Konoba “Zijavica”, skriveni kvarnerski biser smješten tik uz prekrasnu plažu Mošćeničke Drage, nedavno je postala dio JRE Hrvatska, udruženja chefova cijele Europe koja okuplja više od 360 vrhunskih stručnjaka. Stiven Vunić, chef “Zijavice”, tom nam je prigodom otkrio recept za vrhunski specijalitet s plodovima mora – hobotnicu s čičokom

Za 4 osobe

Sastojci

1,5 kg hobotnice

1 dl maslinovog ulja

2 češnja češnjaka

1 kg čičoke

0,5 l mlijeka

100 g maslaca

0,05 l ulja od vlasca

1 limun

100 g tostiranih badema

lovor

majčina dušica

sol

papar

Priprema

U loncu zagrijte maslinovo ulje, a potom dodajte češnjak pa kad zamiriše, dodajte i hobotnicu na naglo uz učestalo okretanje dok ne dobije oblik. Nakon toga potrebno je dodati lovor i majčinu dušicu po izboru.

Neka se kuha u zatvorenom ili u express loncu, uz dodavanje minimalno vode na dno lonca. Tako neka kuha otprilike 40-50 minuta (testirati mekoću hobotnice čačkalicom).

Za to vrijeme skuhajte čičoku u mlijeku. Kad je gotova, izmiksajte je štapnim mikserom i postupno dodavajte maslac dok se ne dobije pjenasta struktura.

Tekućinu u kojoj se kuhala hobotnica iskoristite kao umak u koji je potrebno dodati nekoliko kapi limuna.

Poslužite s dodatkom ulja od vlasca, tostiranih badema i ribane korice limuna.