Bez obzira na to jeste li napredan vježbač ili tek krećete s uvođenjem tjelovježbe u svoju svakodnevicu, preporuku za korištenje whey proteina sigurno ćete dobiti. Naime, radi se o proteinskom dodatku prehrani čija je zadaća opskrbiti tijelo s esencijalnim aminokiselinama koje su prijeko potrebne za povećanje mišićne mase.

Whey je engleski izraz za sirutku, jer je whey protein dobiven iz sirutke, ali dolazi u više varijanti. Razlog zašto ga se u tolikoj mjeri koristi krije se u tome što je riječ o jednom od najkvalitetnijih izvora proteina, stoga ga je pametno uvrstiti u svoju prehranu čak i ako nemate želju izgraditi mišiće. Također, znatno olakšava praćenje dnevnog unosa proteina.

Stoga, kako bismo vam razbistrili koje su glavne razlike između dostupnih whey proizvoda, u nastavku potražite kratka objašnjenja:

Whey koncentrat

Whey koncentrat jedan je od najpopularnijih proteinskih suplemenata s oko 70-80 % udjela proteina. Sadrži laktozu, što može biti problem za osobe osjetljive na mliječne proizvode, ali zato pruža bogatstvo esencijalnih aminokiselina koje su ključne za oporavak i rast mišića. Njegova kremasta tekstura i dobar okus čine ga idealnim ne samo kao zaseban shake nakon treninga već i kao dodatak primjerice rižinom grizu, zobenim pahuljicama i slično.

Whey izolat

Whey izolat je pročišćenija verzija whey proteina, s oko 90 % proteina i značajno nižim udjelom laktoze, masti i ugljikohidrata. Zbog toga se brzo probavlja i idealan je za osobe koje imaju osjetljiviji probavni sustav ili žele precizno kontrolirati unos masti i šećera. Također, odličan je izbor i za one koji žele unijeti visokokvalitetan protein s minimalnom količinom kalorija.

Whey hidroizolat

Whey hidroizolat je najčišći oblik whey proteina – s više od 95 % udjela proteina. Ne sadrži laktozu, masti niti ugljikohidrate te je odličan za osobe s intolerancijom na laktozu ili one koji slijede precizno prate sastav svoje prehrane. Zbog procesa hidrolize, ovaj protein se najbrže probavlja i savršeni je za konzumaciju neposredno nakon treninga.  Međutim, hidroizolat je poznat po gorkastom okusu u odnosu na druge varijante proteina.

Clear whey

Clear whey je lagana verzija whey proteina u obliku soka, s nižim udjelom proteina i kalorija. Iako nije zamjena za klasične whey proteine u smislu nutritivne vrijednosti, odličan je izbor za hidrataciju uz dodatak proteina tijekom dana. Sadrži malo šećera i masti, što ga čini sjajnim za one koji žele povećati unos proteina bez opterećivanja s dodatnim kalorijama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Larissa J Kiassumbua (@l.kiassumbua)

Također, postoji još izvora proteina koje možete konzumirati u vidu praha, a ovo su najpopularniji:

Kazein

Kazein se dobiva iz mlijeka, a sadrži otprilike 70-80 % proteina i poznat je po sporijoj razgradnji u tijelu. Sporija apsorpcija čini ga izvrsnim izborom za obrok prije spavanja jer pomaže u obnavljanju mišića tijekom noći, a iako sadrži laktozu, kazein ima približno isti udio masti kao i whey koncentrat, pa je dobar izvor proteina za one koji nemaju problema s probavljanjem mliječnih proizvoda.

Sojin protein

Sojin protein idealan je izbor za vegane, vegetarijance i osobe koje ne podnose laktozu. S obzirom na to da sadrži sve esencijalne aminokiseline, pruža potpun profil proteina potreban za izgradnju i oporavak mišića. Sojin protein također je vrlo svestran – lako ga možete dodati u proteinske kaše, rižin griz, smoothiese i druge obroke.

Foto: Instagram/@danna.mei