Složit ćete se s nama kad kažemo da cimet rolice imaju posebno mjesto u kuhinji; miris cimeta, mekano tijesto i slatki preljev stvar su kojoj je teško odoljeti

Iako prave cimet rolice imaju onaj neodoljiv domaći šarm, njihova priprema traži vrijeme, strpljenje i malo vještine s dizanim tijestom. Zato su, za dane kad nemamo ni volje ni vremena, a ipak želimo onaj poznati okus cimeta i toplog tijesta, “lažne” cimet rolice idealno rješenje – jednostavne za pripremu, gotove u kratkom vremenu i jednako ukusne kao i klasične. Naime, dovoljno vam je lisnato tijesto i nekoliko osnovnih sastojaka, a rezultat je toliko dobar da ćete se zaljubiti na prvi griz.

U nastavku donosimo recept:

Sastojci:

  • 1 paket lisnatog tijesta (svježe ili odmrznuto)
  • 3 žlice maslaca
  • 3 žlice smeđeg šećera
  • 2 žličice cimeta
  • prstohvat soli

Za preljev:

  • 100 g krem sira
  • 1 žlica maslaca
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 1 žličica vanilije
  • 1–2 žlice mlijeka (po potrebi za kremastiju teksturu)

Priprema:

  1. Kao prvi korak pripremite nadjev. U zdjeli pomiješajte smeđi šećer, cimet i prstohvat soli.
  2. Lisnato tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj podlozi i premažite otopljenim maslacem.
  3. Ravnomjerno posipajte mješavinu cimeta i šećera, zatim tijesto čvrsto zarolajte u valjak te oštrim nožem narežite na rolice debljine otprilike 2 cm.
  4. Dobivene rolice na papir za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 °C oko 20–25 minuta, dok ne porumene.
  5. Dok se peku, pripremite preljev, odnosno izmiksajte krem sir, maslac, šećer u prahu i vaniliju. Dodajte malo mlijeka ako želite rjeđu teksturu.
  6. Kad su rolice gotove, ostavite ih nakratko da se hlade pa ih prelijte kremastim preljevom.

Dobar tek!

Foto: Pexels, Unsplash