(Model Faretta (Cro), Chanel Haute Couture F/W, 2017/18,/Getty Images)

Francuska modna kuća Chanel je u ponedjeljak objavila da prestaje s izradom odjevnih predmeta dobivenih od životinjske kože i krzna. To se odnosi i na egzotične životinjske vrste poput zmijske ili krokodilske kože.

Bruno Pavlovsky, predsjednik ove francuske modne kuće izjavio je da Chanel ima namjeru proizvoditi ‘novu generaciju vrhunskih materijala’ koja se neće bazirati na krznu ili koži. Točnije, navodno će se okrenuti proizvodima dobivenim u ‘prehrambeno-poljoprivrednoj’ industriji u kojoj se koriste kože životinja koje konzumiramo za hranu.

(Model Yvonne (Cro), Chanel Cruise 2018/19,/Getty Images)

Taj princip je usvojio i Tom Ford koji je jednom prilikom izjavio ‘jeo ja meso ili ne, drugi ljudi ga i dalje konzumiraju, a materijali koje ja koristim ostaju kao nusprodukt ljudske ishrane’.
Chanel se tako pridružio sada već impresivnom broju luksuznih modnih kuća kao što su Armani, Ralph Lauren, Michael Kors, Gucci, Versace, Burberry, Maison Margiela, Jean Paul Gaultier, Galliano, Vivien Westwood, kao i Stelli McCartney, koja je nedavno potpisala UN-ovu povelju o zabrani upotrebe materijala životinjskog podrijetla.

(Chanel Haute Couture F/w 2017/8,/Getty Images)