Michael Mann je jedan od najznačajnijih suvremenih holivudskih filmaša. Kao autor intrigantnih moralki i slojevitih karakternih studija opipljive tragike, mahom dojmljivo stiliziranih priča većih od života, Mann je umjetnik koji uvijek stvara precizan, zaokružen, realističan i vizualno impresivan svijet, nerijetko okrutan i nemilosrdan urbani milje čije dominantne boje i arhitektonski oblici na određeni način nadopisuju i dodatno definiraju karaktere protagonista.

Michael Mann

Unatoč dugom trajanju i epskom zamahu, često složenoj dramaturškoj i narativnoj strukturi, kao i umetanju efektnih akcijskih sekvenci, Mannova su djela u osnovi intimne drame u koncipiranju kojih autor manje ili više spektakularnu akciju i prizore potjere rabi za kontrastno produbljivanje osobnosti i oslikavanje intimnog svijeta likova.

Heat

Jedno od njegovih djela s izraženim navedenim karakteristikama je “Heat” s Al Pacinom i Robertom De Nirom u glavnim ulogama. Sve navedeno razvidno je i u sjajnom filmu “Heat”, djelu epskog zamaha i jednom od najboljih filmova 90-ih, impresivno atmosferičnoj, maestralno režiranoj, ugođajem konstantne tragike i melodrame prožetoj, fascinantno estetiziranoj i stiliziranoj, izvrsno glumljenoj te u cjelini naglašeno moralističkoj priči. Film je do danas stekao kultni status, a susret glavnih likova pri kraju filma smatra se jednom od najbolje napisanih, režiranih i odglumljenih scena u kojima psihološka analiza likova pokazuje njih same u ogoljenoj potpunosti.

Heat 2: A Novel

Prošlo ljeto je Michael Mann objavio roman nastavak; Heat 2: A Novel, da bi za američki Rolling Stone sada izjavio “There are plans… but I can’t talk about them.” i “But if we do it, we’re going to do it big.”  Mannov dugovječan odnos s njegovim središnjim protagonistima i sklonost istraživanju vidljivi su na gotovo svakoj stranici romana nastavka. Njegovi ključni likovi fasciniraju dok pokušavaju preživjeti niz akcijskih sekvenci koje kulminiraju u komadu kaosa na autocesti u LA-u koji se može mjeriti s bilo kojom akcijskom i napetom scenom u “Vrućini” na velikom platnu. Diskutabilno je bi li redatelj trebao upustiti se u nastavak s obzirom na to da bi vjerojatno morao preinačiti uloge koje su se toliko identificirale s glumcima koji su ih glumili u filmu iz 1995. godine. Ali čitajući roman nastavak, i njegov neobičan kraj, definitivno ćete poželjeti još jednu knjigu smještenu u isti svijet. Iskreno se nadamo da će uspjeti u svome naumu, usred silnih nastavaka, franšiza i sl., jedan ovakav triler zaslužuje nastavak!