Osim obilaska adventskih sajmova u potrazi za viralnim jelima, počela je i sezona slaganja blagdanskog menija. Blagdansko razdoblje predstavlja vrijeme kad se mnogi od nas odvaže na pripremu novih recepata, a kombiniramo ih s poznatim klasicima bez kojih niti jedan stol nije potpun. Ako ove sezone želite isprobati nešto novo, imamo recept za ukusne domino kocke Doris Valković

Food blogeri u ovom periodu stvaraju posebno zanimljiv content prilagođen božićnom štihu. Doris Valković, jedna od najpopularnijih hrvatskih food blogerica, stoji iza profila Foodoris, a upravo je ovih dana predstavila svoju novu “Slatku božićnu kuharicu”. Budući da je fokusirana ponajviše na plant-based recepte, kuharica prezentira recepte bez jaja i laktoze, a uz svaki recept objašnjava i zamjene za određene sastojke te predstavlja veganske opcije.

Slatke domino kocke prema Foodorisinom receptu

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Doris Valković 🍋 (@foodoris_)

U suradnji s Doris, predstavljamo vam jedan recept za slasticu koja će se idealno uklopiti u blagdanska druženja. Domino kocke popularan su kolač, ali s druge strane ipak originalniji od breskvica, medenjaka, mađarica i drugih slastica koje se često pronađu na meniju. Odlikuju se efektnim izgledom kad ih prerežete i bogatim okusom, a jednostavno se konzumiraju i idealan su slatki snack na stolu.

U nastavku pronađite Dorisin recept iz nove kuharice koju možete nabaviti na njezinoj web-stranici!

Sastojci:

Sastojci za podlogu od medenjaka:

  • 2 žlice (30 ml) kokosovog ulja (sobne temperature)
  • ⅓  šalice (80 ml) bademovog maslaca
  • ¼  šalice (60 ml) sirupa od datulja
  • ½  šalice (70 g) kokosovog šećera
  • 2 žlice mljevenih sjemenki lana
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1-2 žličice začina za medenjake
  • ½  šalice (55-65 g) kokosovog brašna

Sastojci za žele:

  • 3 žlice glatkog džema po želji (bez komadića)
  • 3/4 šalice (175 ml) vode
  • 1 + ½ žličice agar-agara u prahu

Sastojci za marcipan:


  • 1 šalica (140 g) blanširanih badema
  • 3-4 žlice (60-80 ml) javorovog sirupa

Sastojci za glazuru:

  • 200 g tamne čokolade
  • 1 žlica (15 ml) kokosovog ulja

Priprema:

  • Zagrijati pećnicu na 170 °C.
  • Pomiješati mljevene sjemenke lana sa 6 žlica vode i ostaviti na 5 minuta.
  • Pjenjačom umutiti kokosovo ulje, bademov maslac, sirup od datulja i kokosov šećer.
  • Dodati smjesu sa sjemenkama lana, začine i vaniliju.
  • Umiješati kokosovo brašno, dobro promiješati i rasporediti u kalup obložen papirom za pečenje (idealno 17 × 17 cm).
  • Poravnati smjesu rukama i peći 10 minuta. Ohladiti u potpunosti.

Marcipan:

  • U multipraktiku samljeti bademe dok se ne počnu lijepiti.
  • Dodati javorov sirup i miksati dok ne nastane ljepljiva, oblikovana masa.
  • Oblikovati kuglu i čuvati poklopljeno dok radite žele.

Žele:

  • U lončiću zakuhati džem i vodu.
  • Dodati agar i miješati pjenjačom, kuhati 2-3 minute.
  • Malo prohladiti pa preliti preko ohlađene podloge.
  • Staviti u hladnjak da se stisne.

Sastavljanje:

  • Razvaljati marcipan između dva papira na veličinu kalupa.
  • Položiti preko stisnutog želea i vratiti u hladnjak da se sve učvrsti.
  • Otopiti čokoladu s kokosovim uljem na pari.
  • Izvaditi kolač iz kalupa, rezati kockice i svaku umakati u čokoladu.
  • Poslagati na papir za pečenje, pustiti da se stisnu pa prebaciti u hladnjak do serviranja.

 

Foto: Doris Valković