Blagdansko vrijeme nosi posebnu čaroliju – miris cimeta, svjetlucave lampice i okupljanje s obitelji i prijateljima uz bogat stol. No što kad želimo tu magiju zadržati, a istovremeno prigrliti vegansku filozofiju života

Sve više ljudi odlučuje se za veganski način prehrane, bilo iz zdravstvenih, etičkih ili ekoloških razloga, no to ne znači da su tradicionalni blagdanski okusi i raskošni obroci zauvijek izgubljeni. Dapače, veganska kuhinja može biti jednako impresivna i raznolika, donoseći na stol kreativne, hranjive i iznenađujuće jednostavne recepte koji će zadovoljiti sve uzvanike, neovisno o prehrambenim navikama. Donosimo vam recepte za najomiljenija blagdanska jela u veganskom ruhu, koja će zadovoljiti sve uzraste i ukuse.  

Veganska sarma 

Klasična sarma poznata je po mesnom nadjevu, no njezina veganska verzija zadržava sav okus uz malo kreativnosti. Umjesto mljevenog mesa, koristite kombinaciju kuhanih leća, dimljenog tofua i riže. Dodajte začine poput mljevene crvene paprike, češnjaka, papra i kopra kako biste pojačali okus. Kupus kuhajte kao i obično, a sarme polijte bogatim umakom od rajčice i povrtnog temeljca. Rezultat? Sarma koja miriše na tradiciju, ali slavi inovaciju.  

Sastojci:  

  • glavica kiselog kupusa (10–15 listova za zamotavanje)  
  • šalica kuhane leće  
  • 200 g dimljenog tofua, usitnjenog  
  • 1 šalica kuhane riže  
  • 1 glavica luka, sitno nasjeckana  
  • 3 češnja češnjaka, protisnuta  
  • 2 žlice mljevene crvene paprike  
  • 1 žlica dimljene paprike  
  • 2 šalice pasirane rajčice  
  • 1 žlica kopra (po želji)  
  • sol i papar po ukusu  
  • povrtni temeljac (dovoljno da prekrije sarme)  

Priprema:  

  1. Na malo ulja prepržite luk i češnjak dok ne omekšaju.  
  2. Dodajte dimljeni tofu, kuhanu leću i rižu pa začinite paprikom, solju, paprom i koprom. Sve dobro promiješajte.  
  3. Listove kiselog kupusa isperite vodom ako su previše slani ili kiseli. Nadjev stavljajte u sredinu lista, savijte rubove i zarolajte u sarme.  
  4. Poslažite sarme u lonac, dodajte pasiranu rajčicu i povrtni temeljac te kuhajte na umjerenoj temperaturi oko sat i pol.  
Foto: Profimedia.hr

Francuska salata bez jaja i majoneze  

Francuska salata ne mora izgubiti na kremoznosti da bi postala veganska. Povrće poput graška, mrkve, krumpira i kiselih krastavaca ostaje baza, dok klasičnu majonezu zamjenjuje veganska alternativa napravljena od aquafabe (tekućine iz konzerve slanutka), senfa, limunovog soka i ulja. Uz malo truda, ova salata zadržava poznati okus, ali postaje laganija i prilagodljiva različitim prehrambenim potrebama.  

Sastojci:  

  • 2 srednja krumpira  
  • 1 šalica graška  
  • 1 mrkva  
  • 5 kiselih krastavaca, nasjeckanih  
  • 1 žlica senfa  
  • 1 šalica aquafabe (tekućina od slanutka)  
  • 1,5 šalica suncokretovog ulja  
  • 1 žlica limunovog soka  
  • sol i papar po ukusu  

Priprema:  

  1. Skuhajte krumpir, mrkvu i grašak te ih narežite na kockice.  
  2. Za vegansku majonezu: miksajte aquafabu, senf i limunov sok u blenderu.pa postupno dodajte ulje dok smjesa ne postane gusta i kremasta.  
  3. Povrće pomiješajte s kiselim krastavcima i dodajte vegansku majonezu. Dobro izmiješajte i ohladite prije posluživanja.  
Foto: Pexels

Makovnjača

Makovnjača je nezaobilazna na svakom blagdanskom stolu, a njezina veganska verzija ne izostavlja bogatstvo okusa. Tijesto se priprema s biljnim mlijekom, poput zobenog ili bademovog, dok se maslac zamjenjuje kokosovim uljem ili margarinom bez mliječnih sastojaka. Nadjev od maka obogaćuje se biljnim mlijekom, šećerom i koricom limuna za savršen spoj slatkog i aromatičnog. Rezultat je meka, mirisna makovnjača koja će zadovoljiti i najzahtjevnije nepce.  

Sastojci za tijesto:  

  • 500 g glatkog brašna  
  • 250 ml zobenog ili bademovog mlijeka  
  • 80 g kokosovog ulja ili margarina bez mliječnih sastojaka  
  • 80 g šećera  
  • 1 vrećica suhog kvasca  
  • prstohvat soli  

Sastojci za nadjev:  

  • 300 g mljevenog maka  
  • 200 ml biljnog mlijeka  
  • 100 g šećera  
  • 1 vanilin šećer  
  • naribana korica limuna  

Priprema:  

  1. Otopite kokosovo ulje u toplom biljnom mlijeku i dodajte kvasac i šećer. Ostavite 10 minuta.  
  2. Dodajte brašno i sol, umijesite tijesto i pustite neka se diže sat vremena.  
  3. Za nadjev: zagrijte biljno mlijeko, šećer i mak te dodajte koricu limuna.  
  4. Razvaljajte tijesto, premažite nadjevom i zarolajte. Pecite na 180 °C oko 30 minuta.  
Foto: Profimedia.hr

Veganske lazanje s povrćem i bešamelom 

Sastojci:  

  • 12 listova lazanja (bez jaja)  
  • 2 šalice rajčice pelata ili pasirane rajčice  
  • 1 glavica luka, sitno nasjeckana  
  • 2 češnja češnjaka, protisnuta  
  • 1 tikvica, naribana  
  • 1 mrkva, naribana  
  • 1 šalica šampinjona, nasjeckanih  
  • 1 šalica svježeg špinata  
  • 2 žlice maslinovog ulja  
  • sol, papar, origano i bosiljak  

Bešamel:  

  • 3 žlice biljnog maslaca ili margarina  
  • 3 žlice brašna  
  • 500 ml biljnog mlijeka (zobeno ili sojino)  
  • prstohvat muškatnog oraščića  
  • sol i papar po ukusu  

Priprema:  

  1. Na maslinovom ulju pirjajte luk, češnjak, mrkvu, tikvicu i gljive. Dodajte rajčicu, začine i kuhajte dok se umak malo ne zgusne.  
  2. Za bešamel, otopite biljni maslac, dodajte brašno i miješajte dok ne postane glatko. Postupno dolijevajte biljno mlijeko i kuhajte dok ne dobijete kremasti umak. Dodajte sol, papar i muškatni oraščić.  
  3. Složite lazanje: na dno namašćene posude stavite sloj umaka od rajčice, potom listove lazanja, povrće, bešamel i špinat. Ponovite dok ne potrošite sastojke, završavajući bešamelom. Pecite na 180 °C oko 40 minuta.  
Foto: Profimedia.hr

Veganski kruh od raženog brašna i sjemenki

Za ljubitelje zdravog i bogatog okusa, ovaj kruh je savršen. Raženo brašno daje dublji okus, dok sjemenke pružaju hrskavost i nutrijente.

Sastojci:

  • 400 g raženog brašna
  • 100 g pšeničnog brašna
  • 1 paket suhog kvasca (7 g)
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica šećera
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 300 ml tople vode
  • 2 žlice sjemenki bundeve
  • 2 žlice sjemenki suncokreta
  • 1 žlica sjemenki lana

Priprema:

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte raženo i pšenično brašno, kvasac, sol i šećer.
  2. Dodajte maslinovo ulje i postupno dolijevajte toplu vodu dok ne dobijete mekano tijesto.
  3. Mijesite tijesto oko 10 minuta, a zatim ga pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže nekih sat vremena.
  4. Nakon što se tijesto udvostruči, oblikujte ga u željeni oblik (okrugli ili duguljasti). Stavite ga na lim za pečenje te posipajte sjemenke odozgo.
  5. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 30 minuta dok ne postane zlatnosmeđi i hrskavi.
Foto: Pexels

 

Foto: @the_table_edit