Kako se dani skraćuju, a temperature polako padaju, naše tijelo prirodno osjeća potrebu za promjenom. Jesen nije samo prelazak u novo godišnje doba već i idealno vrijeme za napraviti mali „reset“ i pripremiti organizam za zimu 

Iako su detox programi često povezani s rigoroznim dijetama i izgladnjivanjem, pravi jesenski detox zapravo znači osvježavanje tijela i uma kroz uravnoteženu prehranu, hidraciju, tjelesnu aktivnost i mentalno zdravlje. Pravilnim pristupom i slušanjem vlastitog tijela, zahvaljujući detoxu možemo ojačati imunitet, povećati razinu energije i spremni dočekati hladnije mjesece.

U nastavku donosimo jednostavne, ali učinkovite savjete za jesenski detox koji će vam pomoći da se osjećate bolje u prijelaznom razdoblju.

Uključite u prehranu više voća i povrća

Jesen donosi obilje sezonskog voća i povrća, poput bundeve, jabuka, krušaka, cikle i mrkve. Ove namirnice bogate su vitaminima, mineralima i antioksidansima, koji pomažu u detoksikaciji organizma. Povećajte unos voća i povrća u svakodnevnoj prehrani – idealno bi bilo uključiti ih u svaki obrok.

Savjeti: Pripremite ukusne juhe ili variva od bundeve i cikle, bogate vlaknima i hranjivim tvarima, ili napravite smoothie s jabukama, špinatom i avokadom, koji će vam pružiti energiju i osvježiti vas. Ako vam ponestane ideja za recepte, bacite oko na profile @food.journalista, @mariewasler i @foodoris

Hidracija

U hladnijim mjesecima često zaboravljamo piti dovoljno tekućine, što može utjecati na hidriranost našeg organizma i zdravlja općenito. Voda igra ključnu ulogu u ispiranju toksina i održavanju tjelesne ravnoteže. U jesenskim mjesecima, kad se zrak hladi, često zaboravljamo na važnost hidracije.

Savjeti: Pijte najmanje dvije litre vode dnevno. Ako vam je dosadno piti običnu vodu, dodajte kriške limuna, đumbira ili krastavca za osvježavajući okus. Uključite čajeve poput kamilice, mente ili zeleni čaj, koji ne samo da pomažu u detoksikaciji već i smiruju i opuštaju.

Foto: Pixabay

Tjelesna aktivnost i opuštanje

Fizička aktivnost igra ključnu ulogu u detoksikaciji. Znojenje pomaže u ispiranju toksina, dok vježbanje poboljšava cirkulaciju i pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine. Osim toga, stres može negativno utjecati na naše zdravlje pa je važno pronaći vrijeme za opuštanje.

Savjeti: Pronađite aktivnost koja vas veseli, bilo to planinarenje, biciklizam ili joga. Redovita vježba pomaže u održavanju ravnoteže između tijela i uma. Uključite tehnike opuštanja kao što su meditacija, duboko disanje ili topla kupka s esencijalnim uljima kako biste smanjili stres i poboljšali cjelokupno blagostanje. Odlični profili na kojima redovito tražimo inspiraciju za vježbanje su @pamela_rf, @movetihnicole i @growingannanas.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nicole McPherson (@movewithnicole)

Kvalitetan san

Iako smo već nebrojeno puta pisali o snu i važnosti istog, nekad nam se čini da zapravo i sami zaboravljamo koliko je on uistinu važan. Spavanje je jedan od najvažnijih procesa regeneracije tijela. 

Savjeti: Pobrinite se za to da svake noći spavate barem sedam do osam sati, a prije odlaska u krevet ostavite mobitel u drugoj prostoriji kako ne biste vrijeme namijenjeno za odmor provodili uz ekrane. 

Foto: Unsplash

Izbacivanje toksičnih navika

Jesenski detox savršena je prilika za smanjenje ili izbacivanje loših navika koje mogu negativno utjecati na vaše zdravlje. Ograničite unos alkohola, prerađene hrane i šećera. Umjesto toga, fokusirajte se na cjelovite, neprerađene namirnice koje će vašem tijelu pružiti energiju i hranjive tvari potrebne za zimsku sezonu.

Savjeti: Planirajte obroke unaprijed kako biste izbjegli brze i nezdrave izbore. Pripremite zdrave grickalice poput orašastih plodova, voća ili humusa. Razmislite o postavljanju ciljeva za promjenu prehrambenih navika i budite strpljivi prema sebi. Male promjene mogu donijeti velike rezultate. Profil koji uvijek pratimo za inspiraciju s obrocima jest @foodyandfitty.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FOODY & FITTY | 🍓 (@foodyandfitty)

Uzimanje probiotika

Probiotici pomažu u održavanju zdrave crijevne flore, što je ključno za pravilnu detoksikaciju i apsorpciju hranjivih tvari.

Savjeti: Osim probiotika, možete koristiti i probiotičke namirnice poput kefira, kombuche ili drugih fermentiranih napitaka koji pomažu u održavanju zdrave probave te potiču izbacivanje štetnih tvari iz organizma.

Foto: Unsplash

Intermitentni post

Povremeni post može pomoći probavnom sustavu da se odmori i regenerira. To može uključivati ograničavanje unosa hrane na određeni period tijekom dana, što podržava prirodnu detoksikaciju tijela.

Savjeti: Postoji nekoliko vrsta povremenih postova – 16/8 metoda, 10/14 metoda, 5/2 metoda i slično. Odaberite opciju koja odgovara vašem životnom stilu i rasporedu. Važno je znati da intermitentni post nije za svakoga pa je važno da slušate signale koje vam tijelo šalje. Ako osjećate snažnu glad, slabost ili vrtoglavicu, možda biste trebali prilagoditi režim ili prekinuti post i posavjetovati se s liječnikom.

 

Foto: @hannaschonberg