Kada upišete hashtag #horoscope u Instagram dočekat će vas preko 2 milijuna fotografija, a kada upišete #astrology čak njih 5 milijuna. Govori li to dovoljno o tome koliko se pouzdamo u astrologiju?

Jeste li ili niste pročitali što najpoznatija astrologinja na svijetu, Susan Miller, piše o koronavirusu? Ukoliko vas zanima, Susan je objasnila kako se radi o susretu Plutona i Jupitera nakon punih trinaest godina i upravo su nas njih dvoje doveli u financijske probleme, jednu od najvećih posljednica Covida 19, odmah nakon smrtnosti. Ova najpoznatija astrologinja na svijetu predvidjela je i kako će nastupiti manji ljetni odmor, no koronavirus ponovno će pokazati svoju snagu već u rujnu. U svakom slučaju, ni ona ne misli da ćemo ga se riješiti tako lako te da će brzo nestati s lica zemlje.

I dok se mi sami dvoumimo između nade i iščekivanja dobrih starih dana i pitanja je li ovo naš novi način života, zanimljivo je promatrati i kako je upravo astrologija postala moćan alat za utjehu. Naravno, ne pričamo tu o tri rečenice astrologije u časopisu već opsežnijim predviđanjima.

Već ako smo do sada redovito analizirali svoje partnere po horoskopskom znaku, pa i vlastite emotivne reakcije i biranje tih istih partnera, te zaključili kako imamo jako puno prijatelja rođenih u istom znaku – čitanje astroloških objašnjenja i predviđanja mogla bi nam pružiti jednaku, barem na prvu, ugodnu utjehu. Kada pročitamo da su za sve krivi nezgodno postavljeni planeti, kao da dobijemo ono malo dodatno olakšanje – u redu je, nije do nas. S time nastupa mir pa čak i prihvaćanje.

Niste još isprobali ili nemate interesa za horoskop? Možda će se to uskoro promijeniti. Pretpostavlja se da će upravo aplikacije za horoskop, pa čak i one koje čitaju vašu natalnu kartu postati novi wellness hit. Postati mjesto utjehe, pomoć da sagledamo život iz nekog drugog kuta i mjesto nade. Možda ne zvuči uvjerljivo, ali ako na izbor imamo anksioznost, stalno propitkivanje i neizvjesnost, još jedna zabavna aplikacija sa strane ne zvuči tako loše, zar ne?

Foto: Unsplash