Konoba “Zijavica”, skriveni kvarnerski biser smješten tik uz prekrasnu plažu Mošćeničke Drage, nedavno je postala dio JRE Hrvatska, udruženja chefova cijele Europe koja okuplja više od 360 vrhunskih stručnjaka. Stiven Vunić, chef “Zijavice”, tom nam je prigodom otkrio recept za vrhunski specijalitet s plodovima mora – hobotnicu s čičokom
Za 4 osobe
Sastojci
1,5 kg hobotnice
1 dl maslinovog ulja
2 češnja češnjaka
1 kg čičoke
0,5 l mlijeka
100 g maslaca
0,05 l ulja od vlasca
1 limun
100 g tostiranih badema
lovor
majčina dušica
sol
papar
Priprema
U loncu zagrijte maslinovo ulje, a potom dodajte češnjak pa kad zamiriše, dodajte i hobotnicu na naglo uz učestalo okretanje dok ne dobije oblik. Nakon toga potrebno je dodati lovor i majčinu dušicu po izboru.
Neka se kuha u zatvorenom ili u express loncu, uz dodavanje minimalno vode na dno lonca. Tako neka kuha otprilike 40-50 minuta (testirati mekoću hobotnice čačkalicom).
Za to vrijeme skuhajte čičoku u mlijeku. Kad je gotova, izmiksajte je štapnim mikserom i postupno dodavajte maslac dok se ne dobije pjenasta struktura.
Tekućinu u kojoj se kuhala hobotnica iskoristite kao umak u koji je potrebno dodati nekoliko kapi limuna.
Poslužite s dodatkom ulja od vlasca, tostiranih badema i ribane korice limuna.