Uskoro počinje sedmo izdanje jedinstvenog street seafood festivala Hook & Cook koji diljem Istre na kreativan način spaja ribare, kuhare i glazbenike. Svi koji su ih već posjetili na njihovom mulu u Medulinu, znaju da druženja s njima nikada ne razočaraju.
Osim što k sebi vole pozvati dobro poznata gastro imena, pa su tako na festivalu već kuhali David Skoko, Mate Janković, Marko Turković i drugi, Hook & Cook ekipa voli i otići u goste. Baš nedavno su posjetili Beč, a kad se spoje umovi koji razmišljaju slično, nastane odličan pop-up event u jednom od hip kvartova.
“Priča s Hook & Cook gostovanjem u Beču započela je prije nekih tri godine, slučajnom šetnjom ulicama austrijske metropole gdje sam upoznao vlasnika ribarnice Gastro Fisch Brač, Milana Prgometa. Zaintrigirala me njegova priča oko promocije hrvatske ribe i proizvoda u samom srcu Neubaua, popularnog kvarta prepunog dizajnerskih galerija, shopova i barova. S obzirom na to da Hook & Cook već par godina proizvodi vlastite sardine iz održivog ulova, Milan je bio zainteresiran plasirati ih u svom shopu. Svidjela mu se naša priča i naš brending te smo jednostavno kliknuli za suradnju dalje i spontano došli na ideju da napravimo i mali pop-up, upravo kako bismo promovirali naše sardine, ali i hrvatsku ribu u urbanom centru Beča” govori mi Marko Domgjoni, jedan od osnivača Festivala.
Prošle su godine gostovali s Oliverom Mijićem, dok su ove godine, nastavlja Marko, malo pojačali spiku te su uz Olija pozvali i Tihomira Krkleca – Afriku. “Svi ga znaju kao ovogodišnjeg najsimpatičnijeg sudionika (#nesuđenifinalist) hrvatskog Masterchefa, ali mi se znamo još i ranije sa zagrebačke art i tattoo scene. Obzirom da dijelimo entuzijazam oko istih stvari, već smo tada pričali o nekoj potencijalnoj suradnji. Ovaj pop-up pokazao se kao prava prilika za to. Event je prošao zbilja vrhunski; dva predivna sunčana dana u centru multi-kulti bečke scene. Osjetili smo kako ljudi tamo vole ležernu atmosferu, dobru hranu i glazbu. Otvoreni su za nova iskustva, a to je baš ono što godinama s Hook & Cook festivalom nudimo na gastro sceni. Sneak-peak našeg tripa možete vidjeti i na našem službenom Instagramu.”
Hrana koju Hook & Cook priprema i prezentira na svojim festivalima uvijek je korak više od tipičnog street fooda. Svježa riba i namirnice pripremaju se na inspirativan i kreativan način, a to je i dodatna motivacija njihovim gostima da pripreme nešto novo i uzbudljivo svakom nepcu. U Beču su opet oduševili goste eventa, mahom mlađu hip ekipu.
“Oliver je pripremao Piri Piri Sardine, inspiriran svojim nedavnim posjetom Portugalu. Ljutkasti namaz podloga je tostiranoj domaćoj focaccia, a servira se s Hook & Cook sardinama, salsom i mladim lukom s dodatkom ukiseljenog motara. Ako ste pratili Afriku u Masterchefu, znate da on voli “komplicirati” (smijeh). Odvažio se otići malo dalje pa je napravio prozračnu pjenicu od naših sardina koju je servirao s hladnom bulgur salatom od povrća, voća i klicama graška. Ne moram ni spominjati da su oba jela bila hit. Uz to, nudli smo i naš klasik Tuna Cheesburger koji uvijek odlično prolazi. Zahvalno je vidjeti kada su ljudi istinski oduševljeni i uživaju u hrani koju prezentirate. To je i smisao Hook & Cook festivala – provirati riblju gastronomiju na novi način.”
Marko mi je otkrio i kako bi ovaj pop-up mogao postati tradicionalni vjesnik ljeta u Beču. “Suradnja s ekipom iz Gastro Fish Brača je zbilja bila na vrhunskom nivou. Jedna predivna zajednica ljudi koji obožavaju to što rade i svoju ljubav prema ribi i Hrvatskoj šire na jedan pozitivan način, na urbanoj bečkoj sceni. Na momente smo se osjećali kao da uopće nismo tamo, nego negdje na rivi, uz more, u nekom našem gradu. Jedva čekamo ponoviti sve i iduće godine.”
Dobra vijest za nas iz Hrvatske – ovog ljeta Hook & Cook festival moći ćemo posjetiti na tri lokacije. “Tradicionalno ostajemo na mulu, ali s malo drugačijim prizvukom. Naime, ovo ljeto našu platformu želimo koristiti kako bismo promovirali snagu žena u gastronomiji. Time želimo istaknuti tradiciju, kvalitetu i autentičnu ekspertizu koju žene donose u gastro svijet. Zapravo želimo doprinijeti široj društvenoj promjeni u kojoj se ženski rad i doprinos cijene i priznaju jednako. Tako nam 17. lipnja u Medulinu gostuje Katarina Vrenc, Ana Bako stiže 14. srpnja u Banjole, a 12. Kolovoza, ponovno u Medulinu, gostuje Ivana Bekavac. Uz to, ovogodišnja pobjednica Masterchefa Maja Šabić i Afrika gostuju 16. i 17. rujna u Rovinju. U skladu s tematikom koju promoviramo ovog ljeta, mlade dizajnerice iz kolektiva Moje More rade nam brending, uključujući i limitiranu seriju majica. Za dobre vibracije i atmosferu pobrinut će se neke od najpoznatijih regionalnih DJ-ica, ali njih ćemo otkriti malo kasnije” govori mi Marko za kraj sa željom da se ponovno svi okupimo na njihovom Festivalu. Meni je to već postao tradicionalni ljetni plan kada boravim u Istri – provjeriti kada je Hook & Cook festival.
Foto: Ivana Vareško