Kada se češnjak lagano kuha u maslinovom ulju s puno začinskog bilja, s njim se događa nešto čarobno. Confit od češnjaka ima meku i baršunastu teksturu te sladak i blag oku, a češnjak i ulje prožeto češnjakom možete koristiti u apsolutno svemu što kuhate!
Confit od češnjaka mora da je jedna od najljepših stvari koje možete skuhati. Confit je francuska tehnika kuhanja u kojoj se nešto kuha u puno masnoće na laganoj vatri i jako dugo. Vjerojatno vam je najpoznatiji pačji confit. Dok se confit od patke radi polaganim kuhanjem patke u vlastitoj masnoći, confit od češnjaka se radi s maslacem ili, po našoj osobnoj želji, visokokvalitetnim ekstra djevičanskim maslinovim uljem. Pomoću ove tehnike možete konfifirati apsolutno sve što želite, od rajčice do lososa.
Kako se sprema confit od češnjaka?
Confit od češnjaka možete napraviti u pećnici ili na ploči štednjaka u loncu. Češnjak potpuno uronite u maslinovo ulje koje ste dodatno začinili llistoviima timijana, no ako tražite još malo dodatnog okusa, možete dodati ružmarin, crni papar u zrnu, lovorov list, koricu limuna, morske soli ili sušene pahuljice čilija. Lagano pirjate dok ne dobije zlatno smeđu boju i blago se karamelizira. Bit će mekan na dodir i imati baršunastu teksturu koja će se topiti na najmanji dodir – kako biste provjerili nježnost češnjaka, izvadite režanj i provjerite može li se lako raširiti po komadu tosta.
Nakon što je češnjak pečen, izvadite ga iz posude šupljikavom žlicom i stavite u sterilizirane staklenke. U potpunosti potopite režnjeve češnjaka uljem od češnjaka i koristite ga kao ulje za kuhanje u bilo čemu!
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Možete ga koristiti od umaka za tjesteninu, umaka poput humusa, namaza na tostu ili sendviča do temelja ugodne juhe i preljeva za salatu. Od njih možete napraviti i najukusniji pečeni krumpir koji ćete ikada jesti! Snažan i oštar okus češnjaka se omekšava i zaslađuje kada se kuha u obliku confita. Ovo je razlog zašto možete koristiti dvostruku ili čak trostruku količinu običnog češnjaka! Uz to, confit od češnjaka odlična je doza protein koja se može koristiti u apsolutno svemu i svačemu