Bazga je jedan od najmirisnijih nagovještaja proljeća te nas sve podsjeća na bezbrižno djetinjstvo i lijepo vrijeme. Jedan od najstarijih, ali i dalje jedan od najdražih domaćih sirupa svakako je onaj od bazge. Donosimo jedostavan recept za sok od bazge.

Koliko limunske kiseline ide u sok od bazge? Pije li se sok od bazge s medom? Treba li ubaciti 40 cvjetova ili 50 cvjetova? Ne brinite se, nije toliko kompleksno napraviti osvježavajući i reski okus omiljenog soka od bazge koji je upravo ono što nam treba za dolazak vrućih dana. P. S.: Ovaj recept od bazge bit će posebno dobar i s medom!

Sastojci:

0,25 dag cvjetova od bazge (svježih)
2,5 l vode
2,5 vrećice limunske kiseline (u prahu)
2,5 žlice šećera

Postupak:

Cvjetove bazge namočiti u 2,5 l vode te staviti da odstoje 24 sata. Nakon što su cvjetovi odstajali, procijedite ih kroz gazu. Na svaku litru vode ide 1 kg šećera i jedna vrećica limunske kiseline. Dobiveni sirup dobro promiješati i ostaviti još 24 sata da se tekućina dobro stopi. Povremeno miješati. Gotov sirup preliti u staklene boce i dobro uskladištiti. Tako sirup može potrajati i do šest mjeseci.

 

Foto: Unsplash, Getty Images