Ako tražite ideju za doručak (ili snack) koji je jednako praktičan koliko i ukusan, chia puding je odgovor. Osim što se priprema večer prije, pa vas ujutro, odnosno drugi dan već čeka gotov obrok, chia sjemenke su i prava superhrana prepuna vlakana, proteina i omega-3 masnih kiselina

Bilo da volite voćne, kremaste ili egzotične kombinacije, u nastavku izdvajamo nekoliko recepata koji su jednostavni za pripremu, a jako ukusni i zdravi.

Chia puding sa skyrom i bananom

  • 30 g chia sjemenki
  • 100 ml mlijeka
  • 250 g skyr jogurta
  • 1 mjerica proteinskog praha (okus po želji)
  • 1 banana
  • šaka malina (svježe ili smrznute)

Priprema:

  1. Chia sjemenke prelijte mlijekom i ostavite da odstoje nekoliko sati ili preko noći dok ne dobiju gelastu teksturu.
  2. U zasebnoj posudi pomiješajte skyr i proteinski prah dok ne dobijete glatku smjesu.
  3. U čašu ili zdjelicu slažite slojeve – prvo chia puding, zatim smjesu skyra i proteina. Po želji, između slojeva ubacite tanke kriške banane.
  4. Ponavljajte slaganje dok ne potrošite sastojke.
  5. Na vrh stavite maline; ako su smrznute, možete ih nakratko ugrijati u mikrovalnoj za dodatnu sočnost.

Chia puding s mangom i kokosom

  • 30 g chia sjemenki
  • 1 zreli mango
  • 1 žlica javorovog sirupa
  • 100 g zrnatog sira
  • 50 ml kokosovog mlijeka
  • 1 žličica kokosovih mrvica

Priprema:

  1. Mango ogulite i narežite pa ga izmiksajte u blenderu zajedno sa zrnatim sirom i kokosovim mlijekom dok ne dobijete kremastu smjesu.
  2. U smjesu dodajte chia sjemenke, javorov sirup i žličicu kokosa, dobro promiješajte i ostavite nekoliko sati (ili preko noći) da se zgusne.
  3. Prije posluživanja po pudingu posipajte dodatno kokos i ukrasite s nekoliko kockica svježeg manga.

Chia puding s borovnicama i vanilijom

  • 30 g chia sjemenki
  • 50 ml kokosovog mlijeka
  • šaka borovnica (svježe ili smrznute)
  • 1 žličica meda
  • par kapi ekstrakta vanilije

Priprema:

  1. Chia sjemenke prelijte kokosovim mlijekom i ostavite da se zgusnu, idealno preko noći.
  2. U međuvremenu pripremite jednostavan borovničasti preljev: borovnice kratko zagrijte u tavi ili mikrovalnoj dok ne puste sok, a zatim umiješajte med i vaniliju.
  3. Kad se smjesa malo ohladi, dodajte ju u chia puding i sve dobro promiješajte.
  4. Ostavite još neko vrijeme u hladnjaku, a prije posluživanja dodajte nekoliko svježih borovnica ili drugih dodataka po želji (granola, orašasti plodovi, jogurt…).

Foto: Unsplash, Pexels