Popisali smo odlična gastro mjesta za ovogodišnji Advent koji nas je izrazito pozitivno iznenadio ponudom

Nakon velikog vodiča kroz zagrebački Advent, donosimo vam adventske gastro kućice koje su već u par dana pokupile brojne hvalospjeve food kritičara i građana i građanki.

Boogie lab, Fuliranje

Ova nova artisan pekarnica privlači pozornost svojim hibridom kroasana i krafne, zvane kronut! Riječ je o odličnoj i zasitnoj slastici, koju možete kušati u verziji s kremom od kikirikija, slanog karamela, čokolade i 100-postotnim sicilijanskim pistacchiom. Ako ste poput nas i gastro simbol Adventa su vam germknedle, možete ih također pronaći upravo ovdje. Preporučujemo s domaćim džemom od šljiva!

The Meat, Fuliranje

Boutique mesnica specijalizirana za odležanu govedinu ove je godine i na Adventu. Burger od 60 dana odležanog mesa možete isprobati upravo ovdje te upotpuniti s ukusnim šampanjcima Philliponat i Billecart Salmom Rose.

Shank, Strossmayerovo šetalište

Ovdje se, kažu iskusni gastroljupci koji ne vole previše eksperimentirati, ali imaju visoke standarde, ide po pečeni krumpir s topljenim sirom, a uz to će vam biti odlične jedne dobre kobasice. Možete ih uzeti i to-go i prošetati te upiti atmosferu kojom vrvi grad.

Le kolač, Fuliranje

Jedna od omiljenih slatkih adventskih destinacija i ove je godine Le Kolač popularnog slastičara Roberta Hromalića, a najveći hit nesumnjivo će biti tostirani sladoled s pečenim jabukama, karamelom, vanilijom uz brioche, kao i standardna štrudla koja će vas podsjetiti na djetinjstvo. Plus, probajte bijelo vino s limunskom travom!

Taika, Fuliranje

Volite ribu, no mislite da nema šanse da ćete na Adventu negdje zatomiti želju? Jedina kućica koja je prošle godine imala riblju ponudu (ove godine tu im se pridružila još pokoja) – donosi divne specijalitete koji će zadovoljiti i skeptične. Losos, hrskave loptice od bakalara, tuna premium burger i kesten pire s aromom ruma i vanilije zadržat će vas ovdje na neko vrijeme.

Food Anarchy, Tomislavac

Zanimljiv jelovnik donosi kućica pod palicom Matije Bogdana, inače poznatog i kao vrhunskog chefa s velikim inozemnim iskustvom, od kojeg se najčešće spominje londonski restoran s dvije Michelin zvjezdice, Ledbury. Ovdje možete isprobati chilli con carne u okruglicama, piletinu s baba ganoushom i janjeći ragu.

Beg’s Plant Based, Fuliranje

Ovu su kućicu prošle godine proglasili gastro pobjednikom, a ove godine su opasno izazvali konkurenciju. Njihov Beg’s Choco Chilli i dalje dominira, a ondje možete isprobati i prvu domaću plant based kobasicu iz Hrvatske. Ljubitelji i ljubiteljice sarme, neovisno o tome jedete li meso ili ne – oduševit će njihova verzija omotana u ljubičasti kupus. Love, love!

Balon, Fuliranje – Esplanada

Kod Esplanade možete isprobati zaista aromatične njoke s hobotnicom, a najviše se priča o tome da su donijeli europski klasik Wienerschnitzel. Bečki odrezak u njihovoj verziji oduševit će i najkritičnije, i čini se da je njihov adventski debi već sada vrlo, vrlo uspješan.

Crumble by Briocherie, Fuliranje

Oke, pokušat ćemo vam ovaj desert opisati tako da ćete još uvijek moći preživjeti nekoliko sati prije nego otrčite po njega. Hrskavi, ručno rađeni crumble koji je na podlozi od vrućih jabuka, prekriven kremom od vanilije i upotpunjen marshmallowom možete dočekati na ovoj destinaciji. I vjerojatno vam nakon toga od slatkog više neće biti ništa potrebno ostatak mjeseca.

Mr. Bun’s House, Europski trg

Hrskavi slatki taquitosi bit će odlična nadopuna nakon kobasice ili sličnih slanih “papica”, no ova kućica često se ovih dana spominje u kontekstu izvrsnih porcija i slasnog mesa – konkretno, Bao Bunceka, koji zasad mnogi proizvaju njihovim adventskim signature jelom.

Nebo by Deni Srdoč StreetStyle

Chef s Michelin zvjezdicom ove godine privlači pozornost kuglicama od bakalara, smash burgerima, cinnamon rollsima, a subotama možete uloviti i tartar biftek. Pripremite se na gužvicu jer da stignete do ovih gastro oblačića trebat ćete čekati u popriličnome redu.

Germica, Gajeva

“Ovdje ćete naći najbolju germknedlu na Adventu”, kažu prolaznici, a i mi smo se u to uvjerili! Ova kućica nudi čak 10 vrsta germknedli: s čokoladom, vanilijom, nutellom, nougat kremom, pistacijom, kikirikijem… Sad vam je jasno zašto vam svi govore da prošetate upravo do Germice!

 

Foto: Sandro Sklepić, PR