Blagdansko vrijeme nosi posebnu čaroliju – miris cimeta, svjetlucave lampice i okupljanje s obitelji i prijateljima uz bogat stol. No što kad želimo tu magiju zadržati, a istovremeno prigrliti vegansku filozofiju života?
Sve više ljudi odlučuje se za veganski način prehrane, bilo iz zdravstvenih, etičkih ili ekoloških razloga, no to ne znači da su tradicionalni blagdanski okusi i raskošni obroci zauvijek izgubljeni. Dapače, veganska kuhinja može biti jednako impresivna i raznolika, donoseći na stol kreativne, hranjive i iznenađujuće jednostavne recepte koji će zadovoljiti sve uzvanike, neovisno o prehrambenim navikama. Donosimo vam recepte za najomiljenija blagdanska jela u veganskom ruhu, koja će zadovoljiti sve uzraste i ukuse.
Veganska sarma
Klasična sarma poznata je po mesnom nadjevu, no njezina veganska verzija zadržava sav okus uz malo kreativnosti. Umjesto mljevenog mesa, koristite kombinaciju kuhanih leća, dimljenog tofua i riže. Dodajte začine poput mljevene crvene paprike, češnjaka, papra i kopra kako biste pojačali okus. Kupus kuhajte kao i obično, a sarme polijte bogatim umakom od rajčice i povrtnog temeljca. Rezultat? Sarma koja miriše na tradiciju, ali slavi inovaciju.
Sastojci:
- glavica kiselog kupusa (10–15 listova za zamotavanje)
- šalica kuhane leće
- 200 g dimljenog tofua, usitnjenog
- 1 šalica kuhane riže
- 1 glavica luka, sitno nasjeckana
- 3 češnja češnjaka, protisnuta
- 2 žlice mljevene crvene paprike
- 1 žlica dimljene paprike
- 2 šalice pasirane rajčice
- 1 žlica kopra (po želji)
- sol i papar po ukusu
- povrtni temeljac (dovoljno da prekrije sarme)
Priprema:
- Na malo ulja prepržite luk i češnjak dok ne omekšaju.
- Dodajte dimljeni tofu, kuhanu leću i rižu pa začinite paprikom, solju, paprom i koprom. Sve dobro promiješajte.
- Listove kiselog kupusa isperite vodom ako su previše slani ili kiseli. Nadjev stavljajte u sredinu lista, savijte rubove i zarolajte u sarme.
- Poslažite sarme u lonac, dodajte pasiranu rajčicu i povrtni temeljac te kuhajte na umjerenoj temperaturi oko sat i pol.
Francuska salata bez jaja i majoneze
Francuska salata ne mora izgubiti na kremoznosti da bi postala veganska. Povrće poput graška, mrkve, krumpira i kiselih krastavaca ostaje baza, dok klasičnu majonezu zamjenjuje veganska alternativa napravljena od aquafabe (tekućine iz konzerve slanutka), senfa, limunovog soka i ulja. Uz malo truda, ova salata zadržava poznati okus, ali postaje laganija i prilagodljiva različitim prehrambenim potrebama.
Sastojci:
- 2 srednja krumpira
- 1 šalica graška
- 1 mrkva
- 5 kiselih krastavaca, nasjeckanih
- 1 žlica senfa
- 1 šalica aquafabe (tekućina od slanutka)
- 1,5 šalica suncokretovog ulja
- 1 žlica limunovog soka
- sol i papar po ukusu
Priprema:
- Skuhajte krumpir, mrkvu i grašak te ih narežite na kockice.
- Za vegansku majonezu: miksajte aquafabu, senf i limunov sok u blenderu.pa postupno dodajte ulje dok smjesa ne postane gusta i kremasta.
- Povrće pomiješajte s kiselim krastavcima i dodajte vegansku majonezu. Dobro izmiješajte i ohladite prije posluživanja.
Makovnjača
Makovnjača je nezaobilazna na svakom blagdanskom stolu, a njezina veganska verzija ne izostavlja bogatstvo okusa. Tijesto se priprema s biljnim mlijekom, poput zobenog ili bademovog, dok se maslac zamjenjuje kokosovim uljem ili margarinom bez mliječnih sastojaka. Nadjev od maka obogaćuje se biljnim mlijekom, šećerom i koricom limuna za savršen spoj slatkog i aromatičnog. Rezultat je meka, mirisna makovnjača koja će zadovoljiti i najzahtjevnije nepce.
Sastojci za tijesto:
- 500 g glatkog brašna
- 250 ml zobenog ili bademovog mlijeka
- 80 g kokosovog ulja ili margarina bez mliječnih sastojaka
- 80 g šećera
- 1 vrećica suhog kvasca
- prstohvat soli
Sastojci za nadjev:
- 300 g mljevenog maka
- 200 ml biljnog mlijeka
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- naribana korica limuna
Priprema:
- Otopite kokosovo ulje u toplom biljnom mlijeku i dodajte kvasac i šećer. Ostavite 10 minuta.
- Dodajte brašno i sol, umijesite tijesto i pustite neka se diže sat vremena.
- Za nadjev: zagrijte biljno mlijeko, šećer i mak te dodajte koricu limuna.
- Razvaljajte tijesto, premažite nadjevom i zarolajte. Pecite na 180 °C oko 30 minuta.
Veganske lazanje s povrćem i bešamelom
Sastojci:
- 12 listova lazanja (bez jaja)
- 2 šalice rajčice pelata ili pasirane rajčice
- 1 glavica luka, sitno nasjeckana
- 2 češnja češnjaka, protisnuta
- 1 tikvica, naribana
- 1 mrkva, naribana
- 1 šalica šampinjona, nasjeckanih
- 1 šalica svježeg špinata
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol, papar, origano i bosiljak
Bešamel:
- 3 žlice biljnog maslaca ili margarina
- 3 žlice brašna
- 500 ml biljnog mlijeka (zobeno ili sojino)
- prstohvat muškatnog oraščića
- sol i papar po ukusu
Priprema:
- Na maslinovom ulju pirjajte luk, češnjak, mrkvu, tikvicu i gljive. Dodajte rajčicu, začine i kuhajte dok se umak malo ne zgusne.
- Za bešamel, otopite biljni maslac, dodajte brašno i miješajte dok ne postane glatko. Postupno dolijevajte biljno mlijeko i kuhajte dok ne dobijete kremasti umak. Dodajte sol, papar i muškatni oraščić.
- Složite lazanje: na dno namašćene posude stavite sloj umaka od rajčice, potom listove lazanja, povrće, bešamel i špinat. Ponovite dok ne potrošite sastojke, završavajući bešamelom. Pecite na 180 °C oko 40 minuta.
Veganski kruh od raženog brašna i sjemenki
Za ljubitelje zdravog i bogatog okusa, ovaj kruh je savršen. Raženo brašno daje dublji okus, dok sjemenke pružaju hrskavost i nutrijente.
Sastojci:
- 400 g raženog brašna
- 100 g pšeničnog brašna
- 1 paket suhog kvasca (7 g)
- 1 žličica soli
- 1 žlica šećera
- 2 žlice maslinovog ulja
- 300 ml tople vode
- 2 žlice sjemenki bundeve
- 2 žlice sjemenki suncokreta
- 1 žlica sjemenki lana
Priprema:
- U velikoj zdjeli pomiješajte raženo i pšenično brašno, kvasac, sol i šećer.
- Dodajte maslinovo ulje i postupno dolijevajte toplu vodu dok ne dobijete mekano tijesto.
- Mijesite tijesto oko 10 minuta, a zatim ga pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže nekih sat vremena.
- Nakon što se tijesto udvostruči, oblikujte ga u željeni oblik (okrugli ili duguljasti). Stavite ga na lim za pečenje te posipajte sjemenke odozgo.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 30 minuta dok ne postane zlatnosmeđi i hrskavi.
Foto: @the_table_edit