U svijetu bogatog kulinarstva Hrvatske, posebno mjesto zauzima dalmatinska pašticada, po mnogima najpoznatije hrvatsko jelo.
Ova tradicionalna poslastica, karakteristična za dalmatinsku regiju, predstavlja savršen spoj mesa, začina i strpljenja u pripremi. Dalmatinska pašticada obično se priprema od junetine, a ključna je tajna njezina okusa u marinadi u kojoj meso odležava. Uz meso, potrebni su i crveno vino, luk, mrkva, celer, češnjak, sušeni plodovi poput šljiva ili smokvi, te začini poput lovorovog lista, ružmarina i crnog papra. Evo recepta za originalnu pašticadu s njokima.
Sastojci za pašticadu:
- 900 g goveđeg frikandoa
- 400 g korjenastog povrća
- 50 g pancete
- 1 mrkva
- 1 komad celera(veličina 1/2 šake)
- 3 manje glavice luka
- 3 veća češnja češnjaka
- 60 g paste od rajčice
- 2 dl crnog vina ili prošeka
- goveđi temeljac ili voda
- 3 lista lovora
- 6 suhih šljiva namakanih u vodi 10-ak minuta
- sol, papar
Priprema:
1. Priprema Dalmatinske pašticade zahtijeva strpljenje i ljubav prema kulinarstvu. Meso se prvo marinira u crvenom vinu, povrću i začinima. Mrkvu, korijen celera i pancetu za špikanje narežite na štapiće. Meso očistite, nožem napravite nekoliko rupa pa našpikajte pancetom, mrkvom, celerom i češnjakom. Korjenasto povrće narežite pa ga stavite u veliku posudu i dodajte sjeckani luk, češnjak, klinčiće, papar u zrnu i lovor. Na to stavite meso pa prelijte octom i vodom. Ostavite najmanje osam sati u hladnjaku da se marinira uz okretanje svakih nekoliko sati.
2. Nakon što odstoji dovoljno dugo, meso izvadite iz marinade, osušite i posolite i pecite u dubokoj tavi kako bi se stvorila bogata korica. Izvadite ga na stranu i u istom loncu pržite luk i češnjak te nasjeckano povrće za juhu. Dodajte pastu od rajčice pa podlijte s malo temeljca svaki put kada se povrće počne lijepiti za tavu. Meso vratite u posudu, promiješajte, podlijte prošekom i temeljcem. Kuhajte 2-3 sata.
3. Propasirajte umak, meso narežite i vratite u umak da se kuha još 15-20 minuta.
Posluživanje:
Dalmatinska pašticada najčešće se poslužuje uz tradicionalni prilog – domaće njoke ili s tjesteninom. Bogat umak od mesa, povrća i začina obogaćuje okus njoka i tjestenine, stvarajući neodoljivu kombinaciju.
Svaka obitelj može imati svoj jedinstveni recept, čime se pašticada pretvara u pravu kulturnu baštinu koja spaja ljude kroz zajedničko uživanje u ukusima i mirisima mediteranske kuhinje.
Foto: Unsplash