Marokanska kuhinja proglašena je najboljom na svijetu. Ova vijest stigla je iz usta poznatog britanskog kuhara Gordona Ramsayja, koji je sa zadovoljstvom objavio rezultate natjecanja organiziranog u suradnji s popularnom Instagram stranicom Pubity, koja broji gotovo 37 milijuna pratitelja.

Marokanska kuhinja, koja se ističe svojom bogatom paletom začina i ikoničnim jelima poput taginea, kus-kusa, harire, pastille, seffe i rfisse, osvojila je više od 2,5 milijuna glasova, nadmašivši brojne međunarodne kuhinje poput talijanske, meksičke, japanske, francuske i indijske. U finalu, gdje je marokanska kuhinja pobijedila meksičku kuhinju (60 % naprema 40 %), Ramsay je pohvalio bogatstvo i raznovrsnost marokanskih okusa. “Ova pobjeda odražava globalno priznanje za marokansku kuhinju”, rekao je Ramsay.

Foto: Unsplash

Ramsay se prisjetio i svojih iskustava u Atlas planinama Maroka, gdje je s oduševljenjem pripremao jelo rfissa, koje mu je među najdražima. Oduševljen je strastvenim radom i talentom marokanskih kuhara, a pobjeda, prema njemu, predstavlja zasluženo priznanje za njihov trud i bogatu kulinarsku baštinu.

A ako ste se ikad pitali kako marokanska kuhinja može osvojiti globalno priznanje, sada je pravo vrijeme da je isprobate. Donosimo vam recepte za tri najpopularnija tradicionalna marokanska jela koja će vam omogućiti da doživite okuse Maroka iz udobnosti vlastitog doma.

Tagine s piletinom i limunom (marokanska peka)

Sastojci:

  • 4 komada pilećih bataka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  •  1 velika glavica crvenog luka, nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 1 čajna žličica mljevenog kumina
  • 1 čajna žličica mljevenog korijandra
  • 1 čajna žličica kurkume
  • 1/2 čajna žličica paprike
  • 1/2 čajna žličica cimeta
  • 1 velika šalica zelenih maslina, bez koštica
  • 1-2 limuna, narezana na tanke kriške
  • Sol i papar po ukusu
  • Svježi korijandar za ukras

Priprema:

  • U velikoj tavi ili loncu (bilo bi idealno ako imate tagine – posudu po kojoj je jelo dobilo ime) zagrijte maslinovo ulje i popržite crveni luk dok ne omekša.
  • Dodajte češnjak i sve začine, pržite još nekoliko minuta.
  • Dodajte pileće batake, pržite s obje strane dok ne dobiju zlatnu boju.
  • Dodajte limun i masline, prelijte s malo vode (oko 1/2 šalice), pokrijte i kuhajte na nižoj temperaturi oko 45 minuta.
  • Poslužite s kus-kusom ili kruhom, ukrašeno svježim korijandrom.

Kus-kus s povrćem

Sastojci:

  • 1 šalica kus-kusa
  • 1 šalica povrtnog temeljca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 velika mrkva, narezana na kockice
  • 1 crvena paprika, narezana na kockice
  • 1 tikvica, narezana na kockice
  • 1/2 čajne žličice mljevenog kumin
  • 1/2 čajne žličice mljevenog korijandra
  • 1/2 čajne žličice kurkume
  • Sol i papar po ukusu
  • Svježi peršin za ukras

Priprema:

  • U posudi zagrijte maslinovo ulje i dodajte povrće. Pirjajte dok ne omekša.
  • Dodajte sve začine i dobro promiješajte.
  • U drugoj posudi zakuhajte povrtni temeljac, prelijte preko kuskusa, pokrijte i ostavite 5 minuta da nabubri.
  • Pripremljeni kus-kus pomiješajte s povrćem i poslužite uz svježi peršin.

Harira (marokanska juha)

Sastojci:

  • 250 g govedine, narezane na kockice
  • 1 velika glavica crvenog luka, nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 2 rajčice, oguljene i nasjeckane
  • 1/2 šalice leće
  • 1/2 šalice slanutka, kuhanog
  • 1/2 čajne žličice mljevenog kumina
  • 1/2 čajne žličice mljevenog korijandra
  • 1/2 čajne žličice cimeta
  • 1/2 šalice svježeg korijandra, nasjeckanog
  • 1/2 šalice svježeg peršina, nasjeckanog
  • Sol i papar po ukusu

Priprema:

  • U velikoj posudi zagrijte malo ulja i popržite crveni luk dok ne omekša.
  • Dodajte češnjak, rajčice i začine, kuhajte 5 minuta.
  • Dodajte govedinu i kuhajte dok ne porumeni.
  • Dodajte leću, slanutak i dovoljno vode da pokrije sve sastojke. Kuhajte na umjerenoj temperaturi oko sat vremena.
  • Pred kraj kuhanja dodajte nasjeckani korijandar i peršin. Poslužite toplo.