Ovi su slučajevi šokirali svijet, a svako upoznavanje različitih priča može nam otvoriti oči. Ne nužno uvijek u pozitivnom pogledu, ali svakako u onom realističnom.

U svakom slučaju ovi se Netflixovi istraživački serijali gledaju u jednom dahu, a čekanje napetog završetka možda vam neće uvijek sasvim razotkriti istinu.

Jeffrey Epstein: Filthy Rich

Dok je još slučaj seksualnog prijestupnika Harveyja Weinsteina čekao svoje finale po pitanju kazne, prošle se godine pojavio još jedan sličan koji je dobrano uzburkao sve slojeve društva, od onih najviših pa sve do prosječnog čovjeka. Dotad samozatajni njujorški bogataš Jeffrey Epstein stigao je u središte pozornosti zahvaljujući brojnim optužbama za podvođenje i seksualno iskorištavanje maloljetnica. Iako je priča završila iznenadno, Epsteinovim navodnim samoubojstvom krajem prošle godine, brojne su činjenice ostale nerazjašnjene. Svjedočanstva njegovih žrtava ispričana su u zanimljivom Netflixovom dokumentarnom serijalu kako je zapravo ovom multimilijarderu bilo dopušteno baš sve.

 

The Disappearance of Madeleine McCann

Jedan od najpoznatijih nerazjašnjenih slučajeva otmice malodobnog djeteta dobio je svoje dokumentarno uprizorenje. Istraživački Netflixov serijal “The Disappearance of Madeleine McCann” prikazuje nestanak trogodišnje Madeleine McCann kojoj se gubi svaki trag još 2007. kada je oteta iz apartmana Algarve u portugalskom ljetovalištu Praia da Luz. Apsurd slučaja je da su joj roditelji u tom trenutku bili na večeri svega 100 metara udaljeni od apartmana. Serijal istražuje medije, tijek istrage i cijeli slučaj, iako roditelji malene Madeleine ne sudjeluju u ovom dokumentarcu.

Tiger King: Murder, Mayhem and Madness

“Hey all you cool cats and kittens” rečenica je koju ćete često čuti u Netflixovom istraživačkom serijalu koji je šokirao svijet na nekoliko razina. Ono što počinje kao dokumentarni film koji istražuje američki svijet zabave i zarade na temelju zatočeništva divljih mačaka pretvara se u apsurdnu priču o poligamiji, svađi i zavjeri o ubojstvu za najam. Postoji razlog zbog kojeg je 34 milijuna ljudi pogledalo ovaj dokumentarac u prvih deset dana prikazivanja na Netflixu.

The Keepers

Ovaj Netflixov dokumentarac prati priču o Cathy Cesnik, redovnici koja je nestala te je kasnije otkriveno da je ubijena. Njezin ubojica nikada u potpunosti nije razotkriven i ne zna se zašto je nesretna Cathy ubijena.

Wild Wild Country

Ako još niste, svakako stavite na listu ovaj dokumentarni serijal koji otkriva sasvim drugu stranu nekoć iznimno popularne duhovne zajednice Rajneeshpuram. Nju su u pustinji Oregon pokrenuli guru Bhagwan Shree i njegova desna ruka Ma Anand Sheela. Dok je Shree preminuo 1990. godine, Sheela i dalje rado razgovara s filmašima braneći stavoe zajednice i svemu što je na kraju izašlo kao ‘tamna strana’ sekte.

 

 

Foto: Getty Images