Premijera filma “Money Monster”, Cannes Film Festival (Photo by Tristan Fewings/Getty Images)

Da pitate svakog drugog stanovnika ovog planeta za imena najpopularnijih glumica, vjerujemo da bi se na listi u gotovo apsolutnom postotku pronašla Julia Roberts. S ovom, skromno ćemo se izraziti, holivudskom divom Grazia je dobila čast razgovarati za okruglim stolom u društvu odabranih novinara iz cijelog svijeta kao jedini predstavnik iz Hrvatske. Lokacija: Verona. Vrijeme: dan Calzedonia showa, brenda kojem je Julia, već četvrtu godinu zaredom, zaštitno lice.

Sjedeći u predvorju hotela Grand Relais, čekajući jednu od najvećih zvijezda na svijetu, u okruženju elegancijom dostojnom Julije Roberts, vrijeme sam kratila razmišljajući o tome koliko je nevjerojatno da jedna osoba zatvara ulice i hotele, da prije upoznavanja s njom treperi baš svaki novinar u tom eklektično viktorijanskom predvorju u kojem smo se našli. Novinari na početku karijere, kao i oni koji su već prošli zvijezde njezina kalibra.

No, ujedno su mi prolazili kroz glavu i članci o svim njezinim ratovimas novinarima i razočaranjima, od kojih je najveći završio dvogodišnjim izbjegavanjem medijskih istupa. Naivno sam se iščuđavala tom bespotrebno hladnom odnosu dok se par minuta kasnije nisam uvjerila da će uvijek postojati taj zvijezde – smrtnici odnos u kojem obje strane izvlače deblji kraj. Slučajno nas pozvavši pet minuta ranije na press konferenciju, ubrzo su nas zamolili da se spustimo s kata gdje se navedeno održavalo. Putem dolje, novinari su frustrirano ponavljali jedan za drugim: Ah, te zvijezde, kako s njima izaći na kraj?, Ne mogu vjerovati da je Julia toliko neozbiljna… svakom rečenicom mi pojašnjavajući donedavnu dvojbu i navodeći me na dvije misli. Prva je: Ah, Julia, sve mi je jasno, a druga: O bože, kako ću se obratiti jednoj od najmoćnijih žena na svijetu koja me gleda s prijezirom?

NAJJAČE ORUŽJE

Smjestivši se u prostoriji namijenjenoj susretu s personom koja suvereno vlada Hollywoodom već tri desetljeća, par minuta smo iščekivali Njezin ulazak. Julije Roberts, glavom i bradom, koja će robotski odraditi svoju polusatnu zadaću koju odrađuje već sigurno xy put u karijeri.  Ulazi sušta suprotnost. Ili bolje rečeno, nalukava se sušta suprotnost. Nagnuvši se kroz vrata i prošavši pogledom svim našim licima, izgovara najneočekivaniju rečenicu koju bismo očekivali od Julije “20 milijuna po filmu” Roberts: “Uf, baš imam tremu!”, popraćenu svojim prepoznatljivom širokim osmijehom.

Guliver/Getty Images

Svaka postojeća napetost, nemir i trema koja je postojala je netragom nestala. Nas novinare iz različitih medijskih kuća i sa svih strana svijeta, od Velike Britanije do Kine, sada je povezivala jedna stvar: na Julijin šarm svi smo pali. Odjevena u bijelu Equipment košulju, crnu Givenchy suknju, Longchamp gležnjače i Calzedonia mrežaste čarape koje su otkrivale jedne o najboljih nogu na svijetu (koje to uistinu jesu!), odisala je elegancijom kakvu zamišljamo kod diva, ali i pristupačnošću koja objašnjava zašto su joj prijatelji gotovo sve zvijezde s A-liste i zašto je obožavaju od 7 do 77. Prisjetila sam se komentara redatelja Charlesa Shyera: “Julia Roberts ima ono nešto zbog čega bi bila filmska diva bez obzira na razdoblje u kojem se rodila.” Kod nje je bez premca jedan od najvećih faktora ta kombinacija besprijekorne ljepote i pozitivne magnetski privlačne energije koju odašilje, za koju smo do kraja presice shvatili da je zapravo preslika njezinog stava prema životu i sveopće otvorenosti prema ljudima. Taj pozitivan stav vrlo je brzo verbaliziran. Širokim osmijehom i smijehom, koji mi je odmah evocirao scenu u kojoj je Richard Gere zatvara kutiju s ogrlicom u Zgodnoj ženi“, popratila je pitanje: s obzirom na to da je uvijek toliko minimalistički našminkana i jednostavnog stila, je li joj je misija propagirati prirodnu ljepotu? “Haha, misija? (smijeh) Prije bih rekla da se ne snalazim u ničemu drugome. Evo, prvo što mi pada na pamet jest “Filmski festival u Cannesu” te paralizirajući strah kad sam ugledala one goleme stube i pomisao kako su me samo uspjeli nagovoriti da obujem cipele na petu. Bila sam sigurna da ću pasti… Gledala sam u te stube par minuta dok nisam skinula cipele i nastavila hodati bosa. Vidio me jedan meni nepoznati čovjek i oduševljeno uzviknuo: ‘Ajme, Julia Roberts, vi hodate bosa, pa to je fantastično!’ Ali ja sam samo jednostavno znala da ću pasti ako ne skinem te cipele! (smijeh)“

Guliver/Getty Images

MODA KAO MEDIJ

Očekivano, razgovor je prvo krenuo u smjeru razloga zbog kojeg smo uopće ovdje – Calzedonije. Što je ovu zvijezdu koja može birati projekte privuklo kod Calzedonije? Obiteljske vrijednost. Sretna sam jer surađujem s kompanijom koja dijeli moje vrijednost. Prošlo je već četiri godine od kada smo počeli surađivati. Moram reći da uživam u njoj iz više razloga, ali najviše zbog toga što me ova suradnja vratila u to koliko je uzbudljivo biti zaigran oko mode, uvrstiti detalje poput najlonki. Priznajem, prije sam bila žrtva golih nogu! Zaraznim smijehom koji je gotovo imao ulogu točke nakon svake rečenice, polako je gradila toliko ugodnu atmosferu da se nitko od nas više nije susprezao postaviti pitanje koje mu je prvo palo na pamet. Minutu-dvije u našem okruglom stolu i bili smo osvojeni s Miss Roberts te smo htjeli saznati što više njezinih misli i stavova. U prostoriji punoj ljubitelja mode, ne čudi da se vrlo brzo pokrenula tema kako ju ona osobno doživljava jer prema njoj postoji polarizirani odnos. U jednom trenutku se modu proglašava tiraninom koji ugnjetava žene, a s druge strane ju se naziva osnažujućom i oslobađajućom. Kao glumica, gledam modu i odjeću možda na pomalo drukčiji način, kao na sredstvo komunikacije. Nabitnije kod odjeće mi je to što kroz nju također možemo komunicirati s gledateljem. Ona može gledatelju trenutno pojasniti o kome se radi. Zato mi je moment odjeće iznimno važan i zanimljiv. A nevezano govorimo li o odjeći ili obrazovanju, bitno je da svoj stav možemo izreći na način na koji to želimo, pa i odjećom. No, to nažalost nije moguće mnogima na globalnoj razini…” Prirodno, razgovor je krenuo u smjeru najdražih dizajnera. Najbolji odnos imam s Riccardom Tiscijem. On zna što volim, u čemu se osjećam ugodno i što voli vidjeti na meni a što ću ja nositi. Zato imam toliko predivnih komada koje obožavam. Ali mislim da mi je prvi omiljeni dizajneri bio Giorgio Armani. Bezvremenski i nevjerojatan dizajn.

Guliver/Getty Images

NAJLJEPŠA ŽENA NA SVIJETU

Kada smo apsolvirali njezine misli o modi i stilu, red je bio da se bacimo na ljepotu. Intervju nije mogao proći bez spominjanja njezinog, u tom trenutku nedavno objavljenog, petog po redu proglašenja najljepšom ženom na svijetu prema časopisu People, to jest kako se osjeća danas, a kako se osjećala kada su je prvi put proglasili najljepšom na svijetu. Ne znam jeste li vidjeli naslovnicu “People” časopisa kada sam prvi put proglašena najljepšom ženom na svijetu? Izgledam poput nekog preplašenog psića (smijeh). Bila sam slatka, ali daleko od najljepše na svijetu. Naravno, takve stvari komplimentiraju, ali također ne utječu na moje poimanje sebe jer i dalje izgledam identično kada se probudim ujutro. Tek onda dođu na red svi moji make-up artisti koji učine da izgledam ovako (op. a. pokazuje na svoje lice). Uzbuđena sam što ću napuniti 50, jako sam sretna sa svojim životom i s time gdje se trenutačno nalazim te mislim da je više stvar u tome negoli u broju. Znam da zvuči kao klišej, ali kad je stvarno tako. Što se više približavate 50-ima, to više klišeji postaju istine. Smatram da je to paničarenje oko starenja izmišljeno. Mislim da nitko zapravo ne paničari oko toga što stari jer je alternativa puno gora (smijeh). Uskoro ću napuniti 50 godina i stvarno mi nije jasno od kuda ta panika dolazi. OK, možda ću se 29. listopada probuditi u suzama (smijeh), ali za sada ne osjećam nikakav straha, i sumnjam da će se to dogoditi.

Znači li to da ima kakav savjet za čitateljice kako raditi na svom samopouzdanju da postignu razinu poput njezine? Moja razina samopouzdanja? Mislim da morate ciljati više (smijeh). Mislim da to dođe s godinama. Dodatni beneficij je to što su danas mladi tolikooo pametni i informirani… I imaju svijet u svojim rukama na način koji meni nije bilo dostupno u tim godinama, to nije postojalo. Biti stanovnik svijeta je nešto puno više od toga da imate ruksak na leđima i putujete…

Julia Roberts i sir Paul McCartney (Photo by Christopher Polk/Getty Images for NARAS)

GLUMA KAO PRVA LJUBAV

Do ovog trenutka mislim da više nitko nije imao osjećaj da postoji pitanje koje ne smijemo postaviti, kao niti da se nalazimo u prostoriji s jednom od najplaćenijih glumica na svijetu koja bi ponovno snimila film Mystic pizza samo kako bi se našla u starom dobrom društvu i koja ne žali za nijednom ulogom koju nije dobila jer … nisam baš kompetitivna. Svaki put kada nisam dobila ulogu, kasnije sam jednostavno pomislila kako je ta osoba stvarno puno ispravniji odabir za ulogu. Bolja, drukčije ili nešto drugo što ja jednostavno nisam. Uf, to je baš grozan odgovor, imate li možda još koje pitanje, rekla je sa najširim osmijehom i ispričavajućim tonom. Tko bi ostao imun na to? A kako ona gleda na današnje kolegice, primjećuje li razliku između sebe i mladih nada?  Ne znam reći za sve, ali mogu, primjerice, pogledati na primjeru svoje 25-godišnje nećakinje koja je glumica. Ujedno je predivna i jako sliči svojoj teti (smijeh). Ali ono što je razlikuje od mene je to što je puno racionalnija i pametnija nego što sam ja bila u tim godinama. Čak i sâm način kako se odijeva odaje dojam da jako dobro zna što radi. Dio toga je sigurno i to što se biznis promijenio zbog interneta, mobitela, društvenih mreža… Nije da sam ja računala pomoću abakusa (smijeh), ali puno toga se promijenilo u malo vremena. Vidim koliko ima drukčiji odnos s ljudima koji je samo vode kroz karijeru, puno je drukčiji od mog iskustva. Čini se jako sretna i jako se brzo prilagođava, što za sebe u njezinim godinama ne mogu reći. Ali to je sve samo moj pogled na današnji biznis.” 

Kako gleda općenito na društvo danas? Mislim da danas morate imati jako puno vjere u društvo. Očito je da svijet nije dobro i to može biti vrlo frustrirajuće. No, baš je zato sad trenutak da se uzdignemo kao obitelj, kućanstvo, zajednica. Apeliramo da se čuje glas razuma. Želim to prije svega zbog svoje djece koja su dovoljno stara da su svjesna politike i stvari koje se događaju u svijetu, zbog čega i moj suprug i ja pokušavamo biti vrlo iskreni prema njima oko svega što se događa, što smatramo iznimno bitnim.

I za kraj, s obzirom na to da Julia uistinu izgleda kao da je vrijeme za nju stalo od filma Moj dečko se ženi, nije bilo moguće otići a ne postaviti joj stereotipno pitanje: Kako uspijeva zadržati tako mladenački izgled? Spomenula sam već te klišeje, ali kada je to stvarno tako. Najbitnije je da ste sretni sa svojim životom i da se okružite s ljudima koji su vam važni. I ako ste sretni poput mene da možete birati poslove koje ćete raditi, ne možete se ne osjećati ispunjenima. Sve se to projicira na to kako izgledate. U 20-ima možete glumiti, ali u 50-ima se sve vidi na licu, poentirala je Julia. Slažemo se, ljepota dolazi iznutra, i zato ovo iskustvo možemo zaključiti samo jednom čestitkom i jednim apelom. Čestitke Calzedoniji na najboljem mogućem licu brenda, a apeliramo na to da Julia treba dobiti titulu najljepše žene na svijetu – i to šesti put!

BLIC INTERVJU

Imate li koji trik uz pomoć kojeg Vaša koža izgleda toliko mladenački i zdravo?

Puno vode, i trudim se piti zelene sokove svaki dan.

Tko po Vama ima najbolje noge u biznisu?

Gabrielle Reece.

Što mislite o tome da mrežaste najlnoke ponovno postaju trendi?

Jako mi se to sviđa, volim osjećaj da je u trendu uređivanje!

Koji su Vaši top-savjeti za održavanje nogu u formi?

Biti uvijek u pokretu!

Definirajte svoj stil s tri riječi

Udoban, muževniji, praktičan.

Mislite li da se Vaš osjećaj za stil mijenjao kroz godine?

Ne mislim da se moj stil mijenjao toliko koliko danas imam kvalitetniju odjeću (smijeh).

Kako volite kombinirati najlonke?

Volim kombinaciju točkastih najlonki i gležnjača!

Koji je najbolji savjet koji ste ikada dobili?

Uvijek nosi kremu za sunčanje!

Što mislite da je ključno za samopouzdanje?

Dobro držanje.

Imate li uzor?

Diane Sawyer

Oko čega vas prijatelji zadirkuju?

Oko toga da sam nespretna.

Koji savjet biste dali mlađoj sebi?

Da sjedim uspravno i počnem koristiti kreme sa zaštitnim faktorom.