Uživanje u sladoledu, omiljenoj hladnoj poslastici tijekom toplih proljetnih i ljetnih dana, predstavlja nezamjenjiv ritual sladokuscima.
Kako bismo vam olakšali uživanje u omiljenom ljetnom desertu, danas donosimo niz jednostavnih recepata za domaći sladoled, koji će zadovoljiti i najprobirljivije ukuse.
Ovi recepti su ne samo ukusni već i brzi za pripremu – gotovi su za samo nekoliko minuta (ako zanemarimo vrijeme potrebno da se smjesa zamrzne). Uz to, za pripremu ovih sladoleda nisu potrebni skupi aparati i nema kompliciranih postupaka. Samo jednostavni recepti, malo kreativnosti i mašte na volji.
RECEPTI ZA DOMAĆI SLADOLED
Marija Mazalin – recept za Cookies & Cream sendvič sladoled
SASTOJCI
- keksi (oko 200 g)
- čokoladni namaz
- 200 ml slatko vrhnje za šlag
- 200 ml kondenzirano mlijeko
- Cookies & Cream proteinske čokoladice ili neke druge čokoladice po želji
RECEPT
- Za bijelu kremu izmiksajte slatko vrhnje tako da nije skroz čvrsto, ali da ostaje na metlicama, kratko umiksajte i kondenzirano mlijeko te žlicom umiješajte nasjeckane čokoladice.
- Pronađite posudu u koju stanu keksi pa ju obložite papirom za pečenje (Marijin savjet je da ga malo smočite i iscijedite da lakše prianjanja).
- Poredajte kekse, razmažite čokoladni namaz, rasporedite bijelu kremu, ponovno čokoladni namaz (tako da ju razmazivanjem što manje pomiješate s njom) i onda kekse na ista mjesta kao u prvom sloju (da se može lijepo rezati između njih).
- Zamrznite na nekoliko sati i sladoled je spreman za posluživanje.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Blog @mrvica.plazme – sladoled od vanilije i limuna
SASTOJCI
Za osnovni okus vanilije:
- 400 g zaslađenog kondenziranog mlijeka
- 500 ml biljno slatko vrhnje
- 3 žličice ekstrakta vanilije
Za okus limuna:
- Sok od jednog limuna (procijediti kroz cjediljku)
RECEPT
- U veliku posudu stavite kondenzirano mlijeko, slatko vrhnje i ekstrakt vanilije. Dobro izmiješajte dok se svi sastojci lijepo ne povežu.
- Prebacite polovicu smjese u drugu posudu i stavite je u zamrzivač.
- U preostalu polovicu smjese dodajte svježe iscijeđeni sok limuna. Koristite spatulu kako biste polako promiješali smjesu.
- Stavite i ovu smjesu u zamrzivač.
- Prije posluživanja ostavite sladoled da malo odstoji na sobnoj temperaturi. Žlicu za sladoled umočite u toplu vodu prije nego što vadite kuglice sladoleda.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Blog @o.moj.brokoli – čokoladni veganski sladoled
SASTOJCI
- 1 konzerva (400 ml) punomasnog kokosovog mlijeka (ostavljena u hladnjaku 24 sata)
- 7 velikih datulja (ili 12 malih)
- 150 g kuhanog slanutka
- 50 g kikiriki maslaca (ili bilo kojeg drugog orašastog maslaca – svaki će dati drukčiji okus)
- 50 ml tekućeg zaslađivača (agavin sirup, rižin sirup ili javorov sirup)
- 50 g crne čokolade
- 10 g kakaa
- 10 ml ekstrakta vanilije
- prstohvat morske soli
PRIPREMA
- Datulje potopite u vruću vodu na pola sata, a zatim skinite kožicu i izvadite koštice.
- Slanutak operite i dobro protrljajte kako biste uklonili meku ljusku.
- Iz konzerve kokosovog mlijeka izvadite samo čvrsti dio, trebali biste dobiti 300-350 g kokosove kreme.
- Kokosovu kremu stavite u lonac, dodajte komadiće čokolade i na laganoj temperaturi zagrijavajte dok se čokolada ne otopi.
- Zatim sve sastojke stavite u blender i blendajte dok ne dobijete glatku homogenu smjesu.
- Dobro izblendiranu smjesu (u ovom trenutku možete dodati lješnjake, suho voće ili neki drugi dodatak) prebacite u posudu s poklopcem i stavite u zamrzivač na 2-3 sata (ovisno o temperaturi u zamrzivaču).
- Za to vrijeme svakih 20-25 minuta izvadite sladoled i dobro promiješajte kako biste spriječili stvaranje ledenih kristala i istovremeno provjerili kada je sladoled spreman za posluživanje.
- Poslužite uz omiljene dodatke.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Blog @zdravko.kulinarko – sladoled od malina
SASTOJCI
- 2 sjeckane i zamrznute banane
- 60g datulja
- 100 g indijskih oraščića natopljenih u vodi
- 400 ml/konzerva kokosovog mlijeka
- 100 g malina
PRIPREMA
- Stavite sve sastojke u blender i miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu.
- Prebacite smjesu u posudu, idealno kalup za kruh.
- Izmrvite 5-6 zamrznutih malina i umiješajte ih u smjesu, dobro promiješajte kako bi se mrvice malina ravnomjerno rasporedile.
- Stavite smjesu u zamrzivač da se stisne.
- Prije posluživanja ostavite pola sata na sobnoj temperaturi da se malo odmrzne.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Marija Vasić – sladoled od bijele čokolade i borovnica
SASTOJCI
- 250 ml slatkog vrhnja
- 200 ml zaslađenog kondenziranog mlijeka
- 200 g bijele čokolade
- 100 g borovnica
- 1 žlica šećera
PRIPREMA
- Umutite slatko vrhnje dok ne dobije srednju čvrstoću, zatim dodajte zaslađeno kondenzirano mlijeko i ručno ili mikserom miješajte na najnižoj brzini dok se sve ne sjedini.
- Borovnice izgnječite i prokuhajte s žlicom šećera dok se ne zgusnu. Možete ih izblendati po želji.
- Smjesu ulijte u kalupe za sladoled, a zatim preko svakog stavite dvije-tri žličice borovnica prije nego što ih ohladite u zamrzivaču preko noći.
- Kad su sladoledi spremni, otopite bijelu čokoladu s žlicom ulja i potopite sladolede. Stavite ih natrag u zamrzivač na nekih desetak minuta.
- Ako nemate kalupe za sladoled, smjesu možete staviti u posudu koja može stati u zamrzivač, te je ukrasiti pireom od borovnice i bijelom čokoladom prije zamrzavanja.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Blog @recepti_mljacilim – Sladoled od breskva
- SASTOJCI
breskve
grčki jogurt
med
PRIPREMA
- Pomiješajte sve zajedno, ulijte u kalupe i zamrznite.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.