Ljeto nam je već odavno stiglo, a s njim i vrućine koje nas iznova iskušavaju. Unatoč visokim temperaturama, neki od nas ne mogu odoljeti uživanju u omiljenim jelima, pa čak i onim koja se tradicionalno poslužuju vruća. 

Jedna od takvih poslastica je i juha. Osim što ju možemo pripremiti na stotine različitih načina, priprema ne iziskuje previše kulinarskog iskustva, a uvijek ispadne ukusno.

Na sreću, postoji i hladna verzija juhe. Jedna od njih je gazpacho, prepoznatljiva španjolska hladna juha koja osvježava i zadovoljava nepce.

Gazpacho ima svoje korijene u prekrasnoj regiji Andaluziji te je tamo posebno omiljena među lokalnim stanovništvom. Glavni sastojci ove osvježavajuće juhe su sočne zrele rajčice, svježa zelena paprika, hrskavi krastavci, aromatični češnjak, stari kruh koji se prethodno potapa u vodu, te začini poput octa i maslinovog ulja koji joj daju autentičan okus. Ponegdje se mogu dodati i paprika ili kim kako bi se obogatili okusi. Gazpacho se poslužuje “ledeno” hladan, što ga čini idealnim za osvježenje u vrućim ljetnim danima.

Iako gazpacho može biti ukusan sam za sebe, mnogi vole eksperimentirati s dodatnim sastojcima. Sitno narezani kuhani jaje, španjolski pršut, svježi krastavci, paprika ili masline često se dodaju kako bi se juhi dala dodatna tekstura i raznolikost okusa. Posebno u regiji Extremadura, čuvenom po proizvodnji vrhunskog pršuta, često je uobičajeno dodavati ovaj delikatesni sastojak gazpachu.

Mi smo pronašli ultra jednostavni recept, koji možete isprobati već za današnji ručak, ili možda večeru, a koji uvijek možete nadopuniti već spomenutim dodatnim sastojcima.

Sastojci

  • 800 g rajčice
  • 2 velike zelene paprike
  • 1 manji krastavac
  • 100 g luka
  • 100 g dan starog bijelog kruha
  • 4 češnja češnjaka
  • 100 ml maslinova ulja
  • 2-4 žlice vinskog octa
  • sol
  • Vegeta
  • 800 ml vode

Za garniranje

  • 1 zelena paprika
  • 1 glavica luka
  • 1 veća rajčica
  • 100-150 g bijelog kruha

Priprema

  1. U 800 ml vode prokuhajte Vegetu i ohladite je. Kruh narežite na komadiće i namočite s malo pripremljene juhe s Vegetom.
  2. Očišćenu papriku, krastavac, luk i rajčicu narežite na kocke. Nakon toga povrće usitnite, dodajte namočeni kruh, češnjak, maslinovo ulje, vinski ocat i ohlađenu juhu s Vegetom. Sve dobro izmiješajte tako da dobijete homogenu smjesu.
  3. Dobiveni gazpacho stavite u odgovarajuću zdjelu, začinite svježe mljevenim paprom i dosolite po želji.
  4. Pokriveno ostavite u hladnjaku oko 3 sata da se dobro rashladi.