kruh ili croutons.
Fotografije: Unsplash