Moramo priznati da najviše volimo kad na društvenim mrežama vidimo zanimljive gastro ideje koje odmah poželimo isprobati. Tako je ovaj put u fokusu kava, ali s pomakom – točnije, s ukusnim pistacijama!

Ako svoje jutro ne možete započeti bez cappuccina, imamo ideju kako ga pretvoriti u slastan desert koji će svaki doručak učiniti još boljim. Naime, ovih dana ne prestajemo viđati kavu s pistacijom jer se čini da je cijeli internet poludio za istom. Stoga ne preostaje ništa drugo nego da je i sami isprobamo.

Postupak je vrlo jednostavan, a uključuje izradu klasičnog cappuccina, međutim – prije samog posluživanja, bitno je pratiti nekoliko koraka. Naime, šalicu obložite namazom od pistacija koji možete kupiti ili pak napraviti sami, a nakon što ste nanijeli dovoljnu količinu, u šalicu jednostavno ulijte kavu, a zatim i zagrijano mlijeko u formi pjene. Na samom vrhu slobodno posipajte nekoliko mrvica izdrobljene pistacije kako bi okus bio još intenzivniji.

Kao što smo naveli, namaz od pistacija možete kupiti ili pripremiti, pa želite li se sami okušati u izradi, u nastavku donosimo jednostavan recept:

Sastojci:

  • 200 g očišćenih pistacija
  • 2-3 žlice meda ili javorovog sirupa
  • 60 ml žlice ulja (vrsta po želji)
  • prstohvat soli
  • voda
  • 1 vanilin šećer

Priprema:

  1. Ako pistacije nisu oguljene, prvo ih kratko prokuhajte (oko 1 minutu), zatim ocijedite i ogulite, a možete ih i preliti kipućom vodom.
  2. Zatim u blender dodajte oguljene pistacije i miksajte dok ne dobijete grubu pastu, zatim dodajte med ili javorov sirup, vanilin šećer, ulje i prstohvat soli. Nastavite miksati sve dok ne dobijete glatku smjesu, a ako je smjesa previše gusta, dodajte malo vode dok ne postignete željenu konzistenciju.
  3. Kada ste zadovoljni teksturom namaza, dobiveno prebacite u staklenku s hermetičkim poklopcem te čuvajte u hladnjaku.

Pro tip: Za kremastiji namaz, miksajte duže vremena, a po želji možete dodati i druge sastojke, poput vanilije, cimeta ili čokolade.

Foto: Instagram, Pexels, Unsplash