
Složit ćete se s nama kad kažemo da cimet rolice imaju posebno mjesto u kuhinji; miris cimeta, mekano tijesto i slatki preljev stvar su kojoj je teško odoljeti
Iako prave cimet rolice imaju onaj neodoljiv domaći šarm, njihova priprema traži vrijeme, strpljenje i malo vještine s dizanim tijestom. Zato su, za dane kad nemamo ni volje ni vremena, a ipak želimo onaj poznati okus cimeta i toplog tijesta, “lažne” cimet rolice idealno rješenje – jednostavne za pripremu, gotove u kratkom vremenu i jednako ukusne kao i klasične. Naime, dovoljno vam je lisnato tijesto i nekoliko osnovnih sastojaka, a rezultat je toliko dobar da ćete se zaljubiti na prvi griz.
U nastavku donosimo recept:
Sastojci:
- 1 paket lisnatog tijesta (svježe ili odmrznuto)
- 3 žlice maslaca
- 3 žlice smeđeg šećera
- 2 žličice cimeta
- prstohvat soli
Za preljev:
- 100 g krem sira
- 1 žlica maslaca
- 2 žlice šećera u prahu
- 1 žličica vanilije
- 1–2 žlice mlijeka (po potrebi za kremastiju teksturu)
Priprema:
- Kao prvi korak pripremite nadjev. U zdjeli pomiješajte smeđi šećer, cimet i prstohvat soli.
- Lisnato tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj podlozi i premažite otopljenim maslacem.
- Ravnomjerno posipajte mješavinu cimeta i šećera, zatim tijesto čvrsto zarolajte u valjak te oštrim nožem narežite na rolice debljine otprilike 2 cm.
- Dobivene rolice na papir za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 °C oko 20–25 minuta, dok ne porumene.
- Dok se peku, pripremite preljev, odnosno izmiksajte krem sir, maslac, šećer u prahu i vaniliju. Dodajte malo mlijeka ako želite rjeđu teksturu.
- Kad su rolice gotove, ostavite ih nakratko da se hlade pa ih prelijte kremastim preljevom.
Dobar tek!
Foto: Pexels, Unsplash