Zagreb se potvrđuje kao središte suvremene umjetnosti jer će Muzej suvremene umjetnosti biti domaćin 13. izdanja Međunarodnog festivala Organ Vida, koji otvara svoja vrata s četiri izložbe

Svečano otvorenje najavljeno je za 26. rujna u 20:00, a posjetitelji će moći razgledati centralnu izložbu finalist⁞a “Trnci i leptirići” (Creeps and Butterflies), na kojoj sudjeluje 12 talentiranih umjetnika, kao i samostalne izložbe Ivana Buvinića pod nazivom “ID_75” i Zoe Williams s radovima “Ciklusi u paklu”. Uz to, bit će predstavljena i grupna izložba “Neraskidive niti” umjetnika europske fotografske mreže FUTURES. Kustoski tim festivala čine Barbara Gregov, Lovro Japundžić i Lea Vene, a izložbe će biti otvorene do 3. studenog 2024. godine.

Završno događanje fotografske mreže FUTURES, koje će se održati u Zagrebu, donosi 20 predstavnika iz fotografskih institucija te sto mladih umjetnika koji će sudjelovati u bogatom diskurzivnom i radioničkom programu. Ovaj međunarodni projekt, koji je započeo 2017. godine, usmjeren je na podršku profesionalnom razvoju umjetnika u usponu, a svi događaji će se odvijati u Pogonu Jedinstvo i Klubu Močvara.

Grupna izložba “Neraskidive niti” (Ties That Bind), koja se otvara 26. rujna u MSU, predstavlja radove sedam umjetnika koji istražuju nove i drugačije oblike privrženosti i veza unutar različitih društvenih struktura. Među njima su Angyvir Padilla, Deva Dhunsija, Ihare Hancharuk, Jana Durin, Sashe Chaika i Sheung Yiu. Ova izložba dio je završnog događanja mreže FUTURES, koja se ostvaruje uz podršku EU u okviru programa Kreativna Europa i uz potporu Pro Helvetie.

Dev Dhunsi
Jan Durina

Uz zatvoreno događanje platforme FUTURES, u Pogonu Jedinstvo održat će se i dva javna događanja u okviru 13. Organa Vida. Prvo od njih, performativni panel “Crit Club”, osmislio je umjetnik Cem A., poznat po svom Instagram profilu @freeze_magazine. Ovaj kontekstualni performans potiče raspravu o nemogućim pitanjima vezanim za umjetnost, a sudionici će se suočiti s izazovnim pitanjem: je li tehnologija dobra za umjetnost? “Crit Club” će se održati u petak, 27. rujna, od 20:00 do 21:30.

U subotu, 28. rujna, od 17:00 do 22:00, u Maloj dvorani Pogona Jedinstvo održat će se duracijska glazbena slušaonica “Neupitan odgovor”. Ovaj događaj, u organizaciji bečkog kolektiva school, predstavit će 5 DJ setova domaćih i međunarodnih umjetnica, uključujući Andreu Lumplecker, Yasminu Haddad, ABC b2b shoggoth II, Ivnu Franić i Babilonsku. Ovim događajem, organizatori nastavljaju slaviti glazbenu produkciju žena kroz raznolike zvukove, od mističnih napjeva srednjovjekovne časne sestre Hildegarde iz Bingena do opernih punk skladbi Meadow Le´Elle.

Foto: PR