Roman za sve ljubitelje napetih trilera

Eksplozija popularnosti psiholoških trilera, koji ove godine izlaze jedan za drugim, nimalo nas ne začuđuje. Izvan granice Hrvatske, ovaj je žanr jedan od najpopularnijih te mnogi bestseleri proizlaze baš iz njega.

U nas je situacija bila malo drugačija. ‘Nestala’ Gillian Flynn nije polučila uspjeh kakvom smo se nadali s obzirom na film i svjetsku popularnost tog naslova. Tek s pojavom ‘Djevojke u vlaku’, stvari su se počele mijenjati – nabolje. I tako je, malo po malo, 2018. postala, što se prijevodne literature tiče, godina psihotrilera.

Najnoviji među njima, ‘Ponekad lažem’, debitantski je roman autorice Alice Feeney, i nevjerojatno je napet.

„Zovem se Amber Reynolds. Tri su stvari koje trebate znati o meni:

  1. U komi sam.
  2. Muž me više ne voli.
  3. Ponekad lažem.“

Kada knjiga ovako počinje, znate da će biti emocionalno zahtjevna. Amber se budi iz kome nepokretnog tijela i nema nikakvog pojma što se dogodilo. Netko s ovakvim mislima probudi se ošamućen i uvjeren da mu je život u opasnosti – govorite nam o početku koji savršeno dočarava paranoju i klaustrofobiju. No, iako je roman vrlo mračan i atmosferičan, iznimno je zabavan za čitanje, baš kako triler i treba biti.

Poput brojnih drugih psiholoških trilera, i ovdje je radnja ispričana kroz perspektivu glavne junakinje, Amber, te se miješaju vremenska razdoblja prije i poslije užasne nesreće (junakinja je u komi, sjetite se). Ti vremenski okviri prikladan su način na koji se kroz priču provlače događaji velike važnosti a da se ne gubi na momentumu. Osim toga, tako se i čitatelja drži budnim, pomalo mu otkrivajući sve duboko skrivene tajne iz prošlosti.

Amber se čitatelju želi predstaviti kao požrtvovna i vrijedna žena koja potrebe drugih stavlja ispred svojih, ali sve više otkriva i svoju mračnu stranu. Drugi protagonisti su Paul, njezin muž pisac, i Claire, njezina sestra. Paul je predstavljen kao sebičnjak koji je rijetko tu za Amber, zaključavajući se satima kako bi pisao. No promijeni ga njezina nesreća. Claire, je egoistična i misli da se cijeli svijet vrti oko nje. Kako je ovo psihotriler, za očekivati je da likovi koji su ispočetka bili vrlo odbojni, što se više primičemo kraju, poprimaju sve više ljudskih karakteristika i slojeva u ličnosti.

Amber se kroz knjigu trudi povezati događaje koji se je doveli do nezavidnog stanja u kojem se nalazi. Ispada da je njezin život puno složeniji nego njegova slika prema van. Ona je nesretna žena, ali praznina u pamćenju ne dozvoljava joj sklopiti slagalicu u smislenu cjelinu. Je li njezin muž krivac za sve? Ili bivši partner koji ju je nedavno pronašao. Možda je ključ u starim dnevničkim zapisima iz osnovne škole? Želi li je netko uistinu ubiti?

‘Ponekad lažem’ iznenađuje na svakoj stranici gurajući nas sve dublje u najintimnije tajne likova – osjećamo se kao voajeri na mjestu na kojem ne bismo smjeli biti – a protagonistica će pričajući pokazati da, kad kaže ponekad lažem, možda tek tada govori istinu. Očekujte šokantan kraj, ali to ste već i sami shvatili. (Egmont, 99,00 kn)  

 

mm
Branko, lifestyle novinar

lifestyle novinar