Kuživancija

 

Hrana. Volimo je isprobavati, volimo ponavljati omiljeno, volimo pričati o njoj, a svakako je volimo fotografirati.

Food blogging novi je fashion blogging, a Instagram profili s hranom naša nova inspiracija. Što je tako zanosno u svemu tome? Prije svega, fotografija. Sâm pogled na lijepo uslikanu hranu tjera nas na to da krenemo prema kuhinji. Svi želimo domaću granolu, zdrave kolače kako bismo se osjećali bolje dok uživamo u njima, a ako još nismo – otkrivamo ljepotu pripreme hrane kod kuće. Danas uistinu možemo birati kakav će biti naš food style… Hoćemo li biti vegetarijanci ili vegani, ili se nećemo odricati ničega? Hoćemo li odabrati život bez glutena, neki jer moraju, neki jer žele tako? Je li nam doručak omiljen i najvažniji dio dana, ili ćemo možda sve posvetiti večeri? Hrana nas okuplja vikendima, sa sobom donosi brojne nove teme, spaja nas i stvara nova prijateljstva, okuplja u gradu usred radnog tjedna ili kod prijatelja. Možemo reći kako je ona u posljednje vrijeme jedna od najčešćih tema među Zagrepčanima, koji su u potpunosti usvojili gurmansko istraživanje i uživanje. Hrana je postala novi bijeg od svakodnevice, nešto što nas vodi u stanje nerazmišljanja i bivanja u trenutku i zato volimo one koji nam još dodatno pomažu u tome. A to su žene koje su toliko zavoljele hranu da su je odlučile u potpunosti uključiti u svoj život. Zašto hranu uspoređujemo s orgazmom? Jer vrijeme staje, pa čak i kada je samo vizualno. Gledamo sve te boje, razmišljamo o kombinaciji okusa koja se stvorila pred nama, zamišljamo kakav okus ima prvi griz, koncentriramo se na sastojke. I ništa više ne postoji. Osobito veliku moć tog tipa imaju video-uratci. Znate ono kada netko na videu samo topi čokoladu, zar vam to nije dovoljno da stane cijeli svijet? Naravno, ako ste tip od slatkog. Možda nikad nećemo napraviti neki recept, ali ćemo toliko uživati gledajući video, kao da smo ga napravili i isprobali. Naravno, gušt je veći ako smo to uistinu učinili. Čin kuhanja za nekoga jedan je od najintimnijih na svijetu i teško je reći tko više uživa u njemu – onaj tko kuha, ili onaj kome se kuha? Zadovoljstvo je najčešće obostrano. Hrana nas jednostavno obuzima i postala je tema tolikih razgovora, kao i razlog zašto još više vremena provodimo na blogovima, u grupama na društvenim mrežama, nabavljamo neke nove kuharice. Ove žene o kojima danas pišemo natjerale su nas na kuhanje. Na odlazak po one namirnice koje ne možemo nabaviti u svakom supermarketu. Možda su nas natjerale na to da probamo i nešto nam mrsko na novi način, ili su nas podsjetile na to koliko jednostavne stvari mogu biti veličanstvene. Neke receptima, neke samo fotografijama. U svakom slučaju, pružaju nam svaki put mali food orgazam kada posjetimo njihove profile na Instagramu.

Kuživancija 

Berlin. Najljepša kuhinja na svijetu. Preslatka Edita Šimić. Edita je startala na stranici Journal.hr, a danas vodi blog pod nazivom “Kuživancija”. Krenula je potiho, a sada je blog itekako svjetske razine dok sve nastaje u njezinoj kuhinji u berlinskom okrugu Mitte. “Kod mene je bloganje počelo sasvim slučajno, bez da sam uopće imala ideju da ću jednog dana pisati blog. Sve je počelo objavama na Instagramu mojih svakodnevnih svaštarija, a zapravo sam u zdraviju hranu zaljubljenija nego u samo kuhanje.
Edita savršeno kombinira zdrave sastojke i comfort food, proslavila se svojim super jednostavnim i slatkim doručcima, ali i tortama. Sama radi svako jelo, kao što ga sama i fotografira, a daje svemu jedan topao i “čokoladni izgled”. Tople boje, atmosfera i nostalgija u njezinim fotografijama mame na daljnje skrolanje. Osim toga, Edita je prava kraljica smoothieja i zobenih kaša, a na svom blogu upoznat će vas i s gastroponudom Berlina. Nedavno se preselila u novi stan koji izgleda kao iz kataloga, a svoj blog i društvene mreže oplemenila je videima. Prati svjetske trendove i pomiče svoje vizualne granice svakodnevno.” Jednom kada započnete vlastitu blogersku priču i ako želite da ona zaživi, morate svakodnevno raditi na svom usavršavanju, biti prisutan na društvenim mrežama, komunicirati s pratiteljima te unaprijediti svoje fotografske vještine kako biste vizualno uspjeli prenijeti ljubav prema onome što radite i energiju kojom zračite.

Mali chef

Malog chefa, Petru Majdak, možda ste upoznali preko “Malog placa”. “Plac” srijedom, koji okuplja hrvatske OPG-ove s ovom blogericom, osmišljavao je recepte bazirane na zdravim i domaćim namirnicama. Petra je relativno nova na food sceni, a voli klasiku. No, daje joj novi prizvuk. Svako njezino jelo odskače po nečemu i odmiče od onoga što ste možda očekivali. “Stalno kuhanje, mljackanje i filozofiranje o hrani navelo je moje najbliže da me potaknu i ohrabre na pokretanje food bloga. Iako je s jedne strane ideja o pokretanju bloga došla prirodno kao produkt velike strasti prema kuhanju, s druge strane nije to bila odluka koju sam donijela preko noći.”
Petra je jako samozatajna i tiha dok kuha, a pristupa kuhanju jako ozbiljno i koncentrirano. Suradnja s “Malim placom” svakako joj je poslužila kao izazov – kako od zdravih, vegetarijanskih namirnica napraviti nešto što bi poželjeli apsolutno svi, i oni koji nisu izabrali taj smjer prehrane. Njezina jela su jednostavna, a vizualno prava mala umjetnička uživancija. “Svaki recept je isproban i odobren od strane najstrožih kušača. U svaku namirnicu i proizvod koji koristim iskonski vjerujem. Ako sam svojim pisanjem utjecala barem na jednu osobu da se odvaži i isproba neki od objavljenih recepata na mom blogu u vlastitoj kuhinji, onda je uspjeh mog bloga nemjerljivo veći od planiranog.”

Maja Danica Pečanić

Na ovo ime mnogi će uzdahnuti. Maja Danica potpisuje fotografije poznatih hrvatskih časopisa kada je riječ o hrani, a surađuje i s projektom Osnova.hr te njihovim kreativnim radionicama gdje se okušala i kao službeni fotograf svakog događanja. Broji velike komplimente i jedan je od najboljih fotografa hrane u Hrvatskoj. Zaljubila se u food fotografiju prije petnaestak godina, a način na koji objektivom hvata svjetlost i teksture je veličanstven. Ima neku dozu romantike u sebi, koja se također skriva iza njezine povučenosti. Na mjestu radnje nećete primijetiti ni da je ima, a kasnije će vas obasipati prekrasnim fotografijama. “U mojoj obitelji hrana je uvijek bila nešto najbitnije na svijetu. Nisam imala nikakve šanse da me zaobiđe. Hranu sam počela fotografirati slučajno i bilo je to vrijeme kada se počela provoditi prava mala revolucija u pristupu fotografiranja hrane. Internet još nije bilo mjesto gdje se moglo naći informacije o tom novom trendu, YouTube nije ni postojao, inspiracija je dolazila iz kuharica i časopisa koji su postavljali nove trendove. Puno sam istraživala. Iz ove perspektive danas, drago mi je da sam prošla taj put.
Osvojila je nagradu Pink Lady Food za fotografa godine u 2016. godini, a godinu kasnije i treće mjesto u istoj kategoriji. Majine fotografije užitak su za oči svakoga tko uživa u hrani, a fascinirat će i zaustaviti vrijeme i mnogim drugima.

Hleb i lale

Nevena Zelunka Cvijetić s bloga “Hleb i lale” svakako je jedna od najzanimljivijih blogerica u regiji. Njezin vizualni senzibilitet nadmašuje klasiku, a fotografije i sve što čini toliko su topli i prirodni. Nevena je “ozbiljan igrač” u svijetu food blogginga, po njezinim receptima, dizajnu bloga, objavama na društvenim mrežama. “Prvo sam izrezivala fotografije hrane iz novina i vješala ih iznad radnog stola. Često sam i fotografirala hranu običnim fotoaparatom te sam voljela te fotke iako nisu bile reprezentativne. Počela sam otkrivati kuhanje i kreativnost koje ono donosi sa sobom. A onda sam jednog dana otkrila svijet food blogginga. Sada ne mogu zamisliti nedjelju bez kuhanja i fotografiranja.”
Ako ju redovito pratite, lako ćete primijetiti kako je hrana jednostavno njezin lifestyle i kako joj se posvećuje u svim segmentima stvaranja, istražujući je, pripremajući i fotografirajući. “Hleb i lale” je već dobropoznato ime i nemoguće ga je izbjeći u ovoj priči o vizualnoj privlačnosti i ljubavi prema hrani. Osim toga, Nevena je involvirana u mnoge druge projekte, pa tako spaja hranu, yogu i meditaciju, vodi radionice – jednostavno živi ono što radi. “Hrana me inspirira na stvaranje. Prizemljuje me, pomaže da usporim i osvijestim trenutak. Kod mene sve počinje njome.”