Od davnina malostonska kamenica budi zanimanje gastro znalaca iz cijelog svijeta. Od cara Franje Josipa pa do danas, Ostrea edulis, izbor je koji se ne odbija

Naravno, u ograničenim količinama jer kako i dolikuje kraljicama, ona je ekskluzivna i posebna.

Ožujak je onaj mjesec u godini kad je ona u stađunu, kad joj je vrhunac dozrijevanja. Tada je najpunija je i najukusnija. Upravo ovih dana, restorani Bota Šare kamenicu predstavljaju u posebnom društvu. Don Paloma Adriatica je koktel koji ćemo po prvi puta kušati uz kamenice. U ovom signature Botinom koktelu plodovi su dubrovačkog Primorja. Lavanda, grejp i neizostavna, čuvena, stonska sol u koktelu, kamenicama će dati do sada neistražen okus. Novo je ovo putovanje okusima za naše novo vrijeme.

Spoj ove morske delicije i najtraženijeg, osvježavajućeg koktela na svijetu zavoljet ćemo na prvu. Don Julio tekila, osobito Don Julio Blanco, predstavlja srce ovog koktela, a ono što ju čini posebnom jest pažljivo birana plava agava koja se ručno bere i obrađuje s velikom pažnjom. Proces destilacije precizan je, a rezultat je glatka, svilenkasta tekila s izrazitim notama citrusa i agave koja savršeno nadopunjuje i ovaj koktel.

Kroz više generacija, obitelj Šare u restoranima u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku i, naravno, Malom Stonu, danima kad su kamenice najbolje posvećuje puno pažnje ljubavi. Njezin put do nas nije nimalo lagan. Potrebne su joj čak tri izazovne godine kako bi narasla. One su živi organizmi te prilikom konzumacije stvaraju posebnu mikro klimu u želucu. Iako im je izgled neugledan po hranjivosti svog mesa zauzimaju visoko mjesto i prava su gastro delicija. Unosom 5-6 kamenica srednje veličine pet do sedam puta mjesečno postiže se dovoljan unos omega-3 masnih kiselina potreban za zdravo funkcioniranje ljudskog organizma. Kamenice su izvor vitamina A, B1, B2 i B3, C i D, esencijalnih aminokiselina, a šest kamenica sadrži 32 mg cinka, što je približno 291 % dnevne potrebe čovjeka.

Uz novi koktel Don Paloma Adriatica, koji je nastao u suradnji s jednom od najprestižnijih svjetskih tekila Don Julio, ovih dana kamenice u Boti se poslužuju svježe, ali i u čarobnoj juhi, spremljene na gradele ili pak u tempuri.

Foto: Filip Popović